Onze reis naar Spitsbergen was echt geweldig, maar veel mensen vroegen ‘wat doe je daar dan’. Daarom deel ik vandaag deze vijf activiteiten op spitsbergen die je zeker niet mag missen als je er bent. Wij hebben de activiteiten in de winter gedaan, maar de meeste zijn in de zomer ook goed mogelijk.

Een sneeuwscootertocht maken – €71

Alle meren zijn bevroren en het hele eiland ligt vol met sneeuw, de meeste locals gebruiken daarom een sneeuwscooter om zich te verplaatsen. Na een minder leuke ervaring een aantal jaar geleden in Zweden, hebben we het er toch weer op gewaagd. De vorige keer was ik degene die brokken maakte, dus ik werd achterop geparkeerd. Onze enthousiaste gids neemt ons het dorp mee uit en we gaan de wildernis in. In het dorp heb je nog het voordeel van licht en beschutting, als je de vlaktes op gaat ben je helemaal alleen en waait het van alle kanten. Na een tijdje ben ik zo koud, dat ik het niet meer zie zitten, de gevoelstemperatuur lag rond de -35. De gids verzekert ons dat het nu geen 10 minuten rijden meer is naar de bevroren waterval.

En hij heeft gelijk, binnen 5 minuten zijn we er. Ik hoopte op een warm hutje om even op te warmen, maar we moeten maar gewoon in de sneeuw gaan zitten. Na wat thee en een lekkere muffin gaan we weer terug naar het dorpje. De route is prachtig maar mijn bril beslaat constant dus veel kan ik niet zien. Als we terugkomen bij het hostel hebben we ruim 83 kilometer afgelegd. Een sneeuwscootertocht geeft echt het idee van het leven dat de locals hebben.

Longyearbyen in a nutshell – €36

Het dorpje wat de “hoofdstad” van Spitsbergen is, Longyearbyen, vormt het theater voor alle hotels en hostels die er aanwezig zijn. Het dorpje is ooit ontstaan door de vraag naar steenkool en de kolenmijnen op het eiland. Oorspronkelijk is het dus een echt dorp voor mijnwerkers en dat kun je op verschillende plekken nog terug zien. Tijdens ‘Longyearbyen in a nutshell’ ga je met een taxibus het dorp door en vertelt de gids allerlei leuke weetjes en feitjes over het leven hier. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en je gaat ook op een aantal plekken uit de bus om een paar foto’s te maken en van de omgeving te genieten. Het is zeker een excursie die aan te raden is omdat je zo veel leert over Longyearbyen en omgeving.

Fatbiken door de sneeuw – €47

Fietsen is waarschijnlijk niet iets wat je verwacht als aanbod in activiteiten op Spitsbergen. Toch zijn wij als echte Nederlanders een stukje gaan fietsen. Maar fietsen op sneeuw is niet makkelijk met een normale fiets, dus gebruiken ze hier een fatbike. Dat is een fiets met hele dikke banden om meer grip te hebben op de sneeuw. Ook hier beginnen we in Longyearbyen en vertelt onze gids een aantal leuke dingen over het ontstaan van Longyearbyen. We rijden langs de bergen richting het vliegveld en via de haven fietsen we weer terug. Als we ongeveer twee uur later weer terugkomen bij het beginpunt, staat het zweet op mijn rug. Het is best intensief om te fietsen door de sneeuw, maar het is een gave manier om Spitsbergen te ontdekken. En doordat je bezig bent, heb je ook minder last van de kou.

Lokaal eten in de Coal Miner’s Bar en Grill – €30

De plek waar alle mijnwerkers vroeger gingen ‘schaften’, Coal Miner’s Bar en Grill is momenteel een erg modern en leuk restaurant. Maar de stijl van het eten en hoe het geserveerd wordt is nog helemaal als toen. Het is erg aan de prijs om uit eten te gaan op Spitsbergen, wij hebben het dan ook maar één keer gedaan. Toch is het wel aan te raden om in ieder geval één keer te gaan eten want je proeft echt die lokale sfeer. Het eten wordt nog geserveerd op een ovenplaat zoals dat jaren geleden bij de mijnwerkers ook gedaan werd.

Op zoek naar het noorderlicht met een snowcat – €73

In mijn vorige artikel over Spitsbergen kon je lezen dat ik het noorderlicht heb gezien (AAH). Een excursie die aan te raden is om het noorderlicht te zoeken, is die met de snowcat. Een snowcat wordt gebruikt om in gebieden te komen waar een auto niet heen kan. De rupsbanden zorgen voor meer grip en kunnen zo een moeilijke ondergrond makkelijk aan. Je gaat tijdens de zoektocht naar het noorderlicht meerdere punten langs om te kijken of je het noorderlicht kunt vinden. Ook kom je langs het oude observatorium, waar jaren lang het noorderlicht en de zon werden geobserveerd. Na het noorderlicht (hopelijk) maak je met zijn allen een kampvuur en kun je mooie verhalen uitwisselen. Ook de glühwein en een chocolaatje mogen niet ontbreken. Het is een avond om nooit te vergeten.

Hoe kun je deze activiteiten op Spitsbergen boeken en plannen?

Op Spitsbergen zijn er maar weinig aanbieders van soortgelijke excursies en daarom zullen excursies vaak vol zitten. Het is daarom aan te raden om alle excursies van te voren te plannen en boeken. Ontdek Spitsbergen heeft alle excursies voor ons geboekt en geregeld, wij hebben zelf aangegeven welke excursies wij wilden doen en wanneer. Als je naar Spitsbergen gaat is het echt ideaal om alle excursies via Ontdek Spitsbergen te regelen.

Let op: wij zijn in januari 2018 geweest. Prijzen kunnen inmiddels anders zijn.

Ben jij wel eens op Spitsbergen geweest? Welke activiteiten op Spitsbergen kun jij aanraden? Laat het ons weten in de reacties!

Meer over Spitsbergen?

~ Een droom komt uit: het noorderlicht zien!

-24 uur donker per dag

~ Hostel tip Spitsbergen

Bewaren op Pinterest?

8 gedachten over “Vijf activiteiten op Spitsbergen die je niet mag missen [Winter]”

  1. Hahaha als een echte Nederlander gaan fietsen in de sneeuw, in het donker. Lekker bezig! Het klinkt inderdaad wel gaaf, al zie ik mezelf alweer in het donker tegen een verstopte boomstronk botsen of zo >.< En zo tof dat je het Noorderlicht hebt gezien, wat een mazzel!

  2. Spitsbergen lijkt me echt een droom!
    Ben je er toevallig ook al geweest tijdens de zomer? Mensen raden me altijd af om in de winter te gaan (omwille van de duisternis), maar als ik dit artikel lees lijkt het me dan ook wel de moeite 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge