Nepal ligt op zo’n 10 uur vliegen van Nederland en is daarmee een goede vakantiebestemming. Helaas hebben nog niet veel mensen de charmes van Nepal ontdekt en daarom wil ik graag mijn ervaringen delen. In dit complete artikel deel ik de locaties en bestemmingen voor een rondreis door Nepal in 16 dagen. Inclusief tips voor accommodaties en andere handige tips & tricks.

rondreis door Nepal
rondreis door Nepal
rondreis door Nepal

Kathmandu: 2 nachten

Je komt aan in de hoofdstad van Nepal, hier kom je meteen terecht in een echte Aziatische chaos. De auto’s rijden links, maar koeien op straat en tientallen scooters die aan alle kanten langs racen zijn geen rare verschijnselen. Nepal heeft van origine drie koningssteden: Kathmandu, Patan en Bhaktapur. Inmiddels is Patan aan Kathmandu gegroeid en kun je Patan Durbar square goed bezoeken tijdens de eerste dagen in Kathmandu. Ook is de Grote Buddha Stupa een aanrader. De witte stupa met gouden details is een mooi bouwwerk midden in de stad dat je zeker niet kunt overslaan. Pashupatinath tempel is een bijzondere plek in Kathmandu. Hier worden mensen gecremeerd, een traditie die heel normaal is in het hindoeïsme. Het is een heel erg indrukwekkende plek waar je ook veel aapjes kunt tegenkomen. Mijn laatste tip tijdens deze dagen? Ga tussendoor even naar Gardens of Dreams, deze stadstuinen zijn heerlijk om even tot rust te komen.

Meer informatie: Bezienswaardigheden in Kathmandu!

Kort samengevat: Cultuur snuiven in de hoofdstad van Nepal

Accommodatie: Hotel Serenity

rondreis door Nepal
rondreis door Nepal
rondreis door Nepal

Nagarkot: 1 nacht

Vanuit Kathmandu is het maar 30 kilometer naar Nagarkot maar je hebt er wel minimaal 3 uur voor nodig. De wegen in Nepal zijn vaak onverhard en Nagarkot ligt op zo’n 2.100 meter hoogte en dat betekent veel stijgen. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht. Gedurende de winter is het uitzicht prachtig en kun je hier de hele dag door de Himalaya zien. Een rondreis door Nepal moet natuurlijk ook de Himalaya bevatten. Helaas hebben we in de zomermaanden minder geluk door de moesson en hebben we de Himalaya hier niet kunnen zien. Desondanks is het een prachtige omgeving en heb je mooie uitzichten tijdens de rit naar Nagarkot. Wandelen in de Himalaya? Kies je voor Annapurna of Everest base camp? Antonette vertelt jou er alles over!

Kort samengevat: Wandelen en genieten van het uitzicht

Accommodatie: Hotel Viewpoint

rondreis door Nepal
rondreis door Nepal
rondreis door Nepal

Panauti: 1 nacht

Panauti is de volgende bestemming, we gaan deze keer niet voor een hotel maar overnachten bij locals in Nepal. De homestay in Panauti is voor en door de vrouwen uit het dorp opgericht, je verblijft bij de mensen zelf. En wij hebben eigenlijk de hele dag lekker met de familie doorgebracht. Het Nepalese eten en de cultuur hebben we zeker tijdens deze twee dagen kunnen opsnuiven. Persoonlijk vond ik het heel gaaf om gewoon met de locals te leven. Naast het Nepalese eten, kreeg ik ook de Nepalese kleding aan zoals de vrouwen in Panauti het ook zelf dragen. Panauti kent overigens ook een aantal mooie tempels en een mooi oud centrum.

Meer lezen? Overnachten bij locals

Kort samengevat: Leven met de locals

Accommodatie: Community Homestay Panauti

rondreis door Nepal
rondreis door Nepal

Bhaktapur: 2 nachten

Na het leven met de locals wandelen we van Panauti naar Sanga, het is een prachtige wandeling waar zelfs mensen die niet van wandelen houden enthousiast van worden. Het is wel een wandeling van ruim 5 uur  dus daarna rijden we naar Bhaktapur om even op te frissen. In Bhaktapur, één van de koningssteden, staat het centrum helemaal vol met tempels. Je kunt gewoon een rondje lopen en je komt tempel na tempel tegen. Verder kun je vanuit Bhaktapur het grootste Shiva beeld ter wereld bezoeken in Sanga. Dit duurt zo’n 20 minuten met de lokale bus en de entree is 100 roepies per persoon. Een superleuk uitstapje vanuit Bhaktapur wat je zeker niet mag missen tijdens een rondreis in Nepal. Onze gids van Royal Mountain Travel heeft ons de mooiste plekjes van Bhaktapur laten zien.

Meer informatie? Wandelen van Panuati naar Sanga

Kort samengevat: Tempels, tempels en nog eens tempels.

Accommodatie: Hotel Sweet Home

rondreis door Nepal

Chitwan: 2 nachten

Hier keek ik al de hele rondreis door Nepal naar uit, de natuur. Chitwan is HET nationaal park van Nepal en was in 1970 het eerste nationale park van het hele land. Het park beslaat 932 vierkante kilometer en heeft voldoende unieke flora & fauna. Tijdens een jeepsafari kun je deze flora & fauna ontdekken en wij gingen enthousiast op pad met ranger Tek. Hij heeft ons veel laten zien van het park en we hebben zelfs neushoorns gezien. Ook leven hier onder andere tijgers, olifanten, luipaarden en maar liefst 800 vogelsoorten. Ook hier verbleven we in een homestay maar dan op een andere manier. De huisjes zijn in het dorp gebouwd omdat de lokale bevolking niet voldoende ruimte heeft om gasten te ontvangen. Desondanks is het een heel gezellig gevoel en leef je samen in de huisjes met alle locals. Verder kun je hier goed fietsen aangezien het één van de weinige delen van Nepal is waar het vlak is. Tijdens een rondreis door Nepal mag Chitwan dus absoluut niet ontbreken!

Meer lezen? Jeepsafari Chitwan

Kort samengevat: De flora & fauna van Nepal

Accommodatie: Barauli Community Homestay 

rondreis door Nepal

Pokhara: 4 nachten – letterlijke hoogtepunt van rondreis door Nepal

Mijn favoriete plek, achteraf gezien, was zeker Pokhara. We besloten hier ook een dag langer te blijven. Pokhara is een middelgrote stad in Nepal waar je voornamelijk terecht kunt voor allerlei sportieve activiteiten zoals mountainbiken, wandelen, raften en paragliden. Al eerder schreef ik een artikel over hoe gaaf het is om daar te paragliden: zeker een aanrader. De stad is relaxed en rustig en geeft je een heerlijk gevoel. Ik vond het fijn om hier een langere tijd te verblijven en te genieten van de natuur en de activiteiten in en rond de stad. Ook hier ontbreken tempels niet want de World Peace Pagoda op de heuvel tegenover Pokhara is prachtig. De pagoda staat hoog en heeft daarom een mooi uitzicht. Vanaf de pagoda kun je naar het meer wandelen en met de boot weer terugkeren naar Pokhara. Een leuke dagbesteding tijdens de dagen in deze mooie stad.

Meer informatie: Tips voor Pokhara

Kort samengevat: Sportief in de natuur

Accommodatie: Hotel River Park

Kathmandu: 2 nachten afsluiting van onze rondreis door Nepal

Aan het einde van de rondreis door Nepal kom je weer terug in Kathmandu om nog even te genieten van de hoofdstad voordat je terug naar huis vliegt. Tijdens de laatste dag is het leuk om een bezoek te brengen aan de apentempel of aan Durbar square. Verder is Kathmandu een goede stad om leuke souvenirs voor het thuisfront te scoren. De prijzen zijn het laagst in vergelijking met de andere plekken die je bezoekt. En aan het einde van jouw reis kun je ook beter inschatten hoeveel ruimte je nog hebt in jouw bagage.

Kort samengevat: Mooie afsluiting van de rondreis

Accommodatie: Hotel Serenity

Wat zou jij graag willen doen tijdens een rondreis door Nepal in 16 dagen? Welke plekken heb jij bezocht? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nepal?

~ Paragliding in Pokhara

– Jeepsafari in Chitwan

~ De leukste accommodaties in Nepal

Bewaren op Pinterest?

20 gedachten over “Een rondreis door Nepal in 16 dagen: cultuur & natuur”

  1. Prachtig, wat een mooie foto’s en goede tips. Mijn man ging naar Nepal net toen wij elkaar ontmoet hadden. Hij was toen 5 weken weg. We willen zeker nog eens terug. Wij zijn klimmers, dus dan willen we richting de bergen.

  2. Mooie reis en heel wat gezien en beleefd op die korte tijd. Vooral die homestay in Panauti vind ik heel tof, dat zou wat mij betreft zo’n beetje overal georganiseerd mogen worden 🙂

  3. Heel fijn altijd, dit soort uitgeschreven rondreizen! Haal ik altijd heel veel inspiratie uit als ik zelf een reisplan ga maken. Wat heb je mooie dingen gezien. Nepal staat uiteraard ook op mijn bucketlist … Er zijn teveel mooie dingen in de wereld. Aaaaah! Haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge