De stad in Frankrijk die bekend staat om zijn wijn en lekkere weer. Een aantal weken geleden vertrokken wij naar Bordeaux voor een weekendje weg. De stad verraste mij positief en het is dan ook zeker een aanrader. Als je komt voor moderne gebouwen en hippe tentjes ben je in Bordeaux aan het verkeerde adres. Houd jij van mooie oude gebouwen en een gezellige sfeer? Dan zit je in Bordeaux goed! Maar wat te doen in Bordeaux? Vandaag deel ik mijn vijftien tips.

Pont de Pierre

Bordeaux wordt in twee delen gescheiden door de Garonne. De bekendste brug om aan de andere kant van het water te komen is de Pont de Pierre. Deze prachtige brug werd in de 19e eeuw gebouwd op bevel van Napoleon I. Als je in Bordeaux bent moet je zeker even over de Pont de Pierre lopen. Je hebt vanaf de brug ook een mooi uitzicht over de gehele stad.

Eet een canelé bij Baillardran

Een canelé is een traditioneel cakeje uit de omgeving van Bordeaux. Je kunt deze cakejes nergens anders krijgen en je moet er dus zeker één proeven als je in Bordeaux bent. Het deeg wordt op smaak gebracht met rum & vanille maar er zit geen alcohol meer in. De canelé is zacht van binnen en hard en gekarameliseerd van buiten. Wij aten deze heerlijke cakejes bij Baillardran, een traditionele zaak vlakbij het Grand Theatre.

Basilique Saint-Michel

Basilica of St. Michel

Vanaf de andere kant van het water kun je deze basiliek al zien, eigenlijk de klokkentoren. De klokkentoren staat namelijk apart van de basiliek zelf, en is maar liefst 114 meter hoog! De toren staat los omdat de klokken een enorme vibratie veroorzaken, men was bang dat de kerk hierdoor zou gaan scheuren. Je kunt de basiliek van binnen bekijken en dat kan ik zeker aanraden. De kerk is helemaal versierd met prachtige glas in lood taferelen.

Kathedraal Saint André

Wat te doen in Bordeaux? Basilieken, kathedralen en kerken! Deze kathedraal is zeker het bezoeken waard. De buitenkant is prachtig maar ook de binnenkant is mooi. Ook hier kun je gewoon gratis naar binnen en is de kathedraal rijk versierd met glas in lood. De Saint André is de grootste kathedraal van Bordeaux en dus erg indrukwekkend! De klokkentoren staat ook hier los, maar daar vertel ik straks meer over.

Porte Cailhau

Net als kathedralen kent Bordeaux ook veel stadspoorten, waaronder de Porte Cailhau. Deze stadspoort is te vinden vlak langs de Garonne en stamt uit 1494. De poort heeft ondanks zijn leeftijd nog maar weinig verandering gekend sinds de bouw. Je kunt de poort beklimmen, bovenop heb je een prachtig uitzicht over de oude binnenstad. De openingstijden zijn krap, dus kijk van te voren goed hoe laat de poort open is.

Place des Quinconces

Dit plein behoort tot de grootste pleinen van Europa! Aan het begin van het plein vind je het Monument aux Girondins, een prachtig monument met fontein. Dit monument staat voor de herovering van Bordeaux, nadat Engeland drie eeuwen de baas was van Bordeaux. De Fransen veroverden Bordeaux terug en plaatsten dit monument. Toen wij in Bordeaux waren stond er een circus op het plein en konden we dus niet echt inschatten hoe groot het was. Ben jij er wel eens geweest? Laat in de reacties weten of jij het plein groot vond!

Place de la Bourse

Wat te doen in Bordeaux? Zoek je dit op dan kom je als eerst dit plein aan de Garonne tegen. In de 18de eeuw was de gehele stad nog omringd door de stadsmuur, maar de stad wilde reizigers over de Garonne een gastvrije indruk geven en dus werd een deel van de stadsmuur afgebroken om de Place de la Bourse aan te leggen. Voor het plein ligt ’s zomers de ‘Mirror d’eau’, een wateroppervlakte waar de gebouwen prachtig in reflecteren. Helaas waren wij ’s winters in Bordeaux, dus was het water nog niet aanwezig.

Place de la Victoire

Place de La Victoire is het centrale verkeerspunt van Bordeaux. Vanaf hier beginnen de routes naar het zuiden van Frankrijk en naar Spanje. Verder staat het bekend om de Porte d’Aquitaine, een triomfboog. De triomfboog is een eerbetoon aan de wijn, het product dat Bordeaux wereldberoemd heeft gemaakt. Aan Place de la Victoire vind je veel leuke terrasjes waar je de beroemde wijn kunt proeven.

Porte de la Bourgogne

Ter vervanging van de stadsmuren werd besloten om de stad te omringen met grote deuren. Hierdoor kon je de stad in en uit gaan, één van die “grote deuren” is de Porte de la Bourgogne. Tegenwoordig wordt de poort ook wel triomfboog genoemd en kun je er gewoon doorheen. Je vindt deze aan het einde van de Pont de Pierre en je kunt deze poort dan ook bijna niet missen. Het is de oude ingang van de stad als je vanuit de richting van Parijs kwam.

Wat te doen in Bordeaux? La Grande Récré

Wat te doen in Bordeaux is natuurlijk niet alleen maar het kijken naar oude gebouwen. Een goede plek om te winkelen in Bordeaux is La Grande Récré. Dit overdekte winkelcentrum bevat voornamelijk authentieke Franse winkels. Het is ook een fijne plek om rond te hangen tijdens een regenbui. Ook hier vind je een traditionele winkel waar je Canelés kunt kopen of eten.

Grosse Cloche

Porte de Saint-Eloi staat eigenlijk vooral bekend om zijn grote klok. La grosse cloche genoemd, en die klok kun je van beneden af goed zien. De gigantische klok hangt in het oude stadhuis en dateert uit 1886. Je kunt de poort beklimmen en bij de klok kijken! Let hier ook goed op de openingstijden, die zijn erg krap dus kijk goed voor je de klok bezoekt. Je kunt de poort en de klok natuurlijk altijd van buiten bekijken.

Sainte Marie

Deze prachtige kathedraal vind je aan de andere kant van het water. Je kunt over de Pont de Pierre lopen of met de tram naar de andere kant gaan. Deze kerk is gebouwd in 1812 en heeft een hoge klokkentoren. De klokkentoren staat hier wel aan de kerk vast omdat de klokken niet erg groot zijn en dus weinig vibratie veroorzaken. Je kunt de kerk ook van binnen bekijken en genieten van de mooie versieringen. ’s Avonds staat de kerk prachtig in het licht, en is het erg de moeite waard om er te gaan kijken.

Grand Théâtre

Als je aan iemand vraagt wat te doen in Bordeaux, dan kan het Grand Théâtre natuurlijk niet ontbreken. Je vindt dit mooie gebouw aan het plein de la Comédie. Het theatergebouw wordt nog steeds gebruikt voor voorstellingen. De neoclassicistische stijl is erg mooi en het gebouw behoort daarom al jaren tot één van de mooiste gebouwen van Bordeaux. Het theater dateert uit de late 18de eeuw en is in 1991 helemaal gerestaureerd en daarom nog in goede staat.

Tour Pey Berland in Bordeaux

De kathedraal Saint André had een losse klokkentoren, gaf ik al eerder aan. Dit wilde ik als aparte tip behandelen, waarom? Omdat je deze klokkentoren echt niet mag overslaan! De toren is maar liefst 66 meter hoog en gebouwd in een bijzondere gotische stijl. Je kunt de toren beklimmen en je schijnt het mooiste uitzicht te hebben over heel Bordeaux. Helaas was de toren dicht toen wij in Bordeaux waren.

Cours de l’Interdance

Als laatste geen cultuur meer, lekker shoppen! En wel langs de Cours de L’Interdance, deze straat is bijna één kilometer lang en hier kun je heerlijk shoppen. In tegenstelling tot La Grande Récré vind je hier ook winkelketens zoals H&M, Gant en Sephora. Je kunt hier heerlijk langs de etalages struinen en als je iets leuks ziet natuurlijk iets kopen.

Hier vind je alle locaties:

Wat te doen in Bordeaux
Bron: Google Maps

Heb jij nu een goed idee van wat te doen in Bordeaux door deze 15 tips? Ben jij in Bordeaux geweest en heb jij andere leuke tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Bordeaux?

~ Hotel tip Bordeaux

– Praktische informatie

~ Eet een Canelé

Bewaren op Pinterest?

28 gedachten over “Wat te doen in Bordeaux:15 tips! [Frankrijk]”

 1. Dat zijn wel heel veel mooie plekken om te bezoeken en langs te struinen! In steden verblijf ik meestal niet erg lang maar ik kan echt onwijs genieten van deze typische Franse architectuur, gezellige pleintjes etc. Zo sfeervol altijd! Wel jammer dat het weer niet meezat, ik denk dat de stad nog beter tot haar recht komt met een beetje meer licht. De kant van Bordeaux is trouwens een van de weinige delen van Frankrijk waar ik nog nooit ben geweest. Staat dus nog op mijn lijstje 🙂

 2. Ik ben ooit een weekje in de buurt geweest, om druiven te plukken. Maar helaas heb ik toen buiten de wijngaarden niet veel van de regio gezien. Ik geloof direct dat ik iets gemist heb door Bordeaux niet te bezoeken! Wat een prachtige architectuur! Denk je dat je de stad best in het voor- of najaar kan bezoeken, of zou je de zomer aanraden?
  Aniek – travelwriter.nl onlangs geplaatst…UNESCO In the Spotlight februari! Van Nelle Fabriek RotterdamMy Profile

 3. Hartstikke leuk, niet meteen een stad waaraan je denkt voor een citytrip, weer eens wat anders. Als ik denk aan Bordeaux en de Garonne denk ik trouwens meteen aan “Alleen op de wereld”, een boek dat ik als kind meerdere keren las. 🙂 Handig kaartje heb je erbij gezet!

 4. Wij zijn nog nooit in Bordeaux geweest. Maar wat een mooie bezienswaardigheden zijn er. Oud en historisch. Het kaartje onderaan is ook handig! Het lijkt alsof alles op loopafstand is.

 5. Ik ben lang geleden wel eens in Bordeaux geweest, maar ik herinner me er eigenlijk weinig meer van. Wat een hoop oude gebouwen én veel torens. Bordeaux moet vroeger wel een belangrijke én rijke stad zijn geweest. Heb je iets over de geschiedenis gelezen? Ik vind het altijd heerlijk om te lezen wat een stad al heeft meegemaakt. Het gaat dan nog meer leven met die verhalen vind ik. Je hebt me wel al overtuigd dat deze stad een bezoek waard is.

 6. De kerken zijn in Frankrijk altijd zo mooi he. Die ene poort lijkt op Valkenburg, of Valkenburg op Frankrijk dat kan ook. Ik ben zelf die kant nog niet uit geweest, maar zou er zeker wel eens wijn willen drinken!

 7. Bordeaux ziet er mooi uit op je foto’s, en wat is er veel leuks te zien & doen! Ik heb de stad toegevoegd aan mijn wishlist. Ik wil sowieso graag meer van Frankrijk zien. Ben alleen nog maar in Normandië en Parijs geweest…
  Marcella onlangs geplaatst…Fotoblog AmsterdamMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge