Voor sommige lezers komt het misschien uit de lucht vallen maar voor andere volgers is het minder groot nieuws. In deze eerste blog onder het kopje studeren in het buitenland zal ik ingaan op de weg naar het idee en de uiteindelijke uitvoering.

Meestal schrijf ik op GlobeGirl over de reizen die ik maak en mijn ervaringen daarvan. Nooit schrijf ik echt persoonlijke blogs of updates over mijn leven. Vanaf nu zal ik dat wel gaan doen in deze categorie blogs, mijn tijd in het buitenland. Ik ga studeren in het buitenland van 29 augustus 2016 tot 18 januari 2017.

studeren in het buitenland
Bron: Hogeschool Rotterdam

Mijn studie

Ik zal beginnen bij het begin, ik studeer voor Docent Aardrijkskunde. Al vanaf de eerste dag dat ik bij deze opleiding kwam, was het mijn droom om een tijd naar het buitenland te gaan. Al gauw merkte ik dat ik zelf veel moest gaan regelen om dat voor elkaar te krijgen. Achteraf gezien valt het erg mee! De studie die ik doe is HBO (Hoger Beroeps Onderwijs), deze studie bestaat uit vier jaar. In het vierde jaar wordt het eerste halfjaar gevuld met een ‘minor’. Een minor houdt in dat je je specialiseert op een gebied wat jou interesseert. Veel studenten kiezen voor een vak binnen eigen studie of voor een uitbreiding van de kennis. De meeste studenten kiezen voor een minor op hun eigen hogeschool, in mijn geval: de Hogeschool Rotterdam. De keus voor mij was al snel gemaakt, ik wilde een externe minor volgen. Wat inhoudt dat je zelf moet regelen dat je genoeg punten verzameld. Een minor moet 30 studiepunten (ECT) waard zijn.

studeren in het buitenland
Bron: University of Gothenburg

Studeren aan de Universiteit Göteborg

Misschien ook nieuws voor sommige lezers, maar mijn ouders zijn geëmigreerd naar Zweden. Ze wonen in een klein dorpje vlakbij Göteborg en hebben het tot nu toe erg naar hun zin. Ik heb eerst een aantal landen bekeken waar ik zou willen studeren; Ierland, Zweden en Engeland waren favoriet. Al snel kwam ik tot de conclusie dat studeren in het buitenland erg duur is. Kamers vanaf 600 euro per maand en dan moet je natuurlijk ook nog eten/drinken en andere huishoudelijke producten kopen. De studiebeurs die je kunt krijgen, dekt dat absoluut niet. Toen mijn ouders eenmaal naar Zweden verhuisd waren, was de keus snel gemaakt. Ik wilde mijn minor doen aan de universiteit van Göteborg. Zo kon ik bij mijn ouders wonen en toch een externe minor gaan volgen.

Scandinavische cultuur (culturele en ethische aspecten)

Met een keus voor een universiteit zijn we er nog niet, een cursus zoeken is nog een punt. Zoals ik al eerder schreef moet je 30 punten halen om je minor af te ronden. Ik ging op zoek naar cursussen binnen de universiteit doe 30 punten waard waren. Het was even zoeken naar een cursus die op het goede moment plaats vind, het goede aantal punten heeft en ook nog eens aansluit bij mijn studie. Ik kwam de cursus Scandinavische cultuur tegen, die plaats vind in het najaar van 2016 en ook nog eens 30 punten waard is.

De cursus bestaat uit vier deelvakken:

  • Hedendaagse Scandinavische film en televisiedrama
  • Scandinavische muziek en moderniteit
  • Scandinavische kunst vanaf de Vikingen tot de hedendaagse kunstmarkt
  • Prestaties, macht en politiek in Scandinavische context

Na mijn keuze voor deze cursus begon het echte werk pas. In mijn volgende blog over het studeren in het buitenland zal ik in gaan op de stappen die ik moest ondernemen om mijn doel te bereiken.

Meer lezen over studeren in het buitenland? Klik hier voor alle blogs over mijn avontuur en de aanloop daar naartoe!

Meer over studeren in het buitenland?

~ DUO wijzigen

-Toestemming Hogeschool

~ Beurs aanvragen

21 gedachten over “Ik ga studeren in het buitenland! Alle info”

  1. Wauw, wat een mooie ervaring gaat dat worden! Ik was 16 toen ik verkering kreeg met mijn huidige vriend en helemaal smoorverliefd. Een weekje zonder hem was al een soort van ‘mission impossible’, laat staan een buitenlandse stage of iets.. Haha! Soms wou ik wel eens dat ik hem vijf jaar later had ontmoet, dan was ik de uitdaging ook sowieso aangegaan. Super tof dat je naar Zweden gaat, daar kun je vast heel veel (bij) leren. Succes!

  2. Wat gaaf! Had ik ook graag willen doen maar ik durfde niet niet zo goed, haha. Held op sokken die ik was. Ik ben pas gaan reizen na mijn studie. Als ik toen had geweten wat ik nu wist, had ik zeker een minor in het buitenland gedaan. Lekker doen en vooral genieten!!

  3. Wat cool zeg! Toen ik studeerde kon je niet echt zo makkelijk naar het buitenland als dat tegenwoordig gaat dus helaas heb ik dat nooit gedaan. Pakken die kans dus!

  4. Heel gaaf hoor! Ik had al gelezen dat je naar Goteborg zou gaan maar wist niet dat je ouders daar ook woonden. Fijn dat je het op deze manier kunt combineren, dat scheelt toch een hoop gedoe. Geniet ervan en ik ben benieuwd naar je updates straks 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge