Fietsen in Frankrijk is goed te doen voor de fanatiekelingen onder ons. Zelf vind ik fietsen erg leuk maar het liefst wel over een vlakke ondergrond en anders niet te steil. Op vakantie naar Frankrijk heb ik dus mijn fiets niet meegenomen. Toch hebben wij gefietst in Normandië maar dan op een speciale manier: velorail. Veel oude spoorwegen in Normandië zijn verlaten en kunnen dus goed gebruikt worden om over te fietsen.  Natuurlijk niet met een gewone fiets maar met een speciale vier persoonsfiets.

Deze fiets past precies op de spoorrails en je kunt er met zijn vieren op, twee fietsen en twee zitten. Wij vertrokken van het dorpje Pont-Erambourg, alleen het vertrekpunt was al erg gaaf. Er stonden verschillende oude treinen waarin je een kijkje kon nemen en die eigenlijk fungeerden als een echt museum.

Een andere unieke plek in Normandië is Etretat, de indrukwekkende krijtrotsen.

Als je wil gaan fietsen moet je van te voren reserveren of je kunt gewoon komen maar dan moet je misschien een half uur wachten. Er vertrekt elk uur een ‘groep’, dit omdat de fietsers elkaar anders tegenkomen op het spoor. De route is namelijk geen rondje maar op het eindpunt moet je de fiets omdraaien en terug rijden. Als je je meld bij de trein krijg je een ouderwets treinkaartje en na de uitleg kun je lekker gaan fietsen. Het kost overigens €20 euro per fiets, minimaal twee personen maximaal vier personen.

Behalve ons gingen er nog twee fietsen mee, allebei bestuurd door Britten overigens. Deze Britten hadden niet hetzelfde bloed als Cavendish want we hebben vaak op ze moeten wachten. Op de heenweg was het makkelijk want wij fietsten voorop. Na zo’n 30/40 minuten arriveerden wij bij het eindpunt en na rustig onze fiets te hebben gedraaid (zie foto’s) hebben wij nog zo’n 15 minuten moeten wachten tot de Britten ook het eindpunt hadden bereikt. Je raadt het al, op de terugweg fietsten wij achterop en hebben wij zo rustig mogelijk gefietst, maar kwamen alsnog steeds achterop bij de Britten.

Erg grappig is het trouwens wanneer je tegenliggers tegen komt. Allereerst betekent dit dat deze mensen extreem langzaam hebben gefietst en ten tweede moet je één van de fietsen van de baan halen. Met zijn vieren moet je de fiets optillen en deze van de baan halen, je rijdt de andere fiets er langs en zet de fiets weer op de baan. Om deze reden moet je ook met minimaal twee personen zijn want anders is het niet te doen om de fiets van de baan te tillen.

Velorail
Velorail
Velorail
Velorail

Tijdens de fietstocht kom je echt langs het oude Normandië. Je vindt er geiten op de weg, een waterput in de tuin en verlaten stations. Wij zijn vaak gestopt om een foto te nemen en daar heb je ook makkelijk de tijd voor. Je hebt namelijk 1 uur en 45 minuten de tijd om het parcours van 20 kilometer af te leggen. De fiets trapt erg licht en daarom is het ook niet zo’n zware exercise. Je komt langs prachtige beekjes, weilanden en uitzichten. Je kunt echt intens genieten en daarom zou ik ook iedereen aanraden om een tochtje te maken met de velorail. Op verschillen plekken kun je beginnen dus vraag er eens naar bij jouw camping, hotel of kijk op internet.

Zou jij een ritje willen maken over de velorail? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Normandië?

~ La Roche d’Oëtre

– Camping La Rouvre (luxe kamperen)

~ D-day strand Arromanches les bains

5 gedachten over “Velorail: fietsen in Normandië over het spoor”

  1. Ik vind het juist leuk om door heuvelachtig landschap of bergen te fietsen, maar een excursie als deze is gewoon te leuk om te laten liggen. Wel balen als sommige medefietsers zo langzaam gaan maar goed je doet het niet voor de snelheid maar voor je plezier 😉 Heel leuk dat je op deze manier langs het oude Normandie komt, ik kan van dit soort plekjes altijd zo genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge