IJsland is en blijft één van mijn favoriete landen, bijna wekelijkse kijk ik de foto’s terug van mijn reis door IJsland. Ook deze week weer en zo kwam ik op het schrijven van deze blog. Ik heb het al kort genoemd in mijn eerste blog over IJsland, maar varen over een ijsbergmeer is zeker een aparte blog waard. Waarom? Lees & kijk maar mee!

Je kunt op verschillende plekken op IJsland varen over ijsbergmeren. Wij kozen voor het meer van Jökulsárlón. Waar ik zelf niet over nadacht is dat je een waterdicht pak aankrijgt, eigenlijk vrij logisch want het water is steenkoud. Vanaf het verzamelpunt moeten we zo’n 10 minuten lopen naar de boten. Je kunt kiezen voor verschillende boten en dus verschillende tours. Wij kozen voor de zodiac tours, een stoere snelle boot die je in vogelvlucht over het meer heen laat bewegen. Het ziet er best leuk uit toch, iedereen in zo’n maf pakje?

Varen over een ijsbergmeer

Weersomstandigheden

In de boot kan het best koud zijn, toch hadden wij geluk en hadden we een heerlijk zonnetje. Met een zonnebril op over een ijsbergmeer varen, een beetje gek is het wel! In de boot was het soms ook belangrijk om je goed vast te houden, gelukkig gaven de kapitein en de gids dat altijd aan. Je kunt ook kiezen voor een rustigere boot maar je kunt dan niet heel dichtbij de gletsjer komen.

Het meer

Het water is helder en erg blauw. Je kunt dan ook veel zien als je naar beneden kijkt. En dat is een voordeel bij het spotten van zeehondjes. Wij zagen ook een aantal zeehonden gewoon langs en onder de boot door zwemmen. Verder vind je eigenlijk geen dieren in en om het meer, dus kun je genieten van de rust. Dit meer is tot wel 250 meter diep en dat maakt dit het diepste meer van heel IJsland.

Varen over een ijsbergmeer
Varen over een ijsbergmeer

Tijdens het varen brak er een gigantisch stuk van de gletsjer af. De boot ging heen en weer en het geluid was immens. Dit meer is natuurlijk helemaal ontstaan door het smelten van de gletsjer. De gletsjer die je hier ziet is de Breiðamerkurjökull, een zijtak van de grote en bekende Vatnajökull. Varen over een ijsbergmeer laat je op zo’n moment gelijk weer stil staan bij de opwarming van de aarde. Het is een mooi gezicht om zo’n stuk gletsjer te zien vallen, maar het zet je eigenlijk gelijk weer terug op de grond.

Praktische informatie varen over een ijsbergmeer:

 • De boottours gaan in mei van 10:00-17:00, juni tot augustus van 09:00-19:00 en in september & oktober van 10:00-17:00.
 • Het handigst is om een boottour van te voren te boeken, zeker in het hoogseizoen kan het erg druk zijn.
 • Een zodiac tour (snelle boot) kost ongeveer €80 per persoon.
 • Een amphibian tour (rustige boot) kost ongeveer €48 per persoon.
 • Prijzen verschillen per bedrijf en per boot, wij gingen met Glacier Lagoon.

Zou jij willen varen over een ijsbergmeer? Ben jij wel eens in IJsland geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ Bezoek de prachtige waterval Skogafoss

-Maak een gletsjerwandeling op de Vatnajökull

~ Het prachtige maar vooral magische IJsland

24 gedachten over “Super stoer: varen over een ijsbergmeer op IJsland!”

 1. Wauw wat prachtig om dit een keer te maken zeg! Wow! Blijf naar de foto’s kijken. Prachtig. Ik ben er nog nooit geweest, maar dit is wel echt zo een dingetje voor op je bucketlist!

 2. Ik heb echt dezelfde gedachte als een van de dames hierboven, lijkt me veel te koud, haha. Maar het schijnt prachtig te zijn qua natuur. Toch maar een keer doen?

 3. Brrrr.. ik krijg het spontaan koud als ik dit lees.. ik ben echt geen liefhebber van kou, maar het ziet er wel echt super mooi uit. Ik ben nooit noordelijker geweest dan Nederland ?. En ik denk niet dat dit snel zou gebeuren.

  Je hebt wel mooie foto’s en het leest makkelijk weg.
  Jill onlangs geplaatst…Lekker chillen bij ChillMy Profile

  1. Bedankt voor het lieve compliment!
   Oh echt? Ik vind wintersport geweldig en ik vind de kou dus af en toe ook lekker.
   IJsland is dan denk ik niet helemaal iets voor jou 😛

 4. Wat onwijs gaaf zeg. IJsland staat heeeeel hoog op mijn bucketlist. Ik denk dat ik de kids dan maar thuis moet laten, want ik wil ook zeker varen op een ijsbergmeer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge