IJsland, het ligt hemelsbreed niet eens zo heel ver van ons kikkerlandje. Maar toch klinkt het ver en vooral koud voor de meesten. Dat is alleen helemaal niet zo, IJsland is niet altijd koud en op 3,5 uur vliegen ligt de hoofdstad Reykjavik. Het magische IJsland stond altijd erg hoog op mijn bucketlist en vorige zomer was het eindelijk zo ver.

Vaak doen mensen een stop-over wanneer ze naar Amerika vliegen. Alleen is er zoveel meer te zien op IJsland dat je zelfs met een week eigenlijk te kort komt. Ik was er één week en heb fantastische dingen gezien, kijk gauw mee.

Blue Lagoon

De meesten kennen de Blue Lagoon wel, een warm waterbron. Als je vanaf het vliegveld naar de stad Reykjavik rijdt kom je er bijna langs. Wij zijn dan ook gelijk uit het vliegveld naar de Blue Lagoon geweest. Het is een gek gevoel dat wanneer je in een land bent waar het vrij koud is, je in een natuurlijke bron drijft van zo’n 35 C°. Het is handig om tickets van te voren te bestellen.

IJsbergenmeer

Van het warme water van de Blue Lagoon reizen we naar het IJsbergenmeer van Jökulsárlón. Je kunt hier vlakbij parkeren en te voet sta je binnen 5 minuten aan de rand van een gigantisch meer. Het is erg onwerkelijk om zulke grote blokken ijs zo dichtbij te zien drijven . Verder kun je een boottocht doen over het IJsbergenmeer, wat ik het hoogte punt van mijn reis naar het magische IJsland vond. Met een speedboot langs die gigantische blokken ijs varen, is een onvergetelijk moment.

Golden Circle

Gullfoss, Geyser en Pingvellir. De Golden Circle van IJsland. Verschillende tours brengen je langs de Golden Circle vanuit Reykjavik, maar ik raad aan zelf te gaan rijden, zo kun je onderweg stoppen wanneer je wilt.

Allereerst de Gullfoss, een gigantische waterval. Je kunt hier vlakbij parkeren en na 10/15 minuten lopen kom je aan bij het watergeweld. Alleen de wandeling al is prachtig dus met de waterval is het twee vliegen in één klap.

Gevolgd door Geyser, een inmiddels non-actieve geiser. De Geyser was ooit één van de grootste geisers ter wereld. Maar helaas is dat verpest door het toerisme, wanneer je zeepsop in een geiser doet, wordt die actiever. De toeristen hebben zoveel zeepsop in de geiser gedaan dat hij niet meer actief is. Gelukkig is er naast de Geyser een andere geiser die het nog wel doet; de Strokkur.

Pingvellir; de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse aardplaat en de Euraziatische aardplaat. In het landschap kun je prachtig de scheiding zien, wat erg indrukwekkend is.

Zwarte strand bij Vik

Het klinkt waarschijnlijk absurd, maar het is echt waar. Zwart zand, ik kon het ook niet echt geloven tot ik het daadwerkelijk met mijn eigen ogen zag. Je ziet het op de foto met het zand op mijn hand, het is echt pik zwart. Zeker een bezoekje waard!

Gletsjer wandeling op het magische IJsland!

Gletsjers zijn er genoeg in IJsland dus je kunt dit in bijna heel IJsland wel doen. Ga zeker op pad met een ervaren gids en loop over de prachtige gletsjers. Je merkt dat het nog een hele kunst is om de gletsjer te bewandelen. Gelukkig krijg je speciale schoenen en een ijshouweel. Die zal je zeker nodig hebben om je evenwicht af en toe te bewaren.

Reykjavik

De hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. De hoofdstad is zeker de moeite waard om een dagje rond te lopen. Je zult in het oude stadscentrum prachtige gebouwen tegen komen, maar je kunt er ook best goed shoppen (als je genoeg geld mee hebt). Verder kun je de bekende Hallgrímskirkja kerk bezoeken (links op de foto).

Zijn jullie geïnspireerd om af te reizen naar het magische IJsland ? Of ben jij wel eens in IJsland geweest en heb je toevoegingen? Laat het weten in de reacties.

Meer IJsland?

~ De ultieme route door Zuid-IJsland

-Accommodaties op IJsland

~ De Seljalandsfoss: niet missen!

24 gedachten over “Het magische IJsland: mijn favoriete bestemming!”

 1. Prachtig hoor je foto’s! Bevestigd weer hoe mooi het land is. Zo jammer dat mensen de natuur verpesten met zeepsop, gelukkig zijn een aantal andere geisers wel intact gebleven. Zo’n gletsjer wandeling lijkt mij helemaal top. In IJsland kun je volgens mij makkelijk twee of drie weken reizen zonder je te vervelen. IJsland staat al een tijdje op mij lijstje. Het komt er alleen nooit van. Ik heb het wel vanuit het vliegtuig gezien dat is mijn troost haha. Met een weekje IJsland zou ik ook genoegen nemen maar ik zou ook graag de minder bekende mooie plekken willen zien. Wellicht een keer voor een weekje of in combinatie met een andere bestemming.

 2. Prachtig hoor je foto’s! Bevestigd weer hoe mooi het land is. Zo jammer dat mensen de natuur verpesten met zeepsop, gelukkig zijn een aantal andere geisers wel intact gebleven. Zo’n gletsjer wandeling lijkt mij helemaal top. In IJsland kun je volgens mij makkelijk twee of drie weken reizen zonder je te vervelen. IJsland staat al een tijdje op mij lijstje. Het komt er alleen nooit van. Ik heb het wel vanuit het vliegtuig gezien dat is mijn troost haha. Met een weekje IJsland zou ik ook genoegen nemen maar ik zou ook graag de minder bekende plekken willen zien. Wellicht een keer voor een weekje of in combinatie met een andere bestemming.

 3. Oh wat erg zeg van die zeepsop! Ik dacht dat de geiser nog actief was, maar niet meer dus. Jammer! Ik wilde over drie weken naar IJsland, maar kreeg toen te horen dat er vrij weinig te doen was omdat veel wegen nog dicht zijn en de dagen erg kort. Ik heb dus besloten om niet nu te gaan, maar een andere keer. Het lijkt me namelijk een erg fantastisch land. Over de Blue Lagoon hoor ik niet alleen maar goede dingen, maar vooral dat het er erg druk is en dat het heel duur is. Heb jij dat ook zo ervaren?

  1. Jaa klopt! Maar toch hebben wij besloten naar de Blue Lagoon te gaan omdat ik daar altijd al van droomde. Je hebt ook een alternatief een paar kilometer verderop die goedkoper en rustiger is. Kan alleen nu even niet op de naam komen, sorry!

 4. Ohhh ik durf het bijna niet te zeggen maar ik ben zes keer op IJsland geweest en ga aankomende zomer weer 1 of 2 keer. Ik kan vaak voordelig vliegen via Askja Reizen waar ik werk, of we hoeven maar één ticket te kopen omdat Martijn reisleider is. Dat gaan we deze zomer ook weer doen, dan willen we tijdens de midzomer van Thórsmörk naar Skogar lopen, een tocht van 12 uur. Nu al zin in! Ik ga ook altijd graag naar de Hamborgarafabrikkan om een burger te eten!

  1. Te grappig! Ik ben met Askja naar IJsland geweest 🙂 Wij hebben ons inderdaad ook aan de hamburgers gewaagd maar ik vond ze toch aardig duur. Wel echt jaloers dat jij/jullie zovaak op IJsland zijn gewees!

 5. Mooie foto’s! IJsland staat ook bij mij al een tijdje op het lijstje. Waarschijnlijk zal een bezoekje pas in 2018 plaatsvinden omdat we voor 2017 plannen hebben voor een half jaar Zuid- en Noord-Amerika. Misschien dat dit najaar nog een optie is. Weet jij of de maand september nog goed te doen is qua kou en sneeuw op de wegen?

  1. Bedankt! Gave plannen hoor! Ik ben zelf 18 augustus tot 31 augustus geweest en heb alle wegen kunnen rijden en het was 18 graden. Dus ik denk dat september geen probleem is!!

 6. OMG wij waren een jaar geleden op IJsland. We deden 4 dagen roadtrippen en bij komen in Reykjavik. Als je van avontuuur houdt zeker aan te raden in januari haha. Een weg afgesloten vanwege slecht weer bovenop de berg, waardoor we 140 km om moesten rijden. Spannende weggetjes maar zoveel moois gezien. Kan niet wachten om terug te gaan!

 7. IJsland staat bij mij echt op de bucketlist, liefst gecombineerd met het Noorderlicht. Vooral de schuld van Walter Mitty. Alleen… hoe kom je er? En is het niet schrikbarend duur?

 8. Prachtig maar het gevoel van dat het er koud is blijft. haha Nee hoor, geloof dat het in de zomer best aangenaam is en goed te doen is, maar als Italofiel ben je dan toch wat andere temperaturen gewend. Zelf qua noorden nooit echt verder gekomen dan zweden, maar als ik een keer de kans krijg dan zal ik zeker Ijsland eens willen zien. Want dat het er prachtig is heb jij wel bewezen met je verhaal en foto’s.

  1. Bedankt voor het compliment! Het valt heel erg mee qua temperatuur, ik had elke dag rond de 20-22 graden dus dat is goed te doen. Maar ik begrijp wel dat voor een Italofiel een stap is 😉

 9. Thx voor de leuke tips

  Voor mij bestaat er geen mooier land in Europa van IJsland, ben er al een paar keer geweest en in niets te vergelijken met andere landen. Prachtige natuur en vriendelijke mensen,

  gr
  Wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge