Schiedam, de stad onder de rook van Rotterdam, wordt helaas nog niet zo vaak bezocht als zijn buurman. De stad staat vol eeuwenoude monumenten en daar zijn de Schiedammers erg trots op! In deze blog: waarom jij deze stad moet bezoeken!

De gezellige binnenstad

De binnenstad van Schiedam geeft je het idee dat je in een knus dorp rondloopt. Dat komt mede door de gezellige terrasjes, historische schepen en molens. De leukste terrassen vind je op de Grote Markt voor het stadhuis. ’s Avonds kun je hier genieten van het beste eten van Schiedam! In de binnenstad kun je ook goed winkelen, onder andere in de nieuwe passage. Alle leuke winkels zijn in de binnenstad aanwezig. Ook vind je in Schiedam veel eigen kleine ondernemingen, met ieder een eigen unieke formule. Verder is er iedere vrijdag markt, je vindt er veel kraampjes van stroopwafels tot kleding. Je kunt ook heerlijk langs de Lange Haven wandelen met alle fraaie schepen en de mooie oude panden.

Molens 

Ooit stonden er meer dan 30 molens in de stad. De molens in Schiedam zijn de hoogste van de wereld, dit omdat het moeilijk was om genoeg wind te vangen in de bebouwde kom. De molens zijn daarom hoog en de Noord wint met zijn 45 meter hoogte, het is daarmee tevens de hoogste molen ter wereld. Vanaf ver kun je de trots van Schiedam dus al zien; de molens. De stichting de Schiedamse Molens is tot op de dag van vandaag erg actief en daardoor kun veel beleven rond de molens. Alle molens draaien nog geregeld en molen de Vrijheid is nog echt in bedrijf voor het malen van graan.

Jenevermuseum

Eeuwenlang is jenever het belangrijkst export product geweest van Schiedam. Ook nu is de stad nog steeds bekend van de Ketel 1 (jenever merk). Jenever is een sterkte drank gemaakt van moutmeel en roggemeel. Wil je meer over jenever te weten komen? Ga naar het jenevermuseum in Schiedam!

Het jenevermuseum kun je bezoeken aan de Lange Haven, de entreeprijs is €8,50. Verschillende soorten jenever kun je kopen bij het museum, maar ook bij Alambic, een drankwinkeltje in de Hoogstraat. Alambic is een echt begrip in Schiedam, alle soorten jenever en andere soorten drank worden hier verkocht.

De museummolen & de fluisterboot

De Walvisch is ingericht als korenmolenmuseum, je kunt het museum bezoeken en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de gehele stad. Het museum neemt je mee door de geschiedenis van Schiedam en de molens. Het museum is te vinden aan de Westvest, de entreeprijs is €7,50. In de molenwinkel in De Walvisch kun je allerlei verschillende meelproducten kopen van pannenkoekenmeel tot cakemixen

De fluisterboot vertrekt vanaf de museummolen. Met deze milieuvriendelijke en stille boot vaar je door de havens langs de historische punten van de stad. De rondvaart duurt ongeveer een uur en kost €6,50 per persoon. Je kunt op deze manier de stad vanuit een uniek perspectief zien, echt een aanrader.

De Grote- of Sint Janskerk van Schiedam

Het oudste gebouw van Schiedam mag natuurlijk niet ontbreken, de Sint Janskerk. De kerk is zeker de moeite waard om te bezoeken en is elke middag (behalve maandag) van 12:00-16:00 geopend. In de kerk vind je namelijk de oudste preekstoel van heel Nederland! Verder kun je ook de kerktoren beklimmen, daar vertel ik meer over in deze blog.

Ben jij al eens in Schiedam geweest? Wat zou jij doen? De molens bezoeken of het jenevermuseum? Laat het weten in de reacties!

Meer Zuid-Holland?

~ Delft en omgeving (Fiets)

Meer Nederland?

~ Hoge Veluwe

Bewaren op Pinterest?

38 gedachten over “Schiedam, de eeuwenoude trots van Zuid-Holland!”

 1. Ik ben geboren in Schiedam,woon nu in een andere stad. Ben dit jaar met de monoumentendagen bij het jenevermuseum geweest, even het oude schiedam opsnuiven. Ook zou ik het museum en het oude gemeentehuis aan raden. Net zoals het slot en het proviniershuis. Er zijn veel al oude panden in Schuedam, dus, gewoon er door heen wandeken of fietsen. Ms is een fietsverhuur door de stad iets, dat heb je in Londen en Parijs ook.

 2. Wat een inspirerende blog, ik ken Schiedam eigenlijk helemaal niet. Ondanks dat ik zelf geen alcohol drink, lijkt het me erg interessant om het jenever museum te bezoeken.

 3. Ik moet bekennen dat ik inderdaad nog nooit in Schiedam ben geweest, wat leuk dat je er in deze blog aandacht aan besteedt! Ik zou vooral met mijn camera rondom de molens hangen als ik naar Schiedam zou gaan haha ;p

 4. Ik woon in Schiedam. Wat in deze blog staat is waar. Een kleine aanvulling. Het cooperatie museum bij de Appelmarkt is zeker ook de moeite waard om te bezoeken. Voor de rest een heerlijke oude stad om door heen te lopen.

 5. Als geboren en getogen Schiedammer kan ik zeggen dat het een bijzonder mooie stad is met zin bijzondere molens, jeneverstokerijen, offshore bedrijven gelegen aan de Nieuwe Maas met een bijzonder sportpark op het tunnelde van de nieuwe A4 en de nieuwbouw activiteiten welke de komende jaren gaan plaatsvinden. al met al de moeite waard om Schiedam te bezoeken. Tevens een sportieve stad met diverse sportverenigingen en nationale spelers(ster) ,S.V.V. de landskampioen en de eerste bekerwinnaar van de KNVB, excelsior’20 meerdere malen landskampioen cricket en olympische medaille winnaars.
  dit weergegeven in een korte beschrijving.

 6. Mijn moeder is geboren in Vlaardingen maar toen ze met mijn vader trouwde naar het oosten van het land verhuisd. We gingen minimaal twee keer per maand naar het westland en reden dus regelmatig door Schiedam heen, maar tot mijn grote spijt moet ik bekennen dat ik er dus nooit écht ben geweest. Klopt het trouwens dat inwoners van Schiedam ‘Jeneverneus’ genoemd worden?

 7. Meer dan waard om te bezoeken is ook het oudste gebouw van de stad Schiedam; namelijk de Grote- of Sint Janskerk. Niet alleen met de een na oudste preekstoel (1550) van Nederland, maar ook de grootste ruimte in Europa met uniek goudleerbehang uit 1778.
  De kerk, is op maandag na, elke middag geopend van 12:00-16:00u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge