Al jaren is het een grote wens van mij om op de evenaar te kunnen staan. Tijdens mijn voorgaande reizen was ik of onder de evenaar of erboven maar nooit erop. Toen ik erachter kwam dat de evenaar door het noorden van Pontianak liep, wilde ik daar natuurlijk naartoe. Ik wilde graag staan op de evenaar in Pontianak, dat is toch gaaf?!

Pontianak, de stad van de evenaar.

Toen we aankwamen in Pontianak in West-Kalimantan werd meteen duidelijk dat de evenaar hier liep. De stad promoot de evenaar en op straat zie je dan ook veel verwijzingen naar de evenaar die door de stad heen loopt. Pontianak wordt gescheiden door de Kapuas rivier wat tevens de langste rivier van heel Indonesië is. Ons hotel bevond zich aan de andere kant van de rivier dus om bij de evenaar te komen moesten we met de ferry. Een leuke ervaring en zeker omdat het ons bij de evenaar brengt!

De evenaar in Pontianak

De evenaar

Het moment dat je toch echt de evenaar over kunt gaan! Het monument is van buiten prachtig en daar heb ik dan ook veel foto’s gemaakt. Wij hadden ook nog eens het geluk dat we een halo-verschijnsel in de lucht zagen. Maar de daadwerkelijke evenaar ligt binnen. Je kunt gratis naar binnen en hier vind je ook meer informatie over de plek. De zuil die de evenaar aangeeft komt uit 1953 en is gebouwd door een Nederlander. Diezelfde zuil staat er zo’n 60 jaar later nog steeds! Gaaf om zo ver van huis toch nog iets van “thuis” te zien.

Certificaat van de evenaar oversteken

Na het oversteken van de evenaar kun je een certificaat krijgen. Als je jouw naam registreert op de bezoekerslijst krijg je dit certificaat. Zelfs je eigen naam en datum wordt erop gedrukt. En natuurlijk wil de enthousiaste medewerker het certificaat officieel overhandigen. Ik vind het een te gek aandenken aan deze speciale plek.

Praktische informatie:

  • De evenaar in Pontianak is te bezoeken op dit adres: Jl. Khatulistiwa, Batu Layang, Pontianak Utara, Kota Pontianak, Kalimantan Barat 78244, Indonesië
  • Het bezoekerscentrum is maandag tot en met zaterdag geopend van 08:00-17:00. Zondag is het bezoekerscentrum gesloten.
  • Als je je registreert als bezoeker krijg je het certificaat gratis.
  • De entreekosten zijn gratis, het parkeren bij het bezoekerscentrum kost 20.000 Indonesische roepia.

Disclaimer: Ik bezocht West-Kalimantan op uitnodiging van Discover West Kalimantan. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Zou jij op de evenaar in Pontianak willen staan? Heb jij al eens op de evenaar gestaan? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Indonesië?

– De mooiste tempel van Bali

~ Cultuur en chillen op Bali

29 gedachten over “Sta op de evenaar in Pontianak [Bucketlist item]”

  1. Dit is zoiets waar je eigenlijk nooit bij stil hebt gestaan dat het bestond terwijl het logisch is dat je het kan doen. Zij ook genoeg twee of drie landenpunten. Dus waarom dit niet. Leuk zo’n certificaat trouwens, een mooi aandenken voor thuis

  2. Geinig toch? Ik bezocht jaren geleden Sumatra en stond daar ook op de evenaar. Heel bijzonder om dat soort plekken aan te kunnen doen.
    Wist je trouwens dat water aan beide kanten van de evenaar de andere kant uitdraait? Wij hebben het uitgetest door een fles water, met een lucifer erin, leeg te laten lopen en het was zo. Zo bijzonder. Zo’n mooi certificaat als jij heb ik niet van de “crossing” maar wel een T-shirt, tenminste die had ik want inmiddels is hij helemaal afgesleten. De hoogste tijd dus om weer een nieuwe aan te gaan schaffen 😉
    ivonne onlangs geplaatst…Rondreis van een week langs Werelderfgoed in PortugalMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge