Tijdens een roadtrip op IJsland mag de Seljalandsfoss absoluut niet ontbreken. Eigenlijk zijn het meerdere watervallen op één plek en kun je hier een mooie wandeling maken. De waterval is een goede stop tussen Reykjavik en Vik tijdens een roadtrip. Het kost bijna geen extra tijd om de waterval vanaf de ringweg te bezoeken. De waterval is 24 uur per dag te bezichtigen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je achter de waterval langs lopen.

Seljalandsfoss
April
Seljalandsfoss
Augustus

Seljalandsfoss

De waterval stroomt over de voormalige kustlijn van IJsland heen, hierdoor zijn er meerdere watervallen in de omgeving. Je kunt vanuit hier verderlopen en daar vind je nog drie kleine waterstromen, ook over de kustlijn. Tegenwoordig ligt de kustlijn een aantal kilometer verderop waardoor dit mooie natuurverschijnsel is ontstaan.

Seljalandsfoss

Het water valt maar liefst 65 meter naar beneden en er is een eeuwige stroom aan water door de gletsjer die de waterval voedt. Het bijzondere is dat je een glibberig pad kunt nemen en achter de stroom water door kunt lopen. Toen ik in augustus hier was, heb ik mij eraan gewaagd. Maar in april vond ik het toch echt te koud. Je komt daar namelijk nooit droog van terug.

Seljalandsfoss

Er is een mogelijkheid om aan de voet van de waterval te kamperen, deze camping is alleen open in de zomermaanden. Als het weer goed is kun je de Westman-eilanden vanuit hier zien liggen. Naast een camping zijn er overigens ook meerdere picknickplekken waar je tijdens een stop heerlijk kunt genieten van het uitzicht, onder het genot van een boterham of een kopje koffie.

Hoe kom je er?

Vanaf de ringweg 1 zie je de Seljalandsfoss al liggen, aan de linkerzijde ligt weg 249 en die moet je inslaan. Als je naar Vik rijdt vanuit Reykjavik dan kom je hier langs. Vanuit daar is het nog ongeveer één kilometer tot je de parkeerplaats van de waterval ziet liggen. In het hoogseizoen staat het hier vol met bussen dus kun je het al helemaal niet missen. Er gaan ook tours vanuit Reykjavik mocht je geen huurauto hebben.

Praktische informatie Seljalandsfoss:

  • Openingstijden: de waterval is 24/7 te bezichtigen. Alle verdere informatie vind je hier.
  • Parkeerkosten: 700 ISK (ongeveer €5,50). Je mag dan 24 uur op de parkeerplaats blijven staan. Mocht je dus in de omgeving willen wandelen kun je de auto gewoon laten staan.
  • Tijdens de wintermaanden is de waterval niet bevroren maar de omgeving is beladen met ijs en sneeuw. Het kan dus glad zijn.
  • Ook in de rest van het jaar is het glad rond de waterval, let dus goed op!

Ben jij wel eens bij de Seljalandsfoss geweest? Welke watervallen in IJsland vond jij indrukwekkend? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ De ultieme route door IJsland

– Accommodaties op IJsland

~ Gletsjerwandeling maken 

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Seljalandsfoss waterval: Must visit in IJsland”

  1. Dit is één van de enige ‘bekende’ watervallen in IJsland die we NIET gezien hebben helaas .. We hebben in 2016 de Ring Road afgereden, en Seljalandfoss stond op de planning, maar omdat we best moe waren van het roadtrippen, hebben we de drukke watervallen in de Golden Circle geskipt. Staat alvast met stip op ons lijstje om nog eens te zien, de volgende keer dat we er zijn! Mooie foto’s!
    Laura onlangs geplaatst…Help! Aline’tje ziek!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge