Tijdens een vakantie naar West-Kalimantan is Pontianak waarschijnlijk de plek waar je aankomt. De stad is een goede uitvalsbasis om het eiland te leren kennen ook zelf het bezoeken waard. Maar wat te doen in Pontianak? Ik heb verschillende gave tips verzameld om de stad volledig te kunnen ontdekken. Het Harris Hotel is een perfecte uitvalsbasis om Pontianak goed te ontdekken.

Wat te doen in Pontianak

Geniet van de lekkere seafood

In Pontianak vind je overal seafood, ze zijn gek op zeedieren. Zelf ben ik eigenlijk geen fan van vis en andere zeedieren, maar ik heb mezelf overwonnen en heb alles geproefd. Nu moet ik zeggen dat ze het in Pontianak echt heerlijk bereiden en ik dus zowaar een soort liefhebber ben geworden. Een viscake of een lekkere krab, je kunt het in Pontianak overal bestellen. Het is in de stad echt een stukje cultuur om lekker veel en vaak te eten, dus als je daar bent, doe dat ook vooral.

Neem koffie en doe mee aan de rijke koffiecultuur

Koffie is echt een onderdeel van de cultuur in Pontianak. Iedere ochtend en avond staan de straten helemaal vol met scootertjes en zitten alle locals met elkaar te genieten van de koffie. De koffie smaakt overigens heel anders dan bij ons, maar de manier van maken is ook iets anders. Kijk maar eens, het inschenken wordt ook op een speciale manier gedaan. Tijdens het koffie drinken worden er vaak zaken gedaan en daarom zie je ook veelal mannen. Als de enige westerling en één van de weinige vrouwen zorgden ervoor dat ik veel bekijks kreeg, maar dat was niet op een vervelende of nare manier.

De evenaar in Pontianak

Zet voet op de evenaar

Natuurlijk is dit het eerste wat op ieder lijstje ‘wat te doen in Pontianak’ staat, voet zetten op de evenaar. De evenaar bevindt zich aan de andere kant van de rivier dan het centrum en dus moet je een veerboot nemen om de evenaar te kunnen bezoeken. Het lijkt mij een droom van iedere reiziger om een keer op de evenaar te staan. Natuurlijk gebeurt er niks maar het is toch wel een must, zeker als je in Pontianak bent. Je krijgt zelfs een certificaat van het moment dat je op de evenaar staat, hoe gaaf?

Bezoek de aloe vera plantages

Veel mensen bezoek in Indonesië rijstvelden maar wij gooiden het deze keer over een andere boeg, aloe vera plantages. De velden zien erg gaaf uit en een local kwam ons uitleggen hoe de aloe vera werd geoogst en welke producten er uiteindelijk van werden gemaakt. In Pontianak zie je dan ook in veel winkels producten liggen met daarin aloe vera.

Ga naar de verschillende religies van Pontianak

Van een boeddistische tempel naar een moskee en een kathedraal naar een Chinese tempel, het kan allemaal in Pontianak. Het is erg bijzonder om te zien dat alle religies in Pontianak vredig met en naast elkaar leven. De meest mooie religieuze gebouwen vind je hier in de stad. Mijn tip is dus om er zoveel mogelijk te bezoeken. Maar het hoogte punt? De moskee natuurlijk! De moskee in Pontianak is echt de mooiste die ik ooit heb gezien. Naast de buitenkant is ook de binnenkant prachtig en zeker het bezoeken waard. Je kunt in bijna alle religieuze gebouwen gewoon naar binnen, alleen moet je er wel voor zorgen dat je respectvol gekleed bent.

Disclaimer: Ik bezocht West-Kalimantan op uitnodiging van Discover West Kalimantan. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Heb jij nu een goed idee van wat te doen in Pontianak door deze tien tips? Ben jij in Pontianak geweest en heb jij andere leuke tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer West-Kalimantan?

~ Hotel tip Pontianak

– Het mooiste uitzicht over heel Kalimantan

~ Sta op de evenaar in Pontianak

36 gedachten over “Wat te doen in Pontianak 5x [West-Kalimantan]”

  1. Ik denk dat ik al je tips zou opvolgen als ik in Pontianak zou zijn. Aloë Vera is hartstikke goed voor je huid, waarschijnlijk zou ik ook nog wat lokale producten daarvan scoren. Heel handig bij bijvoorbeeld verbrandingen van de zon. Ik ben bepaald geen liefhebber van koffie, maar voor zo’n koffie ritueel zet ik me daar maar al te graag overheen. 🙂

  2. je zei : veel en lekker eten? dan doe ik mee! ik ben dol op eten en probeer ook altijd alles uit!
    Een certificaat dat je op de evenaar hebt gestaan? dat kreeg je vroeger op zee. ( ik weet niet of het nog zo is) mijn ouders hadden ze.

    1. Goede vraag, de vrouwen drinken wel koffie maar vaak gewoon thuis. Ze mogen wel naar de koffiehuizen maar de mannen zijn er aan het onderhandelen en zaken aan het doen dus blijven ze veelal thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge