Veel mensen willen graag op zoek naar de Big Five in Afrika. Scandinavië heeft mij altijd getrokken en ik wilde dan al snel op zoek naar de eland! Net zoals de Big Five kun je een eland ook gewoon in het wild spotten, dat is natuurlijk het gaafst. Maar mocht je niet veel tijd hebben of geen geduld dan kun je ook voor djurparken kiezen. Dit zijn parken waar veel dieren leven in een groot gebied. Het is een afgeschermd gebied maar je moet soms best zoeken voor je de dieren ziet. Zelfs als je een bezoek brengt aan een park met elanden heb je kans dat je er niet één ziet. Gelukkig heb ik ook vaak geluk gehad en oog in oog gestaan met een gigantisch eland.

Op zoek naar de Eland

Er zijn meerdere manieren om een eland in het wild te ontmoeten. Je kunt zelf op pad gaan, daarover geef ik je later meer tips. Maar je kunt ook met een zogenoemde elandsafari mee. Deze safari’s gaan naar de plekjes waar je ze het beste kunt spotten en gaaf is er een gids mee die veel weet te vertellen over de dieren.  Op zoek naar de eland kan dan een stuk makkelijker zijn.

Je gaat dan vaak tegen de schemering op pad en gaat hopelijk een eland tegen komen. Het is sterk afhankelijk van de locatie waar je bent, elanden komen namelijk niet in het zuiden van Scandinavië voor maar voornamelijk in het midden. In het zuiden zijn er wel elanden maar je hebt weinig kans om oog in oog met een eland te staan in het zuiden. De beste plek is eigenlijk Zweeds Lapland!

Wil je mij bedanken voor alle gratis blogs en tips? Dat kan door middel van een lekker kopje thee!

Tijdens een poging om elanden te spotten is het belangrijk dat je op een weg rijdt, waar je de mogelijkheid hebt om te spotten. Je wilt wel even kunnen kijken en een foto kunnen maken wanneer je de Kings of the Forest tegenkomt. Een weg die rustig is en waar je maximaal 50 km/u mag is de beste keuze. Verder moet je natuurlijk een goede camera meenemen. De dieren laten zich vooral rond schemering zien en dus vereist het een goede camera om dit op de foto te zetten. Zelf heb ik ontdekt dat de beste manier de landschap stand is, vaak helpt het ook om een statief mee te nemen. Die kun je dan op de rand van de auto laten leunen zodat je een stabiele ondergrond hebt.

Wil je zelf op zoek naar elanden ? Ga dan dus aan het eind van de middag rijden, bij schemering komen veel elanden in bewegen. Verder kun je elanden vaak vinden aan de randen van bossen of meren. Een kale grasvlakte aan de rand van een bos, perfect! Ook moet je goed opletten bij meertjes, elanden vinden het lekker om daar te gaan drinken. Het is natuurlijk altijd belangrijk dat je ook goed op de weg blijft letten, mocht je zelf op pad gaan is het daarom niet aan te raden om alleen op pad te gaan. Samen zie je veel meer en is het ook een stuk veiliger om tijdens het rijden naar elanden te zoeken.

Wil jij nu ook op zoek naar de Eland? Ga jij op elandensafari of wil je zelf rond rijden? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Scandinavië?

~ Uitzichtpunt Göteborg

– Rondreis Noorwegen

~ Winterparadijs Åre

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Op zoek naar de eland! [Wilde elanden spotten]”

  1. Ben je ze ook al écht in het wild tegengekomen? Aantal jaar geleden was ik in Zweden op vakantie en zijn we onderweg twee keer elanden tegengekomen. Eén keer een mannetje langs de rand van een drukke weg en één keer ’s avonds in een weiland een moeder met kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge