Je gaat een weekendje, midweek of een week naar de Veluwe en wat ga je dan doen? Waarschijnlijk heb je zelf al een paar ideeën maar ik deel graag mijn tips voor wat te doen op de Veluwe met jullie. Afgelopen jaren ben ik ruim tien keer in deze regio geweest en kan ik inmiddels zeggen dat ik alle hoeken en gaten van het gebied ken. Daarom deel ik graag mijn tips met jullie!

Fietsen op de Veluwe

Misschien het meest simpele activiteit maar wel één van mijn favorieten is fietsen. Je kunt zelf jouw fiets meenemen maar ook een fiets huren bij de accommodatie waar je verblijft. Zelf vind ik het erg leuk om een mooie route op te zoeken op internet en deze te volgen via de fietsknooppunten. Meestal ga ik voor een route tussen de 20 en 35 kilometer. Er zijn verschillende punten die je kunt aanhouden, zelf vind ik de leukste route rond Ermelo, de Loenermark of de Posbank. Het is ook leuk om bij de accommodatie te vragen welke route ze aanraden.

Buitenplaats Beekhuizen - wat te doen op de Veluwe

Herten en zwijnen spotten

Nederland is een land dat weinig wilde dieren kent, daarom vind ik het zo gaaf om ze te spotten. De herten op de Veluwe laten zich niet altijd zien en daarom heb ik een paar tips voor het spotten van de dieren. Je kunt het beste ’s morgens vroeg aan rond 07.00 uur of rond 16.00 uur ’s middags. Mijn ideale plek is om te parkeren bij parkeerplaats de Bocht. En vanaf daar de natuur in te lopen. Je kunt hier op verschillende plekken goed gaan staan of zitten om de dieren te kunnen spotten. Hier heb ik zelfs meerdere kleine wilde zwijnen gespot en dat is erg uniek.

wat te doen op de Veluwe

Posbank

De plek op de Veluwe waar je de mooiste heide kunt vinden. De heide staat in bloei van half augustus tot half september maar buiten deze periode is de Posbank ook prachtig om te bezoeken. Op de heuvels rond de Posbank vind je wilde paarden en kun je ook herten en zwijnen spotten. Er zijn verschillende bankjes waar je echt even wilt gaan zitten om te genieten van het prachtige uitzicht. Het is naar mijn mening één van de mooiste plekken op de Veluwe.

wat te doen op de Veluwe

Apenheul bezoeken

Het is erg leuk om met kinderen de Apenheul te bezoeken. Het ligt aan de rand van Apeldoorn en dus midden op de Veluwe. Zelf ben ik hier vorig jaar voor het eerst geweest en vond ik het te gek. Op de meeste plekken lopen de apen los rond en kun je ze van heel dichtbij bewonderen. Er zijn ook voedermomenten waarbij de apen heel enthousiast naar een speciale plek komen en je ze dus extra goed kunt zien. Het is aan te raden om een kaartje online te kopen zodat je niet hoeft te wachten in de rij. Je kunt hier zeker een paar uur en misschien wel een hele dag besteden wanneer je op de Veluwe verblijft.

Klimbos Ermelo - wat te doen op de Veluwe

Klimparcours

Er zijn verschillende plekken op de Veluwe waar je kunt klimmen. Wij hebben het klimparcours in Ermelo gedaan. Waar ook de moeilijkste baan van Nederland te vinden is, helaas is dat mij niet gelukt. Maar het klimmen is echt iets voor wat te doen op de Veluwe! Je kunt hier echt heerlijk in de natuur bezig zijn en ondertussen sportief bezig zijn. Het is erg leuk om te doen met kinderen maar ook met volwassenen is het echt een aanrader. Wij hebben de grootste lol gehad met een aantal vrienden.

wat te doen op de Veluwe

Wandelen op de Veluwe

Hoewel ik zelf meer een fan van fietsen ben, zijn er ook gebieden waar je beter kunt wandelen zoals de Posbank. Dit is namelijk een heuvelachtig gedeelte van de Veluwe en dat zorgt ervoor dat fietsen niet altijd makkelijk is. Verder is het ook een stuk makkelijker om te voet te zijn wanneer je wilde dieren wilt gaan spotten. Het is eenvoudig om hier te gaan wandelen want er zijn overal wandelpaden en je kunt de bordjes volgen van een bepaalde route of zelf een route bedenken. Tijdens het wandelen kun je op veel plekken even neerstrijken en genieten van het mooie uitzicht.

Bezoek park de Hoge Veluwe

Het gedeelte van de Veluwe dat een officieel nationaal park is, de Hoge Veluwe. Je kent het vast wel van de witte fietsen die je hier gratis kunt pakken. Hier kun je dus wandelen of fietsen en genieten van de mooie natuur. Je moet er wel rekening mee houden dat je hier dus entree voor moet betalen. Maar je krijgt er wel een mooi verzorgd stukje natuurgebied voor terug. In de Hoge Veluwe vind je een mooie variatie van stukken heide, bos en zandvlaktes. Een erg leuke en toegankelijke plek om te bezoeken.

Welke tips voor wat te doen op de Veluwe heb jij nog? Heb jij al deze activiteiten al wel eens gedaan? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Veluwe?

~ Overnachten op Buitenplaats Beekhuizen

Klimmen in Ermelo

~ Overnachten in Ermelo

Bewaren op Pinterest?

10 gedachten over “Wat te doen op de Veluwe? – mijn tips voor deze regio!”

  1. Ik ben jammer genoeg nog nooit op de Veluwe geweest maar het staat wel op mijn lijstje. Ik lees er alleen maar goeie commentaren over. Bedankt voor dit overzicht!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge