Zoals de meesten waarschijnlijk wel hebben meegekregen, ben ik afgelopen week op Svalbard geweest. Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker. Afgelopen week was het ook donker, en heb ik 5 dagen geen daglicht gezien. Vandaag deel ik mijn ervaring met de plek waar het 24 uur per dag donker is.

24 uur per dag donker
Foto genomen om 11:56

Mijn ervaring

Je stapt uit het vliegtuig om 12:50 en het is pikkedonker, je hebt het gevoel dat het midden in de nacht is en je zo lekker kunt gaan slapen. Een beetje het gevoel wat je hebt als je lang hebt gevlogen en ergens midden in de nacht aankomt. Het enige is, het is bijna 1 uur ’s middags en je moet dus gewoon middag eten. Nadat de koffers van de band kwamen, gingen we met de bus naar het hostel. Ik liet mijn ogen even dichtvallen en heb het gevoel dat ik moet slapen. We rijden door Longyearbyen, het grootste stadje op Svalbard. Ik zeg tegen mijn vader ‘Ik ben benieuwd hoe het er hier overdag uit ziet’, mezelf een aantal seconden later beseffend dat het overdag is…

24 uur per dag donker
Foto genomen om 11:19

Dag – nacht ritme

Je zult misschien denken dat je aan het gevoel went na een paar dagen. Ik moet zeggen dat het na een aantal dagen nog steeds niet echt went, je hebt constant het gevoel dat het nacht is. Het lastigst vond ik zelf dat je dag-nacht ritme helemaal in de war is. Als ik midden in de nacht wakker word van een geluid, denk ik dat het al ochtend is. En andersom heb ik om 15:00 ’s middags het gevoel dat het nacht is en wil ik gaan slapen. Dat is een grote fout, je moet dan sterk blijven en gewoon wakker blijven en iets actiefs gaan doen. Eén dag heb ik een middagdutje gedaan en was ik meteen helemaal in de war. Een andere tip is: probeer maaltijden op standaard tijden te nemen. Als je steeds op dezelfde tijd ontbijt, luncht en dineert dan kun je dat als een soort houvast gebruiken.

Spitsbergen on a budget
Foto genomen om 17:15

Het is echt een bijzondere ervaring om mee te maken, alle foto’s die ik heb van Svalbard zijn dus ook donker. In deze blog kun je kijken naar foto’s gemaakt op een plek waar het 24 uur per dag donker is. Wel moet ik vertellen dat af en toe de maan heel veel licht geeft, het hangt dus van de maan af of je veel kunt zien of niet.

Foto genomen om 16:20

Fotografie tips voor een plek waar het veel donker is

Het fotograferen van donkere locaties gaat eigenlijk niet zonder een statief. Je hebt namelijk een lange sluitertijd nodig om een goede foto te maken en je kunt een camera maar een aantal seconden doodstil houden. Een statief biedt daarom uitkomst en is een echte must wanneer je het noorderlicht of een donkere locatie wilt vastleggen. Zelf had ik deze een tripod bij me die voldoende uitkomst bood. Ik had niet voldoende ruimte om mijn grote statief mee te nemen, maar dat is vaak nog handiger. Hierdoor krijg je een foto waarbij je dus meer van de omgeving ziet.

Ben jij wel eens op een plek geweest waar het 24 uur per dag donker was? Of een plek waar het 24 uur per dag licht was? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Spitsbergen?

~ Praktische informatie

Hostel tip

~ Alle kosten op een rijtje

Bewaren op Pinterest?

34 gedachten over “Hoe is het als het 24 uur per dag donker is?”

 1. wauh!! wat een bijzondere ervaring! wat maakte dat je dit ging doen? Ik heb hier eigenlijk nog nooit over nagedacht, ik weet niet of ik het zou durven

 2. Wauw wat een ervaring! Kan me voorstellen dat je af en toe in de war bent als je de tijd niet kunt ‘meten’ aan de hand van het daglicht. Wat voor activiteiten hebben jullie daar trouwens allemaal gedaan? Wintersporten zal wel niet zo heel populair zijn daar? ;p

  1. Morgen komt er een blog online met de activiteiten die we hebben gedaan, wintersporten is niet populair inderdaad. Er is geen echt skigebied dus het zijn vooral andere winterse activiteiten.

 3. Dit lijkt me heel apart om mee te maken. Ik kan me voorstellen dat je helemaal ontregeld was. Dat zou ik zelf ook zeker hebben. Toch trekt het mij niet en zou ik een bestemming niet graag ontdekken als het volledig licht is. Je ziet dan eigenlijk vrij weinig van de omgeving, natuur etc. Dus ik wacht liever tot de dagen weer wat langer zijn 🙂
  Esther Gathier onlangs geplaatst…Een prachtige route door veelzijdig SloveniëMy Profile

 4. Heel bijzondere ervaring moet dit zijn geweest. Kan me heel goed voorstellen dat je af en toe niet meer weet of het nu dag of nacht is. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, en weet niet zo goed of ik er tegen zou kunnen. Ik ben overigens wel heel benieuwd wat je overdag gedaan hebt, skiën lijkt me niet mogelijk. Of wel?

 5. Het was inderdaad bijzonder om mee te maken! Wij hadden er misschien iets minder moeite mee, omdat we vlakbij Gothenburg(Zweden) wonen. Hier is het in de winter ook wat donkerder dan in Nederland. Maar er wonen….zeker niet. En voor 5 dagen was het prima. En…je moet er wat overhebben om het noorderlicht te spotten….

 6. Dit lijkt me echt afschuwelijk, haha. Ik ben echt een zomermens en heb altijd last van het weinige licht in de winter. Ik geloof echt dat ik hier gillend gek zou worden. 🙂 Wel heel bijzonder om eens mee te maken!

 7. Wat bizar lijkt me dat! Wat je zegt van “ben benieuwd hoe het hier overdag eruit ziet” en dan beseffen dat je dat niet (nu) kan zien, heel gek…. Ik heb wel ooit het tegenovergestelde meegemaakt, de midzomernacht, dus bijna geen donker! Ook dan gaat je hele eet en slaapritme doorelkaar lopen, al lijkt al dat licht me toch fijner dan alleen maar donker.

 8. Wat vreemd zeg! Oh, geef mij maar 24 uur licht! Ik denk niet dat ik goed zou kunnen functioneren mocht het voortdurend donker zijn! Ik zou er depressief van worden 😀 Hoe gaan de plaatselijke bewoners hiermee om?

  1. Haha snap ik, 24 uur licht vind ik ook niet alles om eerlijk te zijn. Ik word dan steeds wakker van het licht. De bewoners kleuren hun huizen in vrolijke kleuren om zo minder depressief te worden 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge