Toerist in eigen stad spelen is altijd leuk. Rondlopen en kijken naar dingen waar je eigenlijk nooit bij stil staat. Meestal fiets ik dan ook langs de Sint Janskerk, maar tijdens een dagje vrij gingen wij toch eens naar binnen. Onderin de kerk zit de VVV en we besloten daar eens te vragen wanneer de toren open is. Iedere woensdag- en zaterdagmiddag, het was echter dinsdag. Jammer zou je denken, maar toevallig was de gids van de toren aanwezig en die wilde voor ons een uitzondering maken. Wij gaan de Sint Janskerk beklimmen!

Zo gezegd zo gedaan, nog geen vijf minuten later waren we onderweg naar de top. De Sint Janskerk of ook wel de Grote kerk genoemd is de enige kerk in Schiedam waar je op kunt. De kerk wordt dan wel de Grote Kerk genoemd maar is qua hoogte niet de grootste. Samen met de gids gingen we naar boven en onderweg stopten we bij verschillende etages waar we bellen, klokken en orgels zagen.

Op de zolder aangekomen waar de grote klokken hangen, was ik even stil. De klokken in deze toren zijn gigantisch en ook nog eens heel oud. De gids waarschuwde ons want hij ging het geluid even laten horen, BAM. Het was een enorme knal, logisch eigenlijk want iedereen in Schiedam moest de kerk vroeger horen luiden. Tijdens de rondleiding zijn we veel interessante feitjes te weten gekomen over Schiedam en de kerk. Maar die ga ik natuurlijk niet allemaal verklappen, dan moet je zelf eens de Sint Janskerk beklimmen.

Sint Janskerk beklimmen

Het uitzicht

Na tientallen treden en deurtjes zijn we dan eindelijk boven aangekomen. Het was 27 graden en de zon scheen volop, het verschil van de temperatuur in de toren en erbuiten was enorm. Gelukkig waaide het hard en was het daarom goed uit te houden op de toren. Je kunt helemaal rondom lopen dus je hebt overal een goed uitzicht. Van Rotterdam tot Delft en van Den Haag tot Zoetermeer, je kunt het allemaal zien. Natuurlijk moet je wel een beetje geluk hebben met het weer, maar op een heldere dag kun je gigantisch ver kijken.

Zo hebben we lang staan staren naar de stad en naar de molens. Bovenop de toren vind je ook borden waar je precies op kunt aflezen wat je kunt zien. Zo kun je je goed oriënteren en gebouwen of plekken beter herkennen. De kerktuin is ook een bezoekje waard, je kunt hier even lekker zitten en tot rust komen.

Kortom: wil je genieten van een prachtig uitzicht over Schiedam en omgeving, ga op zaterdagmiddag naar de Sint Janskerk en geniet!

Praktische informatie:

  • De kerk is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12 tot 16.
  • De toren is alleen te beklimmen op woensdag- en zaterdagmiddag.
  • De kosten van het beklimmen van de toren zijn €2 per persoon.
  • Vraag beneden bij de VVV om meer informatie en een kaartje voor de toren.

Heb jij wel eens een kerktoren beklommen? Zou jij de Sint Janskerk beklimmen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Schiedam?

~ De eeuwenoude trots van Zuid-Holland: Schiedam

Meer Nederland?

~ Wat te doen in Leiden?

~ Suppen, de watersport voor iedereen

Bewaren op Pinterest?

25 gedachten over “Schiedam: de toren van de Sint Janskerk beklimmen!”

  1. Wauw wat een mooi uitzicht! Ik vind kerktorens beklimmen altijd zo leuk, zo krijg je een heel ander beeld van de stad. Met school hebben we de kerktoren van York beklommen, dat was zo gaaf!

  2. Oh, ziet er een leuk uitstapje uit! Ik beklom een aantal kerktorens toen ik in Praag was, altijd erg leuk om te doen en te genieten van het uitzicht 🙂

  3. Wat leuk dat ze wen uitzondering hadden gemaakt. Zelf wil ik al heel lang de Grote Kerk in Breda beklimmen maar elke keer komt het er niet van. Toch maar is doen! En het uitzicht is echt prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge