Tijdens onze rondreis door Nepal hebben we veel prachtige plekken bezocht en hebben we echt de lokale bevolking leren kennen. Dit deden we voornamelijk in Panuati, waar we verblijven bij een Nepalees gezin. In Panuati heb je namelijk de community homestay, een project opgezet door en voor de lokale vrouwen. Het was een bijzondere ervaring om te overnachten bij locals in Nepal en daarom wil ik dit graag met jullie delen.

overnachten bij locals in nepal

Het project: Community Homestay Panuati

Zoals ik al heb aangegeven is het een project voor en door vrouwen. Alleen vrouwen werken mee aan het project om zo zelf een inkomen te generen. Vaak werken namelijk alleen de mannen in Nepal en blijven de vrouwen thuis met de kinderen en om het huishouden te verzorgen. Dat is nou juist het goede wat bij de Homestay gecombineerd kan worden. Toeristen verblijven namelijk bij de Nepalese vrouwen thuis en het geld wat ze daarvoor betalen gaat naar de vrouwen zelf. In het centrum van Panuati bevindt zich de community hall waar de vrouwen kunnen samenkomen en waar wij ook werden ontvangen. Persoonlijk vind ik het echt een supergoed initiatief omdat de vrouwen zo zelf kunnen werken en omdat ze ook goed Engels leren door de toeristen.

overnachten bij locals in nepal
overnachten bij locals in nepal

De ervaring – het gezin ontmoetenovernachten bij locals in Nepal

We komen aan in Panuati en worden heel erg hartelijk ontvangen. Iedereen krijgt een bloemenkrans en een “stip” op het hoofd. Vervolgens worden we hartelijk welkom geheten met een kort praatje over het ontstaan van het project en wat wij er precies gaan doen. Iedereen wordt voorgesteld aan de moeder van het gezin waar je zult verblijven. Wij ontmoeten Sabita, waarna we met haar mee naar huis lopen. Het is een eindje lopen maar we genieten van de omgeving en leren Sabita stukje bij beetje kennen. Ze vertelt dat ze twee dochters heeft waarvan er één in Australië studeert, haar andere dochter gaat naar school in Kathmandu en komt rond 15:00 uur thuis. Aangekomen bij het huis verbazen we ons over de grootte van het huis. Het is een prachtige villa aan de rand van Panuati, vanaf het balkon heb je een adembenemend uitzicht. We genieten volop!

reis door Nepal
overnachten bij locals in nepal
overnachten bij locals in nepal

Proeven van de Nepalese cultuur

Bij het overnachten bij locals in Nepal is al het eten inbegrepen zodat je echt van de lokale gerechten kunt proeven. Als we gesetteld zijn in de ruime kamer bij Sabita thuis ontmoeten we ook haar man Binot en gaan we lunchen. Ze heeft voor ons traditionele Dal Bhat bereid en we eten gezellig met zijn alle en natuurlijk zoals het hoort met de handen. De Nepalese keuken is heerlijk maar ook vrij pittig voor onze Hollandse smaakpapillen, desondanks genieten we met volle teugen. Sabita vertelt dat ze hier al 7 jaar wonen en daarvoor in het dorp zelf woonden. Na het genieten van de lunch neemt dochter Monika ons mee door het dorp, waar mooie tempels en oude gebouwen samenkomen. Omdat Monika net uit school kwam, heeft ze trek en wanneer we thuis komen gaan we vrijwel meteen eten. In de Nepalese kalender is het de dag van de rijstepudding en dat krijgen we dan ook als avondeten in combinatie met aardappeltjes en komkommer uit eigen tuin. Weer is alles echt heerlijk!

overnachten bij locals in nepal
overnachten bij locals in nepal

De kleding van de Nepalese vrouwen

Na het eten vertelt Sabita dat ze mij graag wil kleden zoals de Nepalese vrouwen ook gekleed gaan. Ik krijg een prachtige jurk aan die precies gewikkeld wordt zoals de vrouwen het zelf ook doen. We gaan zo namelijk naar een dansoptreden kijken in de community hall, dus ik moet er op en top uit zien. Dochter Monika maakt een mooie mehandi (henna) op mijn hand en nadat ik een “stip” op mijn hoofd heb gekregen heb ik klaar om te gaan. Het dansoptreden is prachtig en vervolgens zijn we zelf aan de beurt. Helaas hebben wij Nederlanders niet zulke losse heupen als de Nepalese vrouwen maar we doen ons best. Na het optreden is het tijd om terug naar huis te gaan en vallen we voldaan in slaap in ons Nepalese huis. De volgende ochtend staan we vroeg op en worden we weer verwend met een lekkere Nepalese maaltijd. We nemen afscheid van de hele familie en kijken terug op een prachtige ervaring. Het overnachten bij locals in Nepal zou ik echt iedereen aanraden.

Zou jij ook willen overnachten bij locals in Nepal? Vind jij de Community Homestay Panauti ook zo’n goed initiatief? Laat het ons weten in de reacties!

 Meer Nepal?

~  Paragliding in Pokhara Nepal

–  Een rondreis Nepal, ideale route

~ Do’s en don’ts in Nepal

8 gedachten over “Overnachten bij locals in Nepal in Panuati”

  1. Waaaauw! Dat is echt geweldig! Wat een droom! Wij hebben ook bij locals gelogeerd, in het midden van een regenwoud, in Thailand. Was ook een wonderlijke ervaring.

  2. Wat gaaf zeg! Zo leer je echt de cultuur kennen. En wat een prachtige kleding! Dat was vast een hele gave ervaring (mijn vriend zou trouwens nooit zo’n bloemenkrans om doen haha).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge