Eerlijk gezegd had ik een aantal dingen op mijn lijstje toen we naar Bali getrokken die ik graag wilde doen. Mount Batur beklimmen stond daar niet op… Toen onze vaste chauffeur vroeg of dat leuk vonden, twijfelde ik geen seconde, het leek mij geweldig. Bali staat bekend om de vele vulkanen die het eiland kent en hoe tof is het om er één te beklimmen. We besloten het te doen en gingen op pad.

Midden in de nacht opgehaald worden

Je kunt vanuit meerdere plekken deze optie doen, Mount Batur beklimmen voor de zonsopgang. Afhankelijk van jouw verblijfplaats word je erg vroeg in de ochtend (zeg maar gerust nacht) opgehaald. Wij verbleven in Legian en moesten daarom om 01.30 uur worden opgehaald. Nog half slapend stonden we netjes op tijd beneden en gingen we op pad. Onderweg begonnen we pas na te denken over de temperatuur op de vulkaan en het was dus niet erg slim dat we allebei in een korte broek waren vertrokken.

mount batur beklimmen
mount batur beklimmen

De wandeling naar boven: Mount Batur beklimmen

We komen aan bij het ouderlijk thuis van onze chauffeur, hij vertelt dat zijn broer ons mee naar boven neemt. Eerst krijgen we een lekker kopje thee om op te waren en om nog een beetje wakker te worden. Inmiddels is het een uur of 03.30 en moeten we beginnen aan de wandeling naar boven. Enthousiast beginnen we met een zaklamp in de ene en een wandelstok in de andere hand. Het eerst stuk gaat vrij goed, we lopen aardig door en zijn nog blij. Het wordt al snel een stuk steiler en daarmee neemt ons humeur ook af… De wandeling lijkt oneindig te duren en we worden aan alle kanten door andere groepen mensen ingehaald. Onze gids neemt op een gegeven moment alle tassen op zijn rug om ons te ontlasten. Daar sta je dan als jonge vrouw, een man van rond de 40 moet mijn tas tillen omdat ik het niet aan kan. Gelukkig hou ik in mijn achterhoofd dat hij hier dagelijks naar boven loopt. Het laatste stuk moeten we opschieten want anders zijn we pas na zonsopgang boven. Met onze laste energie lopen we het laatste stuk naar boven en ploffen we uiteindelijk op een gammel bankje boven op Mount Batur neer.

Het uitzicht

Mount Batur beklimmen doe je hoogstwaarschijnlijk voor het uitzicht, wij ook. De klim naar boven is geen pretje dus het uitzicht moest wel goed zijn. Gelukkig was dit ook het geval en waren we boven erg gelukkig. In het begin blokkerende de wolken een groot deel van het uitzicht maar al snel trok het open. Een prachtig uitzicht op Mount Agung, de grootste vulkaan van Bali en op Mount Rinjani op Lombok. We zitten hier heerlijk te genieten van het uitzicht (en te bibberen van de kou). Als de zon op komt en iedereen even stil wordt.

Nog meer leuke artikelen over Indonesië? Lees de leukste tips van Sandra.

Een ontbijt op een vulkaan

Naast het prachtige uitzicht worden we ook getrakteerd op een heerlijk ontbijtje. Onze gids heeft op de hitte van de vulkaan een lekker eitje gebakken, een aantal boterhammetjes gesmeerd en gezorgd voor wat fruit. We genieten met een kopje thee van een uitgebreid ontbijt op een abnormale plek. Helaas kijken we ook steeds naar beneden en moeten we constateren dat onze voeten het ook nog tot beneden moeten volhouden. Overigens moet je wel snel eten want er zijn enorm veel apen die ook wel een lekker gebakken eitje lusten.

wat te doen op bali

De tocht naar beneden

Hoewel de blaren doorkomen moeten we er toch echt aan geloven en begint de weg naar beneden weer. Ik zie er tegenop maar eenmaal onderweg gaat het goed. In vergelijking met heenweg heb je het gevoel dat je naar beneden zweeft. De meeste mensen zijn al beneden dus we hebben het pad ongeveer voor onszelf. Het nadeel is wel dat mijn schoenen steeds voller beginnen te raken met stukjes vulkaansteen. Maar als dat het enige is… dan kan ik daar wel overheen stappen. Na een krap uur zijn we alweer beneden, een heerlijk gevoel.

wat te doen op Bali

Afsluiten met warmwaterbaden

Onze chauffeur had voor ons nog een heerlijke afsluiting geregeld, een aantal uur relaxen in warmwaterbaden. In de omgeving kun je niet alleen Mount Batur beklimmen maar ook genieten van de warmwaterbaden die de vulkanische omgeving veroorzaakt. In Toya Devasya hebben we genoten van het mooie uitzicht, het warme water en het lekkere eten en drinken van de poolbar.

Praktische tips voor Mount Batur beklimmen

  • Neem warme kleding mee, boven op de berg is het namelijk erg fris.
  • Boeken kan via Balitrekkingadventures.
  • Neem voldoende water mee want dat heb je onderweg zeker nodig.
  • Zorg ook dat je zwemkleding mee neemt, dan kun je na afloop genieten van de warmwaterbaden.
  • Als je Mount Batur beklimmen tof lijkt, zorg dan dat je goede wandelschoenen meeneemt op reis naar Bali.

Zou jij Mount Batur beklimmen tijdens een vakantie naar Bali? Waarom wel of niet? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Bali?

~ Pura Tanah Lot

-Bezoek buureiland Nusa Penida

~ Snorkelen op de Gili eilanden

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Mount Batur beklimmen voor de zonsopgang!”

  1. thank you for posting this middle mountain, Mount Batur is an active volcano located at the center of two concentric calderas north west of Mount Agung on the island of Bali, Indonesia. The south east side of the larger 10 × 13 km caldera contains a caldera lake. The inner 7.5-kilometer-wide caldera, which was formed during the placement of the Bali (or Ubud) ignite, has been dated at about 23,670 and 28,500 years ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge