Na de eerste twee stappen het toestemming vragen van de Hogeschool en het aanvragen van een beurs is er nog een erg belangrijke stap. Je moet bij DUO wijzigen dat je uitwonend wordt, je gaat namelijk uit huis en wel naar het buitenland. Je krijgt hiervoor een extra vergoeding om je huur te betalen. Natuurlijk dekt dit niet jouw hele huurprijs maar samen met jouw beurs komt het aardig in de buurt. Hoe moet je dit nou doen?

DigiD

Digi-D
Bron: Digi-D
 1. Log in bij DUO met jouw Digi-D
 2. Ga naar Mijn producten
 3. Ga naar Studiefinanciering. Hier zie je een overzicht jouw studiefinanciering, met inwonend (waarschijnlijk).
 4. Klik op wijzigen.
 5. Geef de datum in vanaf wanneer jij niet meer woont bij jouw ouders.
 6. Klik verder en wacht tot de gegevens van jouw ouders zijn geladen.
 7. Klik op akkoord en je hebt jouw woonsituatie gewijzigd.

Natuurlijk is het ook belangrijk om weer aan te geven dat je inwonend bent wanneer je na jouw tijd in het buitenland weer terug bent bij jouw ouders.

Niet alleen het wijzigen van jouw woonsituatie is belangrijk maar ook het aanvragen van OV vergoeding is handig. Wanneer je in het buitenland woont heb je recht op een OV vergoeding omdat je hier in Nederland een studenten OV hebt. Je kunt in plaats daarvan een vergoeding van ’99 euro per maand krijgen om jouw vervoer in het buitenland te betalen. Ook dit moet je aanvragen via DUO.nl met jouw Digi-D

DUO

DUO
Bron: Dienst Uitvoering Onderwijs
 1. Log in bij DUO met jouw Digi-D
 2. Ga naar mijn producten
 3. Ga naar studiefinanciering.
 4. Klik op ‘OV vergoeding buitenland aanvragen’.

Je vult dit formulier helemaal in. Informatie zoals jouw adres in het buitenland, de periode dat je in het buitenland bent en een brief vanuit jouw Hogeschool dat je daar mag studeren (zie voorbereidingen deel 1). Nadat je dit alles hebt ingevuld kun je op akkoord klikken en wordt de aanvraag behandeld door DUO. Verder is het hierbij van belang dat je jouw reisproduct van jouw OV-kaart afhaalt. Dan moet je het studentenreisproduct er af halen voor je naar het buitenland gaat. Je moet dit doen bij een OV automaat op het station. Je kunt jouw OV-kaart gewoon gebruiken met het saldo maar je hebt geen 40% korting meer.

Meer tips en hulp bij voorbereidingen vind je hier. Let op dit zijn geen tips je MOET bij DUO wijzigen dat je uitwonend bent. Heb jij iets gehad aan deze blog? Laat het ons weten in de reacties!

Meer over studeren in het buitenland?

~ Toestemming Hogeschool

– Aanmelden universiteit

~ Beurs aanvragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge