Na mijn eerste blog over het feit dat ik ga studeren in het buitenland, kreeg ik gigantisch veel reacties. Er zijn veel dingen je moet weten en moet regelen wanneer je een externe minor witl volgen en dus wil studeren in het buitenland. Vandaag ga ik de eerste stap beschrijven: toestemming van de Hogeschool. Je moet toestemming hebben van jouw eigen hogeschool, in mijn geval de Hogeschool Rotterdam. Deze blog is vooral bedoelt voor studenten die ook een minor in het buitenland willen volgen.

Aanvraag indienen

Om een minor in het buitenland te mogen volgen moet je dit aanvragen bij de examencommissie. Je moet een volledig bestand opsturen naar de examencommissie waarin in ieder geval de volgende punten verwerkt zijn:

  • Motivatie voor minor in het buitenland. Hierbij vertel je waarom jij de minor extern wilt volgen. Ook vertel je waarom deze minor aansluit bij jouw opleiding en wat jij met deze cursus kunt bereiken.
  • Opgave en duur van de cursus. Je vertelt hoelang de cursus precies duurt, hoeveel studie-uren dit jou gaat kosten per dag en of dat haalbaar is. Ook geef je aan welk niveau de cursus is (bachelor of master).
  • Toestemming van desbetreffend instituut. Je bewijst dat je contact hebt gehad met de desbetreffende universiteit en dat zij jou een plek geven in de cursus. Je bewijst dit door middel van een handtekening, e-mail of een brief.
  • Akkoord van jouw instituut. Naast de toestemming van de externe universiteit moet je ook toestemming hebben van jouw instituut. Binnen de Hogeschool Rotterdam heb je verschillende instituten, mijn instituut is het instituut voor lerarenopleidingen. Een docent van jou moet in een brief of e-mail toezeggen dat jij de opleiding gaat halen en dat jij extern jouw minor mag gaan volgen.
  • Learning agreement. Je vindt een standaard opzet van deze agreement op de site van jouw Hogeschool. Hierin vul je de cursus, deelvakken en studiepunten in. Ook moet je hiervoor een handtekening hebben van de “sending institution” dus de Hogeschool.
  • Syllabus van de cursus. Een cursushandleiding, ook wel een syllabus genoemd moet in jouw aanvraag voor komen. Deze is vaak te vinden op de site van de universiteit waar je gaat studeren.
studeren in het buitenland - toestemming van de Hogeschool

Aanvraag procedure

Nadat je dit alles in één bestand heb gezet moet je het opsturen naar de examencommissie. Je ziet hier links de voorpagina van mijn aanvraag. Zorg dat dit er allemaal netjes uit ziet en bovenal volledig is!

Je stuurt een mail naar de examencommissie met de aanvraag. Je krijgt gelijk een reactie van de examencommissie in welke vergadering jouw aanvraag behandelt wordt. Soms kan de vergadering pas na drie weken plaatsvinden, dus zorg dat je dit op tijd aanvraagt. Na de vergadering krijg je een brief thuis gestuurd met de uitslag. De eerste keer dat ik mijn aanvraag deed, werd deze afgekeurd. Ik moest nog extra informatie toevoegen! Ik heb alles wat ik moest toevoegen gelijk verwerkt in het lijstje hierboven met de eisen. Na de tweede keer aanvragen werd het goedgekeurd en kon in verder naar de volgende stap.Nadat je aanvraag goedgekeurd is, wordt dit aangepast in Osiris (of ieder ander cijfer systeem). Nu heb je daadwerkelijk toestemming van de Hogeschool. De volgende stap is het daadwerkelijk inschrijven voor de cursus in het buitenland, dit zal in de volgende blog bespreken.

Heb jij iets gehad aan deze tips over de toestemming van de Hogeschool? Of wil jij meer lezen over studeren in het buitenland? Laat het ons weten in de reacties!

Meer over studeren in het buitenland?

~ Aanmelden voor universiteit

– DUO wijzigen

~ Beurs aanvragen

Eén gedachte over “Voorbereidingen #1: toestemming van de Hogeschool”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge