Als je denkt aan Kroatië dan denk je waarschijnlijk meteen aan strand en lekker weer. Toch heeft het land veel meer te bieden want de natuur is adembenemend. Wij gingen wandelen in National Park Paklenica, een prachtig park op ongeveer 1 uur rijden van Zadar. De hoogte pieken in het bergachtige gebied zijn meer dan 1700 meter hoog. Een plek waar naast wandelaars ook bergbeklimmers hun hart kunnen ophalen.

Wandelen in National Park Paklenica

Ingang + entreekosten

Je kunt naar de hoofdingang rijden met de auto, dit is vanaf Zadar ongeveer 1 uur rijden. Via de website kun je eenvoudig tickets bestellen, betalen en een datum reserveren. Er is een maximaal bezoekersaantal dus je kunt het best een aantal dagen van te voren de tickets bestellen. Aangekomen bij de ingang moet je de auto parkeren en de tickets laten controleren. Wij hadden de tickets al online besteld en uitgeprint dus dat ging erg makkelijk. Voor het meenemen van de auto dien je nog 10 kr te betalen contant bij de ingang. Zo gezegd zo gedaan en we rijden het park op. Na ongeveer 3 km rijden kom je aan bij de plek om te parkeren, vanaf hier moet je verder lopen.

Wandelen in National Park Paklenica
Wandelen in National Park Paklenica

Wandelen naar Ramica Dvori

Wij hebben de route gewandeld richting de Mountain Hut Paklenica en vervolgens doorgewandeld naar Ramica Dvori. De route is goed aangegeven en makkelijk te volgen. De bordjes geven eerst Mountain Hut aan en vervolgens zie je de bordjes naar Ramica Dvori al staan.

Het eerste gedeelte van de wandeling is vlak, je wandelt namelijk vanaf de parkeerplaats door de kloof richting de bergen. Je passeert hier een restaurant, cafe en souvenirwinkel. Nadat het verharde pad ophoudt, begint er een stevige klim. Hiervoor moet je echt even afzien want de klim is steil. Als wij hier lopen, halen de drie muilezels, met producten voor de berghutten, ons zonder enige moeite in.

Wandelen in National Park Paklenica

Na de steile klim is het weer een lang gedeelte vlak, je wandelt langs de beek en hebt prachtige uitzichten op de omliggende bergen. We genieten volop! Onderweg staan er meerdere borgen met uitleg over de vorming van het gebergte, de flora & fauna in het gebied en de bezienswaardigheden. Na ongeveer 1 uur lopen wandel je langs de Forest house, een kleine hut waar je kleine gerechten en drinken kunt halen. Vanaf hier wijst de weg voor zich, je volgt de borden richting Ivancev Dom Parici en het pad is vanaf hier vrij vlak. Pas na de Mountain Hut is het weer een stukje klimmen naar Ramica Dvori, de laatste 10 minuten zijn zwaar.

Maar eenmaal aangekomen bij Ramica Dvori is het klimmen het meer dan waard. Want zeg nou zelf, wie heeft er wel eens Goulash gegeten op zo´n mooie plek? Let op: je kunt hier alleen contant betalen dus neem voldoende geld mee. Hier zijn gelukkig ook schone toiletten en je kunt hier echt genieten van de mooie omgeving. Na een uitgebreide pauze en lekkere lunch wandel je dezelfde weg weer terug.

Andere activiteiten in het park

Naast wandelen zijn er nog meer toffe activiteiten die je kunt doen in het Paklenica park. Je kunt namelijk bergklimmen, van beginners tot gevorderden. Er is voor iedereen wel een parcours te vinden in het park, bij de entree kun je een boekje kopen met alle klimroutes erin met daarbij uitleg. Je kunt ook een les nemen en op pad gaan met een gids van het park. Daarnaast is het park ook populair onder kruidenverzamelaars, vogelspotters en speleologen. Je kunt hier namelijk ook meerdere grotten bezoeken, ook tijdens de wandeling is dat mogelijk. De grot is 40 minuten extra lopen, enkele reis dus totaal ruim 1,5 uur extra wandelen.

Wandelen in National Park Paklenica
Wandelen in National Park Paklenica

Praktische informatie wandelen in National Park Paklenica

  • Het dragen van stevige schoenen is een must.
  • De afstand is 14 km en de wandeling duurt inclusief lunch ongeveer vier tot vijf uur.
  • De entreekosten bedragen €8,- per persoon in het hoogseizoen. Je kunt online tickets bestellen.
  • Je kunt het beste navigeren naar Velika Paklenica, dit is de hoofdingang.
  • De openingstijden zijn in de zomer dagelijks van 06:00 tot 20:30.
  • Ga vroeg op de dag weg, het wordt steeds warmer en rond 13 uur wil je wel echt terug zijn bij de auto.

Zou jij ook willen wandelen in National Park Paklenica? Heb jij wel eens gewandeld in Kroatië? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Kroatië?

~ Wat te doen in Pula?

~ Boottocht Rovinj

8 gedachten over “Wandelen in National Park Paklenica wildernis bij Zadar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge