Als je gaat zoeken naar de Faeröer eilanden dan vind je al snel allerlei foto’s van het Sørvágsvatn meer. Dit meer ligt op het eiland Vágar en lijkt te zweven boven de zee. De meest spectaculaire foto’s en dronebeelden duiken op als je hier naartoe op zoek gaat. Wij zijn gaan wandelen bij Sørvágsvatn en hebben een prachtige wandeling gemaakt. Daarover vertel ik je vandaag alles.

Wandelen bij Sørvágsvatn

De wandeling naar de uitzichtpunten

Het beginpunt van de wandeling ligt net buiten het dorpje Miðvágur. Hier betaal je entree van 200kr, gezien de wandeling over privégrond gaat. De prijs is relatief hoog maar is het in mijn ogen meer dan waard. De paden zijn duidelijk en er zijn onderweg bankjes om te rusten. Je begint met een wandeling van ongeveer 45 minuten langs het meer. De wandeling parallel aan het meer is mooi, je hebt nu al een prachtig uitzicht over de omgeving. Na 45 tot 60 minuten wandelen kom je bij een bankje waar je kunt kiezen voor twee verschillende kanten, namelijk uitzichtpunt 1 of 2. Wij kiezen om eerst naar uitzichtpunt 1 te lopen en vervolgens af te dalen richting 2. De meest logische keus mocht je allebei de punten willen bezoeken.

Wandelen bij Sørvágsvatn

Uitzichtpunt 1: on top

Vanaf het bankje naar uitzichtpunt 1 is een flinke klim. Je moet hier echt nog even energie voor bewaren. Hier wandel je ook vrij dicht langs de kliffen dus het is niet voor iedereen geschikt. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht, het bekende plaatje. Je ziet de zee liggen met Sørvágsvatn meer meters hoger, wat een vreemd gezicht is. Dit is de reden dat het meer ook wel het zwevende meer wordt genoemd. Dit is waarom wandelen bij Sørvágsvatn meer echt een must is tijdens een reis naar de Faeröer eilanden. Wij hebben hier meer dan een uur gezeten want het uitzicht is niet alleen aan die kant mooi maar ook richting de zee. Je kunt hier (met helder weer) namelijk verschillende eilanden van de Faeröer zien liggen. Het is een goede plek om even een broodje te eten en wat te drinken, ultiem genieten!

Volgens de verhalen was dit het punt waar de Vikingen vroeger hun ongehoorzame slaven naar beneden gooiden. Een bijzondere gedachte om je voor te stellen als je aan de rand van de kliffen staat. Bovenop de berg zijn geen bankjes maar kun je heerlijk in het gras zitten.

Uitzichtpunt 2: waterval Bøsdalafossur

Vanaf het grootste punt wandel je naar beneden langs de kustlijn richting de Bøsdalafossur waterval. Een prachtige plek die je ook zeker moet meepakken tijdens deze wandeling. Het is even zoeken waar het pad loopt maar wees vooral voorzichtig. Om bij het uitzichtpunt op de waterval te komen moet je echt even klimmen en klauteren maar dat is het zeker waard. Neem de tijd om hier naar beneden te wandelen en geniet ondertussen van de omgevingsgeluiden. De waterval Bøsdalafossur stort 30 meter naar beneden in de Atlantische Oceaan. Het water stroomt uit het Sørvágsvatn meer. Het heldere water zorgt voor een lichtblauwe kleur wanneer het in de zee stort. Ook dit is een fijne plek om te vertoeven, je kunt op de rotsen zitten en genieten van de omgeving.

De wandeling terug

Nadat we bij beide uitzichtpunten uitgebreid hebben genoten, wandelen we langzaam terug. De vele andere wandelingen op de Faeröer eilanden beginnen we inmiddels in onze benen te voelen. Je wandelt terug naar het bankje waar de twee paden splitsen en vanuit hier kun je het pad weer volgen. Rond 12/13 uur wandelen we terug en we zijn blij dat we vroeg op pad zijn gegaan. Hete wordt steeds drukker en er wandelen hele groepen van 10 tot 15 man richting de uitzichtpunten.

Op zaterdag en zondag is het ook een populaire plek voor de locals om naartoe te gaan. Die gaan na het bezoeken van de kerk met het hele gezin picknicken bij het uitzichtpunt. Wees daarom op tijd zodat je nog kunt genieten zonder groepen mensen om je heen.

Wandelen bij Sørvágsvatn
Wandelen bij Sørvágsvatn

Praktische informatie wandelen bij Sørvágsvatn:

  • De kosten zijn 200 kr (ongeveer €26,-) per persoon.
  • De afstand is ongeveer 5 km en het wandelen zelf duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.
  • Ga vroeg op de dag, vanaf een uur of 11 wordt het steeds drukker en ben je hier zeker niet meer alleen.
  • Het meer ligt maar liefst 32 meter boven zeeniveau.
  • Neem voldoende eten en drinken mee want onderweg is niks te krijgen.
  • Ga op pad met goede wandelschoenen, het pad is op sommige plekken lastig begaanbaar.

Zou jij willen wandelen bij Sørvágsvatn? Heb jij wel eens gehoord van dit “zwevende” meer? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Faeröer eilanden?

~ Helikoptervlucht naar Tórshavn

7 gedachten over “Wandelen bij Sørvágsvatn op de Faeröer eilanden”

  1. Yes, de Faeröer eilanden staan op mijn wenslijst. Het meer heb ik dan ook inderdaad al op foto’s gezien. Erg mooi en bijzonder lijkt het me.

  2. Even een vraagje over het betalen op Faeröer eilanden en dan met name bij de wandelingen op privé terreinen.
    Ik las dat als je met de boot naar een eiland gaat dan graag contant betalen. Bij zo’n wandeling op privé terrein wordt er dan ook contant geld gevraagd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge