Na mijn tweede keer op IJsland ben ik het eiland nog meer gaan waarderen. De rust, de ruimte en de mooie natuur. Ik zou het iedereen aanraden om eens naar IJsland af te reizen. Het is eigenlijk met geen ander land te vergelijken. Doordat het land erg uniek is, wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien tijdens een mooie rondreis over het eiland. In dit artikel deel ik mijn ultieme route voor Zuid-IJsland met daarbij handige tips voor hostels en stops onderweg.

route door Zuid-IJsland
route door Zuid-IJsland
route door Zuid-IJsland

Reykjavik – 2 dagen

Na aankomst op Keflavik airport is het aan te raden om meteen richting de Blue Lagoon te gaan. Deze bijzondere baden bevinden zich namelijk dichter bij de luchthaven dan bij Reykjavik. Vervolgens kun je naar het hostel rijden en alvast een deel van de stad ontdekken, afhankelijk van de aankomsttijd. De volgende dag is een volle dag in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Je kunt de stad zelf ontdekken, het is handig om een Reykjavik City Card aan te schaffen, daarmee kun je gebruik maken van het openbaar vervoer en kun je meerdere musea en bezienswaardigheden gratis bezoeken. De hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken in de ultieme route voor Zuid-IJsland.

Hostel tip: Reykjavik Dalur Hostel HI

Uitgebreide tips: Wat te doen in Reykjavik

route door Zuid-IJsland
route door Zuid-IJsland
route door Zuid-IJsland

Vik – 2 dagen

Misschien wel mijn favoriete plek op IJsland, Vik. Het kleine dorpje tussen de bergen is een prachtige bestemming. In ongeveer 3 uur rij je van Reykjavik naar Vik en onderweg kom je langs bijzondere landschappen en mooie watervallen. In Vik kun je natuurlijk naar het zwarte strand gaan, er zijn meerdere stranden die allemaal hun eigen charme hebben. Daarnaast is het een goede plek om papegaaiduikers tegen het lijf te lopen. Dit kan niet het hele jaar door helaas, ze komen begin mei aan land en vertrekken begin september weer. Op het strand vind je ook de beroemde basaltzuilen. Vik is een mooie bestemming waar je dus makkelijk twee dagen kunt besteden.

Hostel tip: Puffin Hostel Vik

Uitgebreide tips: Zwarte strand

Hofn – 2 dagen  

Je hoeft niet per se helemaal naar Hofn maar met name de weg van Vik richting Hofn is zeker de moeite waard. Als je vanuit Vik vertrekt, merk je echt dat het een verlaten gebied is. Je komt steeds minder auto’s tegen en je zult ook geen restaurants en hotels meer langs de weg vinden. Het is wel zaak dat je dus van te voren een accommodatie bespreekt in deze regio. Onderweg richting Hofn vind je het ijsbergenmeer en Diamond Beach. Beide zijn zeker de moeite waard en liggen gewoon aan ringweg 1. Iets verder vind je de grootste gletsjer ter wereld, de Vatnajokull. Als het helder is, zie je pas echt goed hoe groot de gletsjer is. Het is leuk om een boottocht over het ijsbergenmeer te maken en met een gids de Vatnajokull te bewandelen.

Hostel tip: Vagnstaoir Hostel Hi

Uitgebreide tips: Gletsjerwandeling of boottocht over het ijsbergenmeer

Gouden Cirkel route voor Zuid-IJsland
Gouden Cirkel
Gouden Cirkel

Gouden Cirkel – 2 dagen – hoogtepunt route voor Zuid-IJsland

Een stop die eigenlijk iedereen doet op IJsland, de Gouden Cirkel. Het is niet voor niets populair want het is een mooie omgeving. De drie hoogtepunten: Geysir, Pingvellir en Gullfoss kunnen niet ontbreken en omdat de route minimaal vier uur duurt kun je zelf bepalen hoeveel tijd je overal besteed. Het is een aanrader om twee dagen uit te trekken voor de Gouden Cirkel, onderweg vind je namelijk nog meer bezienswaardigheden die je dan kunt bezoeken. In het Nationaal Park van Pingvellir kun je geweldig wandelen en het is aan te raden daar de tijd voor te nemen. Een goede plek om te overnachten is Laugarvatn, een dorpje in het midden van de cirkel, waar de accommodaties qua prijs een stuk leuker zijn dan in de grote plaatsen.

Hostel tip: Laugarvatn Hostel HI

Uitgebreide tips: de Gouden Cirkel

route door Zuid-IJsland
route door Zuid-IJsland

Snæfellsnes – 2 dagen

Het schiereiland in het zuidwesten van IJsland dat beter bekend staat als het zwavelsnest. Je ruikt er namelijk constant de zwavellucht van de verschillende warmwaterbronnen en vulkanen op het schiereiland. De natuur is erg ruig en door verschillende gebergten kijk je constant je ogen uit. Op het Snæfellsnes kun je makkelijk twee dagen spenderen, omdat de ringweg 1 het hele schiereiland over gaat. Mocht je maar een week de tijd hebben, is het de meest logische keus om Snæfellsnes over te slaan.

Hostel tip: Grundarfjodur HI Hostel

Keflavik – 0 of 1 dagen

Afhankelijk van de vertrektijd is het aan te raden om een accommodatie te nemen die vlakbij de luchthaven ligt. Zo is het niet nodig om nog helemaal vanuit Snalefnes naar de luchthaven te moeten rijden. Je kunt als het beter uitkomt dan ook al de huurauto inleveren want vanuit de accommodatie in Keflavik kun je vaak met een shuttle naar de luchthaven gebracht worden. Je kunt er ook voor kiezen om aan het einde van de route voor Zuid-IJsland de Blue Lagoon te bezoeken.

Heb je iets gehad aan de route voor Zuid-IJsland? Welke plekken zou jij nog aanraden? Laat het ons weten in de reacties!

Meer IJsland?

~ Een gletsjerwandeling maken

– Varen over een ijsbergenmeer

~ De Gouden Cirkel 

16 gedachten over “De ultieme route voor Zuid-IJsland – 10 dagen”

  1. Ijsland en Noord Europa in zijn geheel heeft me altijd al aangesproken. Helaas nog niet geweest. Deze foto’s en het verhaal doen me weer zin krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge