Nepal is een land in centraal Azië wat wij dit jaar bezochten, zelf heb ik hier echt geweldige herinneringen aan maar er zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Daarom zet ik vandaag mijn do’s en don’ts tijdens een reis door Nepal op een rijtje. Zodat jij goed voorbereid op pad kunt gaan naar het land wat een adembenemende natuur en cultuur kent.

reis door Nepal

Do: kleed je respectvol op religieuze plekken

In tempels is het belangrijk dat je een broek of rok tot over de knieën aan hebt en een T-shirt over de schouders. Een andere optie is het meenemen van een sarong, een omslagdoek die je altijd eventjes kunt omslaan wanneer je spontaan een tempel gaat bezoeken.

reis door Nepal

Don’t: uit de kraan drinken

Het water uit de kraan in Nepal is niet geschikt voor ons Nederlanders, daarom moet je ten alle tijden water uit flessen drinken en gebruiken. Zelfs bij het tanden poetsen is het aan te raden om gebruik te maken van mineraalwater. Vraag ook altijd bij restaurants even na of het gaat om mineraalwater of kraanwater. Als je een fles water koopt, is het slim om te controleren of de dop goed geseald is.

Do: anti-muggenspray meenemen en goed beschermen

Met name in het lagere deel van Nepal (Chitwan en Pokhara) vind je veel muggen. Volgens de locals komt er geen malaria voor maar bij het vaccineren in Nederland werd hier wel voor gewaarschuwd, het daadwerkelijke antwoord zou ik dus niet weten. Het is daarom heel belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen muggen. Smeer je meerdere keren per dag in met anti-muggenspray en let vooral ’s avonds goed op met beschermende kleding.

reis door Nepal

Don’t: ingaan op gekke vragen op straat

Met name in Kathmandu zijn er ’s avonds mannen op straat die je gekke vragen stellen waar je zeker niet op in moet gaan. De vraag is vaak of je drugs wilt kopen, ze roepen dan verschillende soorten drugs die je bij hen kunt kopen. Drugs is absoluut verboden in Nepal en daarom is het ook aan te raden deze mannen gewoon te negeren en verder te lopen. Ze zijn verder niet opdringerig dus zullen je niet volgen of vragen blijven stellen.

reis door Nepal

Do: groet de mensen in hun eigen taal

In Nepal groet iedereen elkaar met Namaste, de lokale bevolking vind het erg leuk wanneer ze zo begroet worden. Tijdens een wandeling op straat kun je de lokale bevolking begroeten met namaste en ze zullen je vrijwel altijd vriendelijk terug groeten. Ze vinden het een stuk leuker om met namaste begroet te worden dan met hello. Tijdens jouw reis door Nepal zal je vaak namaste zeggen.

Don’t: in de grote steden alleen ’s avonds op straat

Nepal is over het algemeen een veilig land en ik heb mij er dan ook niet vaak onveilig gevoelt. Toch zou ik het niet aanraden om ’s avond alleen over straat te lopen. In de grote straten is dit geen probleem maar vaak kom je ook langs steegjes en achteraf weggetjes, dat is geen succes. Wanneer je samen over straat loopt is er niets aan de hand dus ik zou aanraden gewoon samen op pad te gaan. Een reis door Nepal is soms ook opletten dus.

Do: vraag informatie aan de locals

Ze zijn behulpzaam en gastvrij en willen daarom altijd helpen. Als je op zoek bent naar een lokale bus dan hoef je maar een local aan te spreken en ze helpen je meteen. Soms is het Engels niet optimaal maar met handen en voeten kom je er altijd samen uit. De lokale bevolking vind het superleuk om de toeristen in hun land verder te helpen, dus vraag gerust raak.

Don’t: rauwe groente en salade eten in restaurants

Rauwe groente en salades in restaurants worden vaak gewassen met kraanwater, hierdoor is het niet aan te raden dit te eten. Mochten de groente gekookt zijn, dan is er niets aan de hand want dan zijn alle mogelijke bacteriën al verbrand. Vraag daarom altijd in een restaurant goed na of de groente gewassen zijn met kraanwater of met mineraalwater. Je kunt hier namelijk erg ziek van worden en dat wil je natuurlijk niet.

Do: Afdingen in winkels tijdens reis door Nepal

In Nepal vind je eigenlijk overal souvenirwinkeltjes en andere winkels met spullen die je als toerist wilt hebben. De prijzen die ze vragen zijn te hoog, je moet daarom altijd afdingen in winkels. Uitzonderingen zoals supermarkten daargelaten maar afdingen is zeker nodig. Vaak vragen ze maar liefst 200% van de prijs en kun je dus makkelijk een hoop geld besparen door het spelletje van het afdingen te gaan spelen. Tijdens een reis door Nepal ontkom je dus niet aan het afdingen in winkels.

Welke do’s en don’ts tijdens een reis door Nepal heb jij onthouden na jouw reis? Over welke do of don’t ben jij het meest verbaasd? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Nepal?

~ Paragliding in Pokhara

– Een rondreis in Nepal van 16 dagen

~ Overnachten bij locals

Bewaren op Pinterest?

10 gedachten over “Do’s en don’ts tijdens een reis door Nepal”

  1. Wat leuk zo’n do en don’t lijstje. Veel dingen gelden ook voor vele andere landen zoals respectvol gekleed gaan op religieuze plekken. Ben er zelf ook een keer op aangesproken in ‘achtertuin’ Italië. Nepal lijkt me overigens echt geweldig om ooit heen te gaan.

  2. Goede blog met handige tips. Ik eet sowieso geen rauwe groenten dat is zeer slecht voor je maag. Kraamwater dat is zeker een goede tip. Ik drink gelukkig vaak uit de fles. Niet veel mensen beseffen zich dat de kraamwater in landen als Nepal zeer bevuild is. Nepal staat hoog op mijn wishlist. Ik wil er zo graag heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge