Wanneer je voor een lange tijd door een land gaat reizen of er zelfs gaat werken dan kan het handig zijn om een lokaal nummer te hebben. Zo ging ik een maand werken op Bali en daarnaast ook gave excursies doen. Soms was het dan nodig om iemand te bellen of iets op internet op te zoeken in het binnenland. Een simkaart kopen in Indonesië kan daarom handig zijn. Vandaag deel ik daarom mijn tips om een simkaart te kopen.

Overal bereikbaar op reis
Voordat we beginnen met de tips, wil ik graag eerst vertellen waarom ik het handig vond. Allereerst is het ongelofelijk duur om internet te kopen in Indonesië voor een Nederlands abonnement. Doordat ik soms mensen moest bellen om een afspraak te maken of om een excursie te regelen, besloot ik een Indonesische simkaart te kopen. Daarnaast kun je op die simkaart ook data kopen en daardoor kun je altijd en over op sociale media of de weg opzoeken. Ook erg handig! Overal op Bali had ik goed bereik met de simkaart.

Neem een oude extra telefoon mee
De eerste tip is het meenemen van een oude telefoon. Naast de simkaart voor Indonesië wil je natuurlijk ook bereikbaar blijven met jouw Nederlandse nummer. Daarom kun je het beste een oude telefoon meenemen zodat je die als een hotspot kunt gebruiken. Je maakt dan een Wifi verbinding aan met die oude telefoon met de Indonesische simkaart en dan kun je met jouw eigen telefoon via de oude telefoon bereik hebben. Mocht je iemand moeten bellen kun je dat gewoon met de oude telefoon doen natuurlijk. Zelf vind ik dit de makkelijkste manier, omdat je dan ook met meerdere mensen gebruik kunt maken van de data op de simkaart.

Ga op zoek naar een betrouwbare provider: Simkaart kopen in Indonesië
Een simkaart kopen in Indonesië is absoluut geen probleem. Je kunt op iedere hoek van de straat (in drukke gebieden) een simkaart aanschaffen voor een leuke prijs. Maar het is handig om van te voren te kijken naar de mogelijkheden van providers. Het beste is om een simkaart van provider Telkomsel te nemen. Het is een betrouwbare provider die in de meeste gebieden van het land goed bereik heeft. Daarnaast is de prijs ook goed en kun je hier meteen mee bellen en internetten.
Let op, tegenwoordig is het verplicht om een simkaart te registreren. Met een toeristenvisum kan dit alleen in de winkels van Telkomsel. Je moet langs gaan met jouw paspoort en dan wordt de simkaart aan jouw paspoort gekoppeld. Dit proces duurt ongeveer 5-10 minuten.

Betaal niet meer dan €10 euro voor een simkaart inclusief data
Dan het bedrag wat je voor een simkaart moet betalen. Een daadwerkelijke simkaart kost nog geen paar euro maar vaak is het de data die je geld kost. Zelf kocht ik een simkaart inclusief 12 GB internet en dat was na ruim 22 dagen op. Hiervoor betaalde ik nog geen €10 en kun je meteen aan de slag. In toeristische plekken waar verschillende telecom bedrijven naast elkaar zitten, kan het zijn dat de prijzen hoger liggen. Zorg daarom dat je op een rustige plek gaat, daar liggen de prijzen vaak wat lager.

Waar koop je de simkaart? Vraag informatie bij locals
Dan het belangrijkste punt, waar koop je de simkaart? Een simkaart kopen in Indonesië kan al wanneer je aankomt op de luchthaven. Ook hier liggen de prijzen vaak iets hoger dan op rustige plekken. Het beste is om het bij een lokale telecomwinkel te kopen. Soms is dit een fysieke winkel maar vaak is het een standje langs de kant van de weg of op de markt. Mijn tip is vraag vooral aan locals of ze je willen helpen. Het kan namelijk ook voorkomen dat er een hogere prijs wordt gerekend omdat je een buitenlander bent. Een local krijgt de normale prijs en dat scheelt vaak de helft. Daarom kun je het beste vragen of een local voor jou een simkaart kan kopen. Maar je kunt dit ook goed zelf doen, je kan altijd afdingen naar de originele prijs.
Een simkaart kopen in Indonesië, heb jij het wel eens gedaan? Zou jij het ook handig vinden om altijd bereikbaar te zijn? Laat het ons weten in de reacties!
Meer Indonesië?
~ Wat te doen op Bali 45 tips!
– Orang Oetans spotten op Sumatra
~ Sta op de evenaar in Pontianak
Bewaren op Pinterest?
Ik ben dol op Scandinavië en ook de Caraïben zijn gewild. Zonder mijn camera ga ik nooit op reis en ook mijn notitieboekje neem ik altijd mee. Prachtig is het om mijn Aardrijkskundige kennis met de wereld te delen. Wintersport is mijn favoriete vakantie van het jaar, heerlijk. Mijn lievelingseten? Saté! Bovenaan mijn bucketlist staat momenteel Costa Rica, gevolgd door Montenegro. Door mijn reis naar de Noordkaap werd ik verliefd op de wereld.
Vootal de tip van de extra telefoon is handig. Dan kan je de kosten ook delen.
Precies!
Handig dat je deze tips zo duidelijk en uitgebreid deelt !
Bedankt Laura 🙂
Wat een fijn artikel , Soms is het zo’n gepuzzel om te kijken wat voor simkaart of telefoon je het beste kunt gebruiken .
Inderdaad, bedankt!
ben er nog nooit geweest maar lijkt me best lastig iets betrouwbaars te vinden
Het is altijd lastig om te weten wanneer iets betrouwbaar is natuurlijk 😉
Ik vind het wel belangrijk om altijd goed bereikbaar te zijn dus zou het wel doen idd
Bereikbaar zijn vind ik een must!
Ik ben genoodzaakt om een Indonesische Simkaart al in Nederland te kopen (lang verhaal:-). Enig idee hoe dit kan? Heb je een tip mbt een online winkel?
Hallo Hans, helaas is het naar mijn weten niet mogelijk om een Indonesische simkaart in Nederland al te kopen.
Op de meeste plaatsen heb je geen paspoort nodig, en je zit ook niet vast aan Telkomsel. XL is minstens zo goed. Het meest ideale is een dual SIM telefoon, zoals alle nieuwere Samsung telefoons, dan heb je nergens werk mee.
Als je eenmaal een geregistreerde simkaart hebt (volgens mij kun je ‘m alleen daar registreren) bij Telkomsel, dan kun je er online beltegoed of databundel voor kopen via de Telkomsel app. Let op, dit is geldig voor een bepaalde periode (staat erbij). En je simkaart verloopt als je er een tijdje geen gebruik van hebt gemaakt.
met een dual sim of een E sim moet het toch ook lukken en moet je niet rondlopen met 2 gsm toestellen of ben ik verkeerd?
Goedemorgen Didier,
Dat klopt inderdaad met een Dual Sim kan het inderdaad ook.