Vliegen naar Spitsbergen

De praktische informatie Spitsbergen begint bij het afreizen naar deze plek aan het einde van de wereld. Als je naar Spitsbergen wilt vliegen vanuit Nederland is de beste optie een overstap op Oslo. Je kunt namelijk niet rechtstreeks van Amsterdam naar Longyearbyen vliegen. Norwegian vliegt tegen goede prijzen van Oslo naar Longyearbyen, de “hoofdstad” van Spitsbergen. Het is het handigst om zelf een retourtje naar Oslo te boeken bij KLM of Norwegian en vervolgens verder te vliegen. Vaak komen de vliegtijden niet goed uit en is het nodig om een nachtje bij Oslo airport te verblijven. De vlucht van Oslo naar Longyearbyen met Norwegian duurt ruim 3 uur maar het is een prachtige vlucht. Over het vasteland van Noorwegen vlieg je richting het noorden. Daarnaast is er WiFi aan boord dus kun je ook onderweg naar Spitsbergen nog lekker online blijven.

Vervoer vanaf de luchthaven

Er zijn maar twee manieren om van de luchthaven bij jouw ho(s)tel te komen. De vliegtuigbus of de taxi, meer opties heb je niet. De bus neemt vrijwel alle mensen uit het vliegtuig mee en stopt bij de ho(s)tels in Longyearbyen. Je doet er maximaal een halfuurtje over en betaalt 75 kronen (€8 euro) per persoon voor een enkeltje. Als je met een taxi gaat ben je een stuk meer kwijt, voor een enkeltje kom je al snel uit op 300 kronen (€31 euro). Voor de vliegtuigbus kun je ook meteen een retourtje van 150 kronen kopen. Op de terugweg komt de bus weer langs alle hotels en brengt iedereen weer netjes naar het vliegtuig.

Praktische informatie Spitsbergen

Accommodaties op Spitsbergen

Je hebt wat dit betreft niet veel keus, er zijn een aantal hotels en hostels die vaak vol zitten. Wij verbleven in Gjestehuset 102, een rustig en fijn hostel in Nyben, een onderdeel van Longyearybyen. Alle accommodaties in Longyearbyen zijn snel volgeboekt en worden daardoor ook steeds duurder. Ik zou aanraden zo snel mogelijk na het boeken van de vliegtickets een hostel of hotel te boeken. Er is een supermarkt in het dorpje, dus zelf koken in het hostel ging makkelijk en was erg fijn. Uit eten gaan in Longyearbyen is vrij duur en zorgt ervoor dat de totale reis erg duur wordt. Een hostel is daarom erg aan te raden!

Voorbereiden op de kou

Als je in de winter naar Longyearbyen gaat is het naast al deze praktische informatie Spitsbergen belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Neem daarom meerdere skibroeken mee om als buitenste laag aan te doen. Voor daaronder zijn: thermobroeken, thermoshirts en veel laagjes de oplossing. Daarnaast is een bivakmuts echt een must! Anders heb je na één dag overal brandplekken van de kou op je gezicht. Het beste is om wanten aan te hebben, meerdere paren sokken en een reflecterend hesje. Doordat het 24 uur per dag donker is, is het belangrijk om gezien te worden en dus is een reflecterend hesje erg belangrijk.

Praktische informatie Spitsbergen rondom het betalen

Een belangrijk punt van Spitsbergen waar je aan moet denken is de valuta. Je hebt namelijk geen euro op Spitsbergen. Ze gebruiken de Noorse kroon. Op alle plekken op Spitsbergen kun je gewoon pinnen in de winkel, het restaurant, café of bij de supermarkt. Verder kun je natuurlijk op verschillende plekken geld uit de pinautomaat opnemen. Ik zou dus NIET aanraden om geld om te wisselen in Nederland. Het is wel aan te raden om wat Noorse Kronen te pinnen om de gidsen tijdens de excursie wat fooi te kunnen geven.

Heb jij iets gehad aan deze praktische informatie Spitsbergen? Welke tips neem jij mee als jij naar Spitsbergen gaat? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Spitsbergen?

~ 5 activiteiten op Spitsbergen die je niet mag missen

– Dromen komen uit het noorderlicht zien

~ Hoe is het als het 24 uur per dag donker is?

12 gedachten over “Praktische informatie Spitsbergen in de winter [Svalbard]”

  1. Handige tips en info. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat voor prijskaartje hieraan hangt. Kan me herinneren dat ik Noorwegen niet echt goedkoop vond en zo’n extra overnachting in Oslo maakt het nog wat duurder natuurlijk. Maar wel een unieke ervaring natuurlijk! Ook in de zomer!

  2. Wat een handige post met alle tips om die kant op te gaan. Je schrijft dat het vrij duur is daar, misschien nog een idee om een post te wijden aan het budget? Daar ben ik wel benieuwd naar. Ik zou Spitsbergen graag een keer bezoeken, maar dan wel als het wat langer licht is 🙂

  3. Handige tips, het maakt het net iets budget vriendelijker. Hoewel budget en Spitsbergen waarschijnlijk niet samen gaan. 🙂 Wat een ontzettend toffe reis heb je toch gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge