Chemin de fer de la baie de Somme is een museumspoorlijn waar met historische stoomtreinen door de prachtige baai van rivier de Somme wordt gereden. Deze baai bevindt zich op ongeveer 5 uur rijden van Utrecht in de Noord-Franse regio Hauts-de-France. Een tijdje geleden vertrokken Gabriëlle en ik naar Noord-Frankrijk voor een ontspannen nachtje weg. Natuurlijk wilden wij ook wat ondernemen en via de folders in het hotel kwamen wij uit bij Chemin de fer de la baie de Somme. Dus na een goede nachtrust reden wij, de snelwegen vermijdende, over het platteland van Frankrijk naar het plaatsje Le Crotoy. In Le Crotoy vertrekt de stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme. Hier vind je ook goede en gratis parkeergelegenheid. In het mooie oude station kochten wij onze kaartjes en vervolgens zochten wij een plekje in een van de wagons.

stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme
stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme
stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme
stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme
stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme

De reis

Al puffend en sissend komt de kleine locomotief in beweging. Dit is geen sneltrein, maar het rustige tempo zorgt er juist voor dat je optimaal kunt genieten van het uitzicht. Na een tijdje stopt de trein bij Noyelles sur Mer. Hier wordt de locomotief afgekoppeld om aan de andere kant vastgemaakt te worden. Een tip is dan ook om hier even uit te stappen en de fraaie langsrijdende locomotief op de foto te zetten. Na enkele minuten vertrekt de trein weer. Een goede keuze was om aan de rechterkant van de trein te gaan zitten, op deze manier hadden we op weg naar Saint-Valery zicht op de prachtige baai van de Somme.

Dit gebied wordt sterk beïnvloed door de werking van eb en vloed. Dat zorgt ervoor dat het soms onderloopt en soms droog ligt. Je kunt het vergelijken met het Zwin bij Cadzand, maar dan een stuk groter. Langzamerhand komen we steeds dichter bij Saint-Valery in de buurt. Aan de overkant zien we in de verte ons vertrekpunt Le Crotoy liggen, we zijn namelijk in een grote boog gereden. Over de sluizen bij Saint-Valery rijdt de trein het stadje binnen. Het eindpunt ligt midden in het centrum, aan het haventje.

Saint-Valery-sur-Somme

Na de rit met de stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme hebben we best trek gekregen. Het is inmiddels namelijk al middag. Gelukkig is er in Saint-Valery voldoende keuze wat betreft restaurants. Al gauw vinden we een leuke plek op een terrasje en genieten we van een lekkere lunch. Met nieuwe energie kunnen we na het eten het stadje gaan verkennen. Saint-Valery is een middeleeuws stadje dat in de 19e eeuw opleefde als badplaats voor de rijken. Daardoor zijn er vele prachtige monumentale gebouwen te vinden in Saint-Valery. We lopen door het middeleeuwse gedeelte de heuvel op. Eenmaal boven genieten we van een fantastisch uitzicht over de baai. Bij de middeleeuwse stadspoort ‘Porte Jeanne d’Arc’ lopen we via een lange trap naar beneden waar we op het strand uitkomen. Op zomerse dagen en heerlijke plek om even te gaan liggen of een ijsje te eten bij de strandtent. Over de fraaie boulevard lopen we langs indrukwekkende buitenhuizen terug naar het station alwaar de trein al op ons staat te wachten om ons terug naar Le Crotoy te brengen.

Praktische informatie stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme:

  • Een retour kaartje kost €15,00 voor een volwassene en €11,00 voor kinderen van 4 t/m 16 jaar.
  • Zorg dat je 30 minuten voor vertrek aanwezig bent bij het station.
  • Je vindt het station in Le Crotoy aan de Avenue de la Gare.
  • Kijk op www.cfbs.eu om te zien op welke tijden er op de door jou gekozen dag gereden wordt.

Zou jij met de stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme willen? Vind jij het ook zo leuk om met de stoomtrein te gaan? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Frankrijk?

~ Wat te doen in Bordeaux?

– Fietsen over de spoorrails

~ Natuur & actie in Normandië

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Met de stoomtrein naar Saint-Valery-sur-Somme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge