Een reis door Nepal begint in veel gevallen in de hoofdstad Kathmandu. Het is een stad die midden in een vallei ligt dus daardoor erg bijzonder is. Ook onze reis begon in de drukke en chaotische hoofdstad en ik vond Kathmandu heerlijk. Het is wel zo dat je eigenlijk geen schone schoenen moet aantrekken want de hoeveelheid stof en vuil zorgt ervoor dat ze nooit lang schoon blijven. Dus trek oude schoenen aan en ontdek wat te doen in Kathmandu.

Patan Durbar Square

Kathmandu is één van de koningssteden van Nepal en is inmiddels samengegroeid met Patan, een andere koningsstad. Een Durbar square is het plein dat voor het paleis van de koningen van de stad ligt, zo heb je dus ook een Durbar Square in het oude Kathmandu zelf, daarover later meer. Helaas is het plein van Patan erg beschadigt door de aardbeving van 2015, ze zijn nog hard bezig om alles weer op te bouwen. Het plein staat vol met prachtige beelden en gebouwen om de kunst van de koningen te representeren. Totaal staan er vier tempels op het plein waarvan de Krishna Mandir te belangrijkste is.

Swayambhunath – apentempel

Ten westen van de oude stad vind je de Swayambhunath tempel of meestal de apentempel genoemd. De tempel ligt op een heuvel van de vallei en wordt omringd door veel bomen. Hierdoor zijn er ook enorm veel apen die hun weg naar de tempel kunnen vinden. Het complex werd al in de 5e eeuw gebouwd en bevat verschillende kleine heiligdommen en grotere tempels. Het is belangrijk dat je met de klok meeloopt om de grote stoepa heen, dit brengt namelijk geluk. Ondertussen draaien de boeddhisten tijdens het wandelen aan de gebedsrollen die op het complex te vinden zijn.

Pasupatinath tempel

Het tempelcomplex ligt aan de Bagmati rivier die midden door Kathmandu stroomt. De rivier is voor de hindoes heilig en daarom vinden hier crematies plaats. De tempel zelf is niet toegankelijk voor niet-hindoes maar op het complex is er voldoende te zien. Zoals de crematies die plaats vinden in en rond de heilige rivier. Het is een erg apart beeld om dit te zien, totaal onvoorstelbaar voor ons Nederlanders. De lichamen worden eerst gewassen in de rivier om vervolgens op een enorme stapel hout verbrandt te worden. Verder heb je vanaf boven een prachtig uitzicht over het oude gedeelte van Kathmandu.

Kumari ontmoeten – Wat te doen in Kathmandu?

Kumari is een levende godin, die al op jonge leeftijd wordt gekozen. De huidige Kumari was pas drie toen ze aangewezen werd als nieuwe levende godin. Sinds die tijd leeft ze in een speciale tempel en volgt ze de basisschool ook vanuit deze tempel. Ze mag de grond niet aanraken omdat ze heilig is, zo wordt door haar vader overal naartoe gedragen. Wanneer ze puber wordt, wordt er een nieuwe Kumari gekozen. Mensen bewijzen haar respect door haar voeten aan te raken met hun voorhoofd. Wij hebben haar mogen zien en dat was een bijzondere ervaring. Het kan zijn dat ze niet “thuis” is en dat je haar dus niet kan ontmoeten.

Thamel – wijk

Iedereen die in Kathmandu is geweest kent Thamel, deze gezellige wijk wordt vaak omschreven als backpackerswijk. Hoewel ik geen backpacker ben, vond ik het hier ook heerlijk. Je kunt hier overal heerlijk eten, zowel lokaal als een beetje Westers. De sfeer is straat is gezellig en gemoedelijk en de mensen zijn vriendelijk. Het is overigens ook een leuke wijk om souvenirs te scoren want je vindt hier alles, van antieke houtenbeeldje tot de traditionele gebedsvlaggetjes. Thamel is ook een leuke wijk om in te verblijven tijdens het bezoeken van Kathmandu.

Durbar square

Net zoals in Patan heeft Kathmandu ook zelf een Durbar square, dit plein staat vol met prachtige tempels en mooie gebouwen. De belangrijkste temepl is de Shiva-Parvati tempel die je in het midden van het plein vindt. Ook hier stond voorheen het koninklijk paleis aan het plein. Het plein is erg belangrijk voor de lokale bevolking en wordt daarom ook veelvuldig bezocht. Helaas is ook deze prachtige plek getroffen door de zware aardbeving van 2015 en zijn ze nog bezig om alles te renoveren.

Great Buddha stupa – Bouddhanath

Het is één van de oudste en grootste stoepa’s die nog te vinden is in Azië. De handelsweg naar Tibet liep hier langs en daarom is de stoepa hier eeuwen geleden geplaatst. Het is een prachtige stoepa die door de witte kleur mooi afsteekt tegen de mooie gekleurde gebedsvlaggetjes. Inmiddels zijn er veel huizen en gebouwen om de stoepa heen gebouwd en is het eigenlijk een soort pleintje geworden waarop de stoepa te vinden is. De ogen van Boeddha in het midden zijn erg bijzonder en betekenen dat Boeddha altijd met jou meekijkt.

Wat te doen in Kathmandu? Garden of dreams bezoeken

Naast mooie tempels kun je in het hartje van Kathmandu ook rust vinden in de Garden of Dreams. Prachtige tuinen die zich naast een drukke weg verschuilen. Wanneer je de poort doorloopt ben je even stil, het verschil met de drukke weg die hier langs loopt is gigantisch. Je komt even helemaal tot rust en kunt genieten van de mooie tuinen die hier zijn aangelegd. Een fijne plek om even naartoe te gaan als je de drukte en chaos in Kathmandu wilt ontvluchten. Wat te doen in Kathmandu? Relaxen in de Garden of Dreams.

Wat te doen in Kathmandu? Welke tips kan jij er nog aan toevoegen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nepal?

~ Chitwan – jeepsafari

– Wandelen in Nepal

~ Ideale rondreis door Nepal

Bewaren op Pinterest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge