In mijn blog over waarom iedereen een stedentrip moet maken naar Göteborg had ik het al over fika. Het typisch Zweedse gebruik van koffie drinken met wat lekkers erbij. Deze traditie wordt in geheel Zweden in ere gehouden maar Alingsås wordt de hoofdstad van de fika genoemd. Je kunt hier echt heerlijke fika houden en dat is niet het enige wat Alingsås te bieden heeft.

Alingsås is een gemiddeld grote stad op zo’n 50 kilometer van Göteborg, je kunt Alingsås per trein bereiken, na 40 minuten sta je in de hoofdstad van de fika. Omdat het de hoofdstad van de fika is kun je op elke hoek van de stad wel een leuk cafeetje vinden waar je genoeg lekkers kunt krijgen. Mijn favoriet is Nygrens Café maar daar zal ik staks mee over vertellen.

Nolhaga
Nolhaga Alingsås

Het is zeker aan te raden om tijdens een stedentrip in Göteborg een dagje naar Alingsås te gaan. Je kunt er naast lekker fika ook heerlijk wandelen in het natuurgebied net buiten de stad. Nolhaga heet dit natuurgebied, waar je uit kunt kijken op het gigantisch Mjorn meer. Ook de shopaholics kunnen hun hart ophalen in deze leuke stad. Naast alle bekende winkels zoals Kappahl, Bikbok, H&M en Bodyshop kun je ook in de lokale winkeltjes je ogen uitkijken. Een aanrader hier is Balder’s hage, een interieur en lifestyle winkel waar je uren kunt ronddwalen en je zal steeds verbaasd blijven worden door alle leuke kopjes, broodtrommels en als het de tijd van het jaar is, de mooiste kerstballen en kerststukjes!

Alingsås
Nygrens Café

Nygrens café

Tegenover de Balder’s hage is het Nygrens cafe, mijn favoriete fika plek in Alingsås. Je kunt hier heerlijk buiten zitten (als het daar de tijd voor is) of ’s winters lekker opwarmen. Ze verkopen de lekkerste taartjes, cakes en koeken maar ook koffie, thee en gewoon frisdranken. Het café is super leuk ingericht met allemaal verschillende stoelen, banken, tafels etc.. Mocht je in de buurt zijn van Alingsås, ga dan dus zeker even langs Nygrens café voor een heerlijke fika!

Verder heeft de stad Alingsås elk jaar een speciale maand waarin ze aandacht schenken aan het milieu. Dat je lichten niet zomaar aan moet laten staan en dat het gebruik van spaarlampen erg belangrijk is. Hoe doen ze dat? Ze hebben een maand lang een lichtwandeling door de gehele stad! Wel op zonne-energie natuurlijk anders zou het een beetje krom zijn. Wil je naar weten wanneer Lights in Alingsås is? Klik hier!

Zou jij genieten van een heerlijke fika in Alingsås? Heb jij wel eens een echte Zweedse fika gehouden? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Zweden?

~ Open lucht museum Stockholm

– Elanden spotten

~ Dierenpark in Göteborg

3 gedachten over “Alingsås de hoofdstad van de fika! [Zweden]”

  1. Nog nooit van Fika gehoord, dat is gek, want koffie met iets lekkers ben ik gek op! Eerst een lange wandeling in de natuur en dan een heerlijke beloning. Blijer kan je me niet maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge