Als je van natuur, avontuur (en natuurlijk tegen kou kan) zit je in Zweden perfect. Daarom bezocht ik Winters värmland. In het prachtige bosrijke gebied in het midden van Zweden (regio Värmland en Dalarna) is het prima vertoeven in de winter. En vanaf Oslo is het maar 3 uurtjes rijden met de auto.

Winters värmland

Tijdens een vakantie in winters värmland is het heerlijk om een wandeltocht op zogenaamde ‘’sneeuwschoenen’’ te maken door de bossen. Toen wij er waren was er een hoop sneeuw gevallen en denk je werkelijk waar dat je in winterwonderland bent en let op dat je niet alvast kerstkaarten gaat versturen.
In de regio kan je genoeg excursies boeken. Zo is er de mogelijkheid om een gehele dag met echte husky honden te zijn en alles mee te maken. Wij zelf hadden een complete dag met de husky’s en mochten de honden eten geven, zelf voor de sledes spannen en uiteindelijk ’s middags zelf met de slee op pad, erg gaaf om mee te maken.

Winters värmland
Elke husky hond mag tot 40kg trekken, dus meestal ga je met een slee van 8 honden.

Skiën is heerlijk om in Branäs te doen. Als beginneling kan je beginnen op de babypiste, maar voor de gevorderden zijn er ook meerdere groene, blauwe, rode en zwarte pistes. Het voordeel van skiën in Zweden vond ik dat je nooit hoeft te wachten bij de liften en je op de pistes alle ruimte hebt. Het leuke aan Branäs is dat je aan beide kanten van de berg pistes hebt dus er is voldoende afwisseling. Alle materialen kunnen er perfect en voor een schappelijke prijs gehuurd worden, geen problemen daarover dus.

Als je dan toch in Zweden bent moet je eigenlijk ook een rondreis op de sneeuwscooter gemaakt hebben. Het is wel te adviseren om met begeleiding op pad te gaan. Omdat je op sommige plekken niet precies weet waar er greppels zijn. Het is toch lekkerder om te rijden dan iedere kilometer je scooter weer rechtop te moeten zetten.

wintersport lapland
Zoals te zien lekker rustig op de piste, boven en beneden zijn er genoeg restaurants om lekker op te warmen en wat te eten.

Meestal ga je met 2 personen op een scooter dus is er ook voldoende mogelijkheid om achterop te zitten als je niet wilt/kan/durft te rijden. De meeste scooters gaan wel zo’n 100 kilometer per uur, dus oefen wel even voor je daadwerkelijk aan de tocht begint. Zelf heb ik met een sneeuwscooter een tocht van 2 dagen gedaan en hebben we onderweg in een echte tipi tent geslapen. Erg koud met -18 (gelukkig wel een klein houtkacheltje om het iets op te warmen), maar erg leuk om eens meegemaakt te hebben.

Winters värmland
Op zulke paden ga je met de sneeuwscooter meest. Sommige stukken zijn door dicht bos gebied en sommige wat meer open zoals hierboven.

Als je een echt stads persoon bent is erg weinig aan in het gebied. Het is namelijk erg verlaten. Als je wat bij de supermarkt wilt inkopen. Moet je wel rekening houden met een redelijke reistijd naar het dichtstbijzijnde dorp. Maar als je goed zoekt vind je misschien net als mij wel een illegale stokerij ;).

Verder is het altijd lekker om een paar relax dagen te hebben en die zijn sneller voorbij dan dat je denkt. Zo hadden wij 2 dagen ingepland, maar als je dan in de sauna gaat, nog even gaat sleeën en om weer als kind een sneeuwpop te maken, is de dag snel voorbij.

Disclaimer: De rechten van deze foto’s behoren niet tot GlobeGirl. De rechten behoren tot Steven, de gastblogger van dit blogbericht. Lees de disclaimer voor meer informatie.

Ben jij na Steven’s verhaal over Winters värmland ook enthousiast om eens de magie te ervaren? Laat het ons weten in de reacties!


De Guy’s Choice van deze week is geschreven door: Steven

Steven is een avontuurlijke reiziger die vooral Scandinavië erg interessant vind. Ondanks dat hij voorkeur heeft voor Scandinavië gaat hij qua eten meestal voor rijst met kip. Steven gaat nooit op reis zonder een goed boek! Een droomreis? Daar hoeft Steven niet lang over na te denken; een rondreis door Costa Rica lijkt hem geweldig!

Meer Guy’s Choice?

~ Documentaire Noorwegen

– Kerstmarkt Keulen

~ Wenen met Lorenzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge