Nadat je verschillende dingen hebt geregeld moet je natuurlijk ingeschreven worden op de universiteit. Allereerst wil ik de tip geven om goed te kijken welke universiteit je uitkiest! De school waar je op zit heeft vaak connecties met andere Europese scholen. Heb jij een universiteit gekozen? Dan kun jij je gaan aanmelden op de universiteit!
Het verschilt natuurlijk per onderwijsinstelling hoe je jezelf moet aanmelden voor een studie of cursus. Toch heb je hier waarschijnlijk ook wat aan als je niet in Zweden gaat studeren. Ik zal een aantal documenten bespreken die alle studies zullen eisen.
Voor mij was het in het begin niet helemaal duidelijk wat er allemaal van mij verwacht werd. Je moet echt gigantisch veel documenten verzamelen, scannen en dan opsturen of uploaden. Voor mij gold dat ik alles moest scannen en dan uploaden op University Admissions. Hieronder een lijstje van alles wat ik heb geüpload.
- Anglia examen resultaten (Niet verplicht)
- Diploma van de middelbare school
- Diploma van de middelbare school (Engels)
- Identiteitsbewijs, dat je kunt bewijzen dat je in de EU woont. Het volgen van een studie binnen de EU is gratis maar kom jij uit India dan moet je de studie volledig betalen.
- Cijferlijst van propedeuse fase
- Cijferlijst van propedeuse fase (Engels)
- Propedeuse
- Propedeuse (Engels)
- Cijferlijst van studie jaar 2 &3
- Cijferlijst van studie jaar 2&3 (Engels)
- Officieel document van de hogeschool dat je mag gaan (Engels)
Ervaringen
Zoals je kunt zien is dat een hele lijst. Ik moest zelfs nog €10 betalen om echt te bewijzen dat ik een EU inwoner ben. Zorg dus dat je alle documenten verzameld die je nodig hebt. Verder is het erg belangrijk dat alle documenten officieel zijn. Een PDF van Osiris (of ander systeem) is niet goed! Je kunt bij het bedrijfsbureau van jouw opleiding alle cijferlijsten opvragen, deze zijn ondertekent, pas dan is het een officieel document. Denk er verder aan dat je alle vertalingen niet zelf mag doen, ze moeten door een beëdigd vertaalbureau gedaan worden. Het vervelende van deze vertalingen is dat ze erg duur zijn, ik moest €250 euro betalen voor alle vertalingen, houd hier dus rekening mee!
Kun jij je nu aanmelden op de universiteit? Heb jij iets gehad aan deze blog? Laat het ons weten in de reacties!
Meer over studeren in het buitenland?
Ik ben dol op Scandinavië en ook de Caraïben zijn gewild. Zonder mijn camera ga ik nooit op reis en ook mijn notitieboekje neem ik altijd mee. Prachtig is het om mijn Aardrijkskundige kennis met de wereld te delen. Wintersport is mijn favoriete vakantie van het jaar, heerlijk. Mijn lievelingseten? Saté! Bovenaan mijn bucketlist staat momenteel Zuid-Afrika, gevolgd door Jordanië. Door mijn reis naar de Noordkaap werd ik verliefd op de wereld.