Vorige week was ik in Leiden en heb ik de stad ontdekt. Deze supermooie oude stad is zeker een bezoekje waard en daarom deel ik vandaag mijn tips voor wat te doen in Leiden. Deze vijf tips zijn natuurlijk niet de enige leuke aspecten van deze stad, en er zullen dan ook meer blogs volgen over Leiden.

Fietsen door de binnenstad

Hoe Hollands kun je het hebben? Fietsen langs de grachten en over de bruggetjes van Leiden. Je kunt natuurlijk gebruik maken van een OV-fiets die je bij station Leiden vindt, of (nog leuker) een fiets huren bij Bizon Bike. Het leuke hieraan vond ik dat we een gids meekregen. Ze kon ons van alles vertellen over de stad en zo kwamen wij op de mooiste plekjes. Met de fiets kun je Leiden fantastisch verkennen want je kunt op alle plekken makkelijk en snel komen aangezien de binnenstad niet heel groot is.

Bezoek de Pieterskerk

De Pieterskerk is één van de mooiste kerken in Leiden en van binnen echt prachtig. De kerk wordt alleen nog gebruikt voor evenementen en niet meer voor diensten, maar je kunt de kerk wel bezoeken en genieten van de prachtige architectuur en inrichting. Bij hoge uitzondering mochten wij de kerk zelfs beklimmen en genieten van een mooi uitzicht over de sleutelstad. Geen zin om de kerk van binnen te bekijken? Wandel er in ieder geval even langs want dat is zeker weten de moeite waard!

Wandelen langs / door de leuke hofjes

In Leiden vind je de meest schattige en mooi onderhouden hofjes. Leiden telt maar liefst 35 hofjes dus je zult er vast één vinden op jouw route door de stad. Let even goed op, soms zijn hofjes privé terrein en mag je deze niet betreden. Tegenover de Pieterskerk vind je nog een hofje dat je kunt betreden, hier moet je alleen wel stil zijn. Hofjes zijn vroeger gebouwd voor de armere mensen en de huisjes waren dan ook erg klein. Tegenwoordig hebben ze van 8 huizen 4 huizen gemaakt en worden de huizen verhuurd door speciale stichtingen. Er wonen dus nog steeds mensen in deze hofjes. De sociale controle en gezelligheid vind je er nog steeds.

Lunchen bij de Waag

Iedere stad met stadsrechten had een waag. Dat was de plek waar alle handelswaren werden gewogen. De Waag in Leiden is tegenwoordig een restaurant in het midden van de binnenstad. Je kunt hier heerlijk genieten van een hapje, een drankje of van een diner. Wij gingen hier lunchen en alleen het interieur is al prachtig. Het is helemaal opgeknapt en gemoderniseerd, maar je ziet nog steeds de Waag terug, overal staan weegschalen.

Niet alleen het interieur was geslaagd maar ook het eten en drinken was heerlijk. Ik koos de ‘Waag een Combi’ een wrap met kip en een kop tomatensoep. Ik heb echt genoten en het was dan ook binnen een mum van tijd op.

Wat te doen in Leiden? Bezoek de Burcht

De Burcht van Leiden is bekend en natuurlijk kun je niet naar huis zonder die te hebben gezien. Het is één van de oudste nog bestaande burchten in Nederland. De Burcht ligt in het hart van Leiden en ligt op een heuvel, dit betekent… Goed uitzicht! Je kunt heel de Burcht nog rond lopen en genieten van een prachtig uitzicht over de gehele stad. Je kunt de Hooglandse Kerk prachtig zien staan en ook de Pieterskerk en de twee molens kun je zien vanaf de Burcht. En dat allemaal voor niks!

Praktische informatie:

 • Pieterskerk is open van maandag t/m zondag van 11:00-18:00. De entreekosten zijn €3 per persoon.
 • De Burcht van Leiden kun je bezoeken tussen 08:00-22:00, hierna zullen de poorten dichtgaan en kun je dus niet meer naar boven.
 • Denk aan privacy bij het bezoeken van hofjes, staat er een bordje verboden toegang, ga dan niet naar binnen.
 • De Waag is iedere dag open van 10:00-01:00 en op zaterdag en woensdag zelfs al open vanaf 09:00.

Disclaimer: Ik bezocht Leiden op uitnodiging van Leiden Marketing. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijk mening.

Heb jij nu een goed idee voor wat te doen in Leiden? Ben jij wel eens in Leiden geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer leuke activiteiten in Nederland?

~ B&B in Laag Holland

– Delft en omgeving ontdekken op de fiets

~ Schiedam, de eeuwenoude trots van Zuid-Holland

Bewaren op Pinterest?

44 gedachten over “Wat te doen in Leiden? 5 tips en bezienswaardigheden!”

 1. Wat leuk om te lezen! Om iets leuks te doen denk je al snel aan het buitenland maar Nederland kan ook zo mooi zijn! Ik zit nu in het buitenland maar mijn moeder zocht nog een leuke stad voor een dagje weg met een vriendin. Ik zal de blog doorsturen! Ik heb bijna weer zin om Nederland te gaan ontdekken ipv Zuid-Amerika.. 😉

 2. Twee vriendinnen studeren in Leiden maar eerlijk gezegd ken ik de stad nog helemaal niet zo goed… Het zijn leuke tips die je hebt gegeven! Ik denk dat ik ze maar snel eens opzoek deze zomer.
  Caro onlangs geplaatst…Ogni Giorno #14My Profile

 3. Leiden lijkt me een hartstikke leuke en mooie stad. Ik zou heel graag een keer met mijn petekind naar Naturalis willen. Volgens mij vindt hij dat geweldig 🙂 .

 4. Ik ben wel een paar keer in Leiden geweest omdat een vriendin daar woonde, maar Leiden als stad heb ik eigenlijk nog nooit echt bezocht. Wel ben ik eens naar Naturalis geweest. Ik denk zomaar dat ik dit najaar Leiden eens ga aandoen.

 5. Ik kom er elk jaar wel een keertje. De waag en de burcht zijn alletwee mooi om te zien. Zo heeft Leiden nog een paar gave gebouwen staan. Kortom een gezellige stad met een rijke geschiedenis. Leuk dat je het ontdekt hebt.

 6. Leiden is inderdaad zo’n leuke stad, met name als het lekker weer is! 🙂 Als je trouwens nog een keer lekkere koffie wilt hebben moet je zeker naar Chummy Coffee gaan 🙂

 7. Leuk! Ik ben al eens eerder in Leiden geweest en inderdaad ook langs de burcht geweest en geluncht bij de waag. Erg leuk!
  Die andere dingen nog niet bezocht. Als ik weer eens in Nederland bent, komt dat aan de beurt.
  Jill onlangs geplaatst…Lekker chillen bij ChillMy Profile

 8. Wij zijn nog nooit in Leiden geweest, maar hoor er altijd positieve verhalen over, dus volgens mij wordt het wel eens een keertje tijd. 🙂 Leuke tips geef je hier Gabriëlle! Ik wist trouwens nog niet dat er een burcht was in Leiden… leuk om weer wat nieuws te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge