We gaan naar Spitsbergen en iedereen hoopt dat we dan ook dat ene bijzondere fenomeen zien, het noorderlicht. Al jaren wil ik het zien en ben ik jaloers op iedereen die het wel ziet (oeps). In totaal zijn we vijf dagen op het eiland en wordt er alleen maar bewolking voorspeld, dat klinkt niet veel belovend. Op dinsdagavond hebben we een excursie met de snowcat geboekt, op zoek naar het noorderlicht.

De voorspellingen

De hele dag houd ik alle voorspellingen in de gaten en dat voorspeld weer niet veel goeds. De ene app zegt 4% kans (oei) en de andere 5%. Op internet wordt er ook voorspeld dat er vanavond weinig kans is en eigenlijk heb ik het al opgegeven. We vragen nog even bij de receptie of zij weten of er vanavond kans is, maar ook daar, zonder succes. Maar goed, we hebben al betaald dus we gaan maar mee…

het noorderlicht

Een tripje met de snowcat

Als eerste groepje worden we opgehaald en de vrolijke gids heet ons enthousiast welkom. We vragen natuurlijk meteen of de kans groot is dat we het vanavond zien. ‘We gaan in ieder geval licht zien vanavond, welk licht weet ik niet haha’. Uhm? Ze vertelt ons dat er vanavond supermaan is en dus de maan een stuk groter is dan normaal en de maan voor teveel licht zorgt. De kans op het noorderlicht wordt klein geeft ze eerlijk toe. We halen nog wat andere mensen op en ineens zien mijn broer en ik iets in de lucht, is dit nou echt of willen we het te graag zien? De rest van de mensen in de snowcat gniffelt een beetje en hechten er niet veel waarde aan. Als we de laatste mensen ophalen komt de gids binnen en zegt ‘It has already started, so we are going out of the city as fast as possible’. Ik krijg meteen kriebels, ze geeft veel gas en we racen de stad uit.

het noorderlicht

Midden op de vlakte onder de sterrenhemel

We rijden een stuk de stad uit en gaan een meer op, onderweg zien we meerdere flarden door de lucht schieten en ben ik al meer dan tevreden. Als we stoppen, rent iedereen naar buiten en precies op dat moment begint het spektakel. De groene flarden schieten door de lucht en ook de ‘Ooohh’ en ‘Aaaah’ komen voorbij. Het is verdraaid lastig om dit prachtige natuurverschijnsel op de foto te krijgen dus ik lig gedurende 10 minuten op de grond om goede foto’s proberen te maken. Als ik eenmaal door heb hoe het lukt, later volgt hier een blog over, ben ik helemaal in mijn element. Dan maak ik tientallen foto’s en ondertussen genieten we met zijn allen van dit prachtige moment.

Ik heb het gewoon gezien, ik kan wel huilen van geluk!

Ik ben nog nooit zo blij geweest als toen, op dat ene moment. Ondertussen staan we al een half uur te kijken naar het noorderlicht en gaan we even verder. Op het moment dat we naar de volgende stop rijden, het observatorium, stop het dansen in de lucht. We hebben zo ontzettend veel geluk gehad.

Een gelukkig mens

De gids vertelt ons later dat ze dit nog nooit zo heeft gezien, de kans was klein en toch kwam er een spektakel. Ze heeft zelfs de roze kleur gezien, dat heb ik zelf helaas niet gezien maar het was er wel. Nadat we in het dorpje terugkomen, ga ik meteen naar bed en droom ik dat ik het noorderlicht heb gezien. Als ik wakker word, besef ik dat het ook echt gebeurd is. Ik ben echt een gelukkig mens!

het noorderlicht

Heb jij het noorderlicht wel eens gezien? Staat het ook op jouw wensenlijstje? Laat het weten in de reacties!

Meer over Spitsbergen?

~ 24 uur donker per dag

– Vijf activiteiten op Spitsbergen

~ Wat kost een vakantie naar Spitsbergen?

17 gedachten over “Dromen komen uit: het noorderlicht zien!”

  1. Wat gaaf dit. Vooral dat er weinig kans was dat je het zou zien. Dit staat ook echt hoog op mijn wishlist. Hoop ook zo erg dat ik dit ooit mag mee maken. Duimen want dromen zijn om uit te komen.

    1. Ja zeker Jenny, de tips waren handig. Maar in het begin is het toch even wennen als het zo koud en donker is 😉 Donker was vooal het probleem voor mijn camera, de kou voor mijn vingers 😛

  2. Wauw zo gaaf meid, snap dat je ontzettend blij was 😀 Eigenlijk best maf: dan ga je naar zo’n noordelijke plek en dan bestaat er inderdaad nog steeds de kans om het niet te zien. Welke app gebruikte je trouwens om de kans te checken? Ik ga misschien binnenkort naar Lapland en hoop het daar ook te zien! 🙂

    1. Klopt inderdaad, je denkt het lukt wel maar toch leek het even niet te gaan gebeuren. Ik heb Aurora Forast en Aurora Pro, heel veel succes ik zal voor je duimen dat jij het ook mag zien!

  3. Wat ontzettend gaaf om meegemaakt te hebben! En ik snap heel goed dat je blij was, zou ik ook zijn. Ik hou absoluut niet van kou maar als ik je foto’s zie moet ik toch maar eens overwegen om die kant op te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge