Je bent op IJsland, dan kun je een gletsjerwandeling natuurlijk niet overslaan. Dat was ook onze gedachte tijdens onze vakantie op IJsland. Maar welke gletsjer kies je? (want er zijn er genoeg) en waarom? Wij kozen voor de Vatnajökull, de grootste gletsjer in heel Europa. Vandaag neem ik jou mee op mijn gletsjerwandeling Vatnajökull op IJsland.

Om je even een idee te geven van de grootte van de Vatnajökull: deze gletsjer neemt zo’n 8% van heel IJsland in beslag. De gletsjer is daarmee de grootste van heel Europa, zoals ik al eerder vertelde. Je kunt je dus voorstellen dat je gemakkelijk de weg kwijt kunt raken. Daarom is mijn allereerste tip, ga NOOIT alleen op pad op een gletsjer. Zorg dat je een gids bij je hebt die de gletsjer op zijn duimpje kent en jou kan helpen.

Tijdens de Gletsjerwandeling Vatnajökull vertrek je vanuit Skaftafell, een klein dorpje vlakbij de gletsjer. Vanuit daar ga je met de gids in een busje naar de rand van de gletsjer. Je krijgt van de gids een ijsbijl en spikes voor onder je schoenen. Dit alles voor de veiligheid, het kan namelijk best glad zijn op de gletsjer. Verder heb je de ijsbijl ook om een beetje te zorgen voor stabiliteit. Het is niet alleen belangrijk om een gids te hebben voor de route maar ook voor de gaten etc. hij weet namelijk precies waar je wel en niet kunt wandelen. Een gleuf kan namelijk zo’n 8 meter diep worden, daar wil je liever niet invallen, lijkt mij!

Na alle veiligheidsinstructies kunnen we dan eindelijk de gletsjer op. Onze gids is jong maar hij weet gigantisch veel van de gletsjer. Tijdens het wandelen stoppen we meerdere keren om te kijken bij mooie plekken. Ik zorg dat ik dichtbij de gids blijf en steek daarom veel op van zijn verhalen. Om die verhalen te weten te komen, moet je zelf eens een gletsjerwandeling gaan doen.

Hetgeen wat mij het meest bijgebleven is, is de weidsheid. Op een gegeven moment zagen we een andere groep die op ons afkwam vanaf de gletsjer. Het leek of ze op zo’n vijf minuten afstand waren, maar het duurde wel 25/30 minuten tot wij ze tegenkwamen. Je vergist je snel in de afstanden op een gletsjer.

We komen prachtige natuurverschijnselen tegen, zoals dit gat midden door het ijs. Na zo’n 3,5 uur wandelen zijn we weer terug bij het busje en rijdt de gids ons weer naar Skaftafell. Ik heb erg genoten van de wandeling en zou het iedereen aanraden. De gletsjerwandeling Vatnajökull is vrij prijzig maar het was het meer dan waard. Dit is een herinnering die ik nooit zal vergeten.

Praktische informatie:

 • Zorg dat je ten alle tijden met een gids op pad gaat. Gletsjers zijn groot en onberekenbaar.
 • Zorg dat je goede schoenen aan hebt en dat je jezelf goed aankleedt. Het kan namelijk vrij koud zijn op de gletsjer.
 • Een tour boeken van te voren is het handigst, sommige tours zijn namelijk vaak volgeboekt.
 • Wij boekten onze gletsjerwandeling Vatnajökull bij Glacier Guides, voor €73 per persoon. Glacier Wonder – Glacier Walk from Skaftafell, dit duurt zo’n 3,5 uur.

Zou jij deze gletsjerwandeling Vatnajökull maken? Heb jij wel eens een gletsjer bewandeld? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ Skogafoss, mooiste waterval van IJsland

– Prachtige maar vooral magische IJsland

~ De ultieme route door Zuid-IJsland

21 gedachten over “Gletsjerwandeling Vatnajökull op IJsland: uniek en adembenemend”

 1. Mijn neefje ging vorige zomer naar Ijsland. Hij verloor zijn camera en vond hem gelukkig ook weer terug via social media.
  Het zou zonde geweest zijn, want hij had net zo’n prachtige foto’s als jij nu hebt hier! WAUW

 2. IJsland is een land waar ik nog heen zou willen. Van die schoenen begrijp ik heel goed. Twee en half jaar terug gleed ik bijna een berg af in Zweden en dat was niet eens een gletsjer.

  1. Ohjee! Ik was eerst altijd van “op all stars kan alles”. Tot ik op IJsland was en inderdaad je glijdt zo van een berg af, erg gevaarlijk! Dus goede schoenen zijn een must!

 3. Ik heb nog nooit op een gletsjer gelopen, lijkt me toch een hele bijzondere ervaring. Wie weet gaan we ooit nog een keer naar IJsland. Kan me voorstellen dat we nog even wachten tot onze dametjes iets groter zijn, zodat we wat meer kunnen ondernemen nog.

 4. Ik heb zo genoten van de gletsjers in IJsland! Ik vond het echt heel bijzonder om daar overheen te mogen lopen.

  Ik vind de nieuwsberichten over smeltende gletsjers altijd erg verontrustend. Die dingen zijn zo groot en bestaan uit een onvoorstelbaar watervolume… Leuk rekensommetje 😉

 5. Ik had dit zo graag willen doen, maar mocht helaas de gletsjer niet op van onze gids!? Ik nam deel aan een georganiseerde dagtour en had echt verwacht dat we de mogelijkheid zouden krijgen om de gletsjer te beklimmen. Niet dus. Volgens mij sprak mijn gezicht boekdelen toen ik er niet op mocht 😉 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge