Afgelopen maand ben ik in Sumatra geweest, dit was voor het eerst en ik was meteen verliefd op het eiland. De puurheid die je hier terugvindt is prachtig, de mensen zijn vriendelijk en willen je graag helpen. Natuurlijk was een jungle trekking in Bukit Lawang het hoogtepunt van dit bezoek aan Sumatra en daar vertel ik je vandaag alles over.

jungle trekking in Bukit Lawang
jungle trekking in Bukit Lawang

De trekking

Samen met vier Amerikanen vertrokken we voor een trekking. Wij voor drie uur en zij bleven acht uur weg. Vanuit onze accommodatie, On the Rocks bungalow, loop je de jungle in. Je loopt ongeveer vijf minuten voordat je bij de poort komt van het nationaal park. Eigenlijk ben je pas vanaf dat moment in het park. Doordat het regenseizoen was, was het erg modderig in de jungle dus moesten we goed opletten. Allebei blij met onze stevige wandelschoenen gingen we op pad. De gids vertelde veel over de dieren die hier leven, de planten en hoe de locals al jarenlang met dit gebied omgaan. Na een tijdje wandelen hebben de gidsen wat lekkers voor ons, heerlijk fruit! We genieten met volle teugen en lopen vervolgens verder. Ondanks dat we een trekking van drie uur zouden doen zijn we ruim 4,5 uur weg geweest.

jungle trekking in Bukit Lawang
jungle trekking in Bukit Lawang
jungle trekking in Bukit Lawang

Orang oetans

Het leukste is natuurlijk om orang oetans te spotten. Gelukkig kwamen wij op een goed moment want we hebben maar liefst vijf orang oetans gezien! Na ongeveer 30 minuten lopen kwamen we een groot mannetje, een vrouwtje en een baby tegen. Supertof! We bleven hier dan ook ruime tijd staan om mooie foto’s te nemen en te genieten van de prachtige dieren. Wel is het natuurlijk belangrijk om op veilige afstand te blijven want het zijn wilde dieren en je moet hun leefruimte niet aantasten. Het is bijzonder om de dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.

jungle trekking in Bukit Lawang
jungle trekking in Bukit Lawang
jungle trekking in Bukit Lawang

Vorig jaar zag ik al orang oetans in West-Kalimantan, maar die waren een stuk verder weg en moeilijk vast te leggen. Deze keer had ik echt geluk en heb ik ruim een half uur kunnen genieten van deze prachtige dieren. Later kwamen we nog een vrouwtje en een baby tegen, net voordat we gingen tuben.

Tuben over de rivier

Je kunt ervoor kiezen om een complete wandeling te maken en weer terug in het dorp te komen. Maar wij kozen ervoor om te gaan tuben over de rivier. Je gaat dan op een band over de rivier terug naar het dorp. Hierdoor kun je een stuk meer van het park zien omdat je niet meer terug hoeft te lopen maar via een andere manier de route terug aflegt. Het was echt superleuk! Je zit ongeveer 15-20 minuten in de band en kunt genieten van de mooie omgeving. Het is helemaal ideaal omdat de gidsen helpen en jij dus alleen hoeft te relaxen. Zij zorgen ervoor dat de band de goede kant op gaat en niet omslaat. Zelf vond ik dit de jungle trekking in Bukit Lawang echt helemaal afmaken.

Bukit Lawang Jungle Trekking

Er zijn verschillende organisaties die een jungle trekking in Bukit Lawang aanbieden. Wij gingen met Bukit Lawang Jungle Trekking, een superfijn bedrijf om mee op pad te gaan. Tijdens het wandelen waren er maar liefst drie gidsen mee om ervoor te zorgen dat wij een goede tijd hadden. Verder hebben ze in het dorp Bukit Lawang een klein gezellig restaurant waar wij ook meerdere keren hebben gegeten en gedronken, ook een aanrader. Alle werknemers zijn supervriendelijk en ik heb fijn mailcontact gehad met Janine. Zelf zou ik aanraden om een aantal dagen van te voren te mailen zodat je verzekerd bent van een plekje. Het kan namelijk ook zijn dat ze meerdere dagen aan het trekken zijn door de jungle.

Praktische informatie:

  • Er zijn jungle trekkings van drie uur maar ook van meerdere dagen. Kies een trekking die bij jou en jouw reisgenoten past.
  • Zorg voor goede stevige schoenen, zeker tijdens het regenseizoen heb je die echt nodig.
  • Een jungle trekking van drie uur kost €35 euro per persoon, dit is inclusief gids, lunch en entreekosten voor het park. Wil je tuben? Dan kost dit €10 euro extra.
  • Neem voldoende water mee want het wandelen is erg energieslopend.
  • Trek deels beschermende kleding aan, er zijn namelijk veel bloedzuigers, teken en andere beesten in het gebied te vinden.
  • Het dragen van een hoed of pet is aan te raden, voor de zon maar ook voor de beesten.

Zou jij ook een jungle trekking in Bukit Lawang willen doen? Wat lijkt jou tof? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Indonesië?

~ Sta op de evenaar in West-Kalimantan

– Tanah Lot – de mooiste tempel van Bali

~ Hoogtepunten van Java

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Jungle trekking in Bukit Lawang – orang oetans spotten!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge