Als je stage gaat lopen in het buitenland of een studie gaat volgen heb je in Nederland recht op een beurs. Je hebt verschillende soorten beurzen en ik kom aanmerking voor Erasmus beurs. In deze blog vertel ik welke stappen je moet ondernemen en hoe een beurs aanvragen werkt.

beurs aanvragen
Bron: Amsterdam Hogeschool voor Kunsten

De hoogte van de beurs die je krijgt verschilt per land. Het leven in verschillende landen brengt natuurlijk andere kosten met zich mee. De beurs voor Zweden (waar ik ga studeren) is €270 per maand. Hoe moet je die beurs nou aanvragen?

Beurs aanvragen

Allereerst het belangrijkste: vraag jouw beurs op tijd aan! Als je in het voorjaar gaat studeren is de uiterlijke datum 1 november. Als je in het najaar gaat studeren is de uiterlijke datum 1 mei. Zorg dat je dit aanvraagt ook al heb je nog geen bevestiging vanuit de Hogeschool of vanuit de universiteit waar je aan gaat studeren. Een beurs aanvragen doe je door middel van het invullen van een lang formulier. Dit formulier kun je vinden op de site van je eigen school. Het invullen van dit formulier is geen probleem. Enkele voorbeelden van zaken die je moet invullen zijn:

  • Naam, geboortedatum, nationaliteit, burgerservicenummer en je adres.
  • Bankrekeningnummer, studentnummer, periode van verblijf en aantal studiepunten dat je daar gaat behalen.
  • De universiteit waar je gaat studeren, heb je ooit eerder een beurs aangevraagd en of je jouw propedeuse hebt gehaald.

Je kunt deze vragenlijst dus makkelijk zelf invullen, zorg wel dat je jouw ID kaart en bankpas bij de hand hebt. Het is wel zo makkelijk om die erbij te houden.

Volgende stappen

Nadat je de bovenstaande aanvraag heb ingediend, moet je even wachten op de uitslag. Als je nog nooit een beurs hebt aangevraagd kun je er vanuit gaan dat je aanvraag geaccepteerd wordt. Je bent dan alleen nog niet klaar, er zijn nog een aantal stappen die je moet ondernemen. Je moet nog een aantal formulieren invullen; sommige voor je vertrek, andere tijdens je verblijf en nog één na afloop van jouw periode in het buitenland.

Voor vertrek:

  • Grant agreement. Op dit formulier vul je nogmaals alle gegevens in. Hierbij moet je precieze data aangeven en jouw handtekening zetten. Je kunt al deze gegevens zelf invullen.
  • Learning agreement Section. Hier heb je een beetje hulp bij nodig. Je moet weer een aantal gegevens invullen en je moet hier uitgebreid aangegeven welke cursus je gaat volgen etc.. Ook moet je een handtekening hebben van jouw eigen Hogeschool en een handtekening van de universiteit waar je heen gaat.

Tijdens jouw verblijf:

  • Learing agreement Section A+. Niet iedereen hoeft deze in te vullen, je hoeft deze alleen in te vullen als er nog iets veranderd tijdens jouw verblijf. Misschien veranderd er een vak omdat er te weinig aanmeldingen zijn of jouw contactpersoon veranderd.

Na je verblijf in het buitenland:

  • Learing agreement Section B. Je vult hierop jouw resultaten van de cursus in met een stempel of handtekening van de universiteit waar jij jouw vakken hebt gevolgd. Deze moet je dus laten ondertekenen door iemand op de universiteit!!

Heb je dit allemaal ingevuld dan heb jij een beurs! Je krijgt het bedrag per maand op jouw rekening gestort. Hiermee kun je je huur, eten of boeken betalen.

Heb jij iets gehad aan deze tips voor een beurs aanvragen? Heb jij de andere voorbereidingen al gelezen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer over studeren in buitenland?

~ Toestemming Hogeschool

– DUO wijzigen

~ Aanmelden universiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge