Zoals iedereen denk ik inmiddels wel weet, heb ik vijf maanden gestudeerd in Zweden. Wat de meeste mensen dan weer niet weten is dat ik na de HAVO een aantal weken op een camping in Zweden heb gewerkt. Ik werkte in Habo, een klein dorpje vlakbij Jönköping, op een camping en verzorgde daar de animatie. Maar er was natuurlijk ook genoeg vrije tijd dus ik heb ook daar genoeg van de omgeving kunnen ontdekken. Zo ontdekte ik de Taberg. Vandaag vertel ik jullie waarom jullie de Taberg zouden moeten bezoeken wanneer je in Småland bent.

Informatie

De Taberg is een berg van ongeveer 340 meter hoog, te vergelijken met de Vaalserberg dus. Je vindt de berg zo’n 15 kilometer onder de stad Jönköping. Je begrijpt dat de berg vrij hoog is, en dus een mooi uitzicht biedt over het Zweedse landschap. Vaak zie je niet hoe mooi een land is als je er doorheen rijdt, maar als je er van een afstandje naar kijkt wordt het landschap ineens stukken mooier.

Wandelroutes

Vanaf de Taberg beginnen verschillende prachtige wandelroutes. Je kunt de berg ook gewoon bereiken per auto, fiets, motor of step, er gaat alleen geen bus naar boven. Je kunt met de bus wel in het dorpje komen en vanuit daar naar boven wandelen. Vanaf boven kun je via verschillende wegen weer terugkomen in het dorpje. Door de rust op en rond de berg kwam ik hier in die tijd graag. Als ik een drukke en stressvolle dag had gehad op de camping, dan kon ik hier even helemaal tot rust komen. Even genieten van het uitzicht en van het echte typische Zweden.

Bovenaan vind je een restaurant, midgetgolf baan en gigantisch overhangend terras. Je kunt hier genieten van het prachtige uitzicht onder het genot van een kopje koffie, lekker gebakje of ’s avonds een diner. De prijzen zijn vrijwel gelijk aan Nederlandse prijzen, alleen in Zweedse kronen natuurlijk. Ook kun je hier boven een potje minigolf spelen en proberen de bal niet naar beneden te slaan 😛 Dan duurt het even voor je weer verder kunt. Vanaf het terras kun je zelfs het Vättern zien, het op één na grootste meer van Zweden.

De berg is niet alleen bijzonder vanwege zijn prachtige uitzicht, maar ook omdat er sinds 1400 ijzererts is gewonnen uit de berg. De mijnen werden gebruikt om de ijzersmeden in Parijs te voorzien van ijzer. Ook werd de mijn veelvuldig gebruikt door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ijzer konden ze goed gebruiken in die tijd. Vanaf de jaren ’70 is de mijn niet meer in gebruik en is de Taberg een beschermd gebied geworden.

Zou jij de Taberg in Småland willen bezoeken? Ben jij wel eens in Zweden geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Zweden?

~ Husky tour in Noord-Zweden

-Alingsås de hoofdstad van de fika

~ Vasa museum in Stockholm

12 gedachten over “Bewonder Zweden vanaf de Taberg in Småland”

  1. Jaha!! Ik ben sowieso dol op Zweden, deze plek lijkt me ook heel mooi. Ik hou erg van uitzichten, dit is een perfecte manier om over de omgeving uit te kijken.

  2. Prachtig! Ik heb in 2015 een rondreis gemaakt met mijn vriend door Zweden en Noorwegen. Wij willen hier dan ook zeker een keer terug komen. Ik vind de natuur van Zweden prachtig.

  3. Ik ben twee jaar geleden in Smaland (sorry weet niet hoe ik dat rondje op de A krijg) geweest en vond het super mooi. De Taberg heb ik niet gezien maar was er ook maar een weekendje. Zweden is zo groot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge