Noorwegen: dit land kan ik omschrijven als: geweldig! Vanaf het moment dat ik de grens verliet miste ik Noorwegen alweer.

De reis waar ik jullie over zal vertellen, heb ik gemaakt in april 2014. Deze reis heb ik gemaakt samen met mijn vrienden en studiegenoten: Michiel, Teun en Jeroen. Gedreven door de gezamenlijke passie voor avontuur, besloten wij een reis te maken naar dit geweldige land.Deze reis hebben wij gemaakt met de auto. Dat is ook gelijk een aanrader want je ziet gewoon veel meer van dit land in een autorit dan met een korte vlucht met een vliegtuig (wat btw ook mooi is).

Vanaf Rotterdam zijn wij naar Kopenhagen gereden om daar op de boot te stappen. In Kopenhagen hebben wij nog op ons gemak rondgesnuffeld. Ik vond dit een zeer mooie en nette stad. Wat zeker een aanrader is, is Nyhavn. Het betekend nieuwe haven, maar is inmiddels alweer een oude haven. Waarom raadt ik dit aan? Omdat het hier ongelooflijk gezellig was, er zijn vele terrasjes bovendien ziet het er leuk uit door de gekleurde huisjes langs de kade.

We hadden hier wel langer willen blijven maar we zouden diezelfde middag vertrekken met de boot richting Oslo. Bij DFDS Seaways hadden wij geboekt en dat is ons goed bevallen. Zoals gezegd vaart deze boot dus van Kopenhagen naar Oslo. Rond een uur of 4 zijn wij de boot opgegaan en rond een uur of 5 vertrok deze uit de haven van Kopenhagen. Aan boord zijn er meerdere restaurants en winkels. Ook zijn er speelruimtes voor kinderen en is er zelfs een casino aan boord. Zelf hebben wij die avond door gebracht in een Irish Pub, die ook aan boord was, onder het genot van een kaartspel en live muziek.

De volgende ochtend werd ik wakker en zag ik dat we al in de enorme Oslo fjord vaarden. In Oslo had Jeroen een gids geregeld die ons rond zou leiden. Zo bezochten wij onder meer het Nobel Peace Centre (Ja, van de Nobelprijs), het Nationaal Kunstmuseum (bekend van het schilderij: De Schreeuw, Edvard Münch), het gloednieuwe operagebouw (dat is gemaakt in de vorm van een ijsschots) en het Paleis van de koning.

Dezelfde middag hebben wij Oslo verlaten en zijn wij via de E6 naar het noorden gereden. Die avond besloten wij om een te overnachten op de Dovrefjell. De Dovrefjell is een bergplateau dat ligt op een grote hoogte met als hoogste top de Snøhetta (2286 meter). Van deze overnachting hebben wij alles behalve spijt gehad. Dit was namelijk de eerste en tot nu toe laatste keer dat het majestueuze noorderlicht heb gezien. Dit was werkelijk waanzinnig, wij hebben tot diep in de nacht op een berg in metershoge sneeuw dit prachtige fenomeen zitten bewonderen.

Na dit nooit-meer-te-vergeten moment, hebben wij onze reis de volgende morgen vervolgt. Onderweg besloten wij om in één keer door te rijden naar onze bestemming: Utskarpen. Utskarpen ligt ten westen van de poolcirkelstad Mo I Rana. De reden dat we voor deze bestemming kozen is omdat ik daar familie heb wonen. We hadden werkelijk waar een fantastisch uitzicht vanuit ons huisje, het lag namelijk direct aan de fjord. Ik zal jullie een foto van ons uitzicht laten zien.

Noorwegen

Het diepste punt van deze fjord lag meer dan 600 meter diep! Tijdens de week dat wij hier verbleven hebben wij veelvuldig gebruik gemaakt van deze fjord. Zowel vanaf de kant als in een bootje hebben wij hierin gevist. Onze vangsten bestonden voornamelijk uit kabeljauw. In deze fjord komen ook geregeld walvissen voor, zo ontdekte wij. Helaas hebben wij deze niet met onze eigen ogen kunnen aanschouwen. Toen wij namelijk een dag ergens anders een avontuur beleefden zwommen er 12 walvissen langs ons huisje aan het water. Dit kwamen wij te weten door de lokale bewoners die ons hadden gezocht zodat wij het konden zien.

Naast de fjord was er nog veel meer te beleven in het gebied. Zo waren er achter ons huis bergen, meren en watervallen. Als echte avonturiers beklommen wij deze bergen gewapend met vishengels om ook hier te vissen. Hier zagen wij de natuur in haar puurste vorm zo getuigen deze foto’s.

Aangezien we ons vlak onder de poolcirkel grens bevonden en het poolcirkel centrum niet al te ver was, besloten wij om dit centrum te bezoeken. De weg naar het centrum is in de winter gesloten en kan alleen bereden worden wanneer je in colonne achter een sneeuwschuiver aanrijdt. Gelukkig was de weg voor ons geopend.

Eenmaal aangekomen bij het poolcirkelcentrum bleek het dat het centrum was ingesneeuwd en voor zeker nog een week zou zijn gesloten. Maar puur toevallig, kwamen wij de eigenaar tegen die ons om hulp vroeg. Hij vroeg ons om de ingang vrij te maken in ruil voor een privé rondleiding en een shirt uit de souvenirshop. Een geweldige deal dachten wij! Na anderhalf uur sneeuwscheppen hadden wij het voor mekaar. Zo waren wij dus de eerste mensen die dat jaar het poolcirkelcentrum van binnen zagen.

Noorwegen

Na onze verblijf in Utskarpen besloten wij de terugreis in te zetten. Via de prachtige westkust zijn wij terug gereden. Zo zijn wij langs enkele bekende steden gereden zoals Stavanger en Bergen. Deze steden hebben wij echter gelaten voor wat het is, wij hadden namelijk een ander doel voor ogen: de Preikestolen.Onderweg hebben wij op bijzondere plekken geslapen zoals op deze foto duidelijk wordt: op het randje van de fjord.

Noorwegen

Uitendelijk kwamen we aan bij de Preikestolen en het heeft al mijn verwachtingen overtoffen. De Preikestolen heeft zijn naam te danken aan de vorm: een stoel. Het is echt een aanrader om deze berg te beklimmen. In 2 uur omhoog lopen en klimmen bereik je het ultieme uitzicht. Dan kom je namelijk op een klif dat 600 meter boven het water uitsteekt. Deze klif is kaarsrecht. De 2 uur klimmen ben je dan al snel vergeten omdat je hier geheel wegdroomt.

Omdat wij zo ondersteboven waren van deze berg besloten wij om 2 keer te overnachten op de berg. Onderaan de berg is namelijk een camping die toevallig in handen is van een Nederlandse familie. Dankzij deze overnachtingen hebben wij de Preikestolen in totaal twee keer kunnen beklimmen.Tijdens de klim naar beneden had ik de gelegenheid om de volgende schitterden foto te maken tijdens de zonsondergang met in de verte de open zee met vele eilandjes.

Noorwegen

Na ons bezoek aan dit prachtige natuur fenomeen namen wij de snelste route naar huis omdat weer onze opleiding moesten vervolgen. Dit deden wij door de boot van Kristansand (Noorwegen) naar Hirtshals (Denemarken) te nemen. Nu ik terug ben in Nederland weet ik één ding zeker en dat is dat ik weer terug ga naar Noorwegen. Er zijn nog zoveel dingen die dit land te bieden heeft zoals: de Noordkaap en de eilanden archipel Lofoten. Ook zou ik graag een keer Spitsbergen willen bezoeken. Al met al dus een geweldig land!

Disclaimer: De rechten van deze foto’s behoren niet tot GlobeGirl. De rechten behoren tot Ricardo, de gastblogger van dit blogbericht. Lees de disclaimer voor meer informatie.

Heb jij ook zin om gelijk jouw backpack in te pakken en door Noorwegen te gaan trekken? Laat het ons weten in de reacties!

Guy’s Choice van deze week is geschreven door: Ricardo

Na deze blog zal het niet als een verassing komen maar Ricardo’s favoriete land is Noorwegen. Maar zijn lievelingseten kun je helaas niet vinden in Noorwegen, namelijk pasta’s. Een land wat Ricardo graag zou willen bezoeken is Ghana en gelukkig wordt zijn droom werkelijkheid! Op het moment dat jullie dit lezen zit Ricardo in Ghana. Een ander land wat na Ghana bovenaan staat op zijn lijstje is Jamaica omdat hij een grote reggae fan is! En Ricardo vertrekt nooit zonder zijn (Zweedse) puzzelboekjes.

Meer Guy’s Choice?

~ Rondreis Kroatië met Dylan

-Värmland in de winter met Steven

~ Srprs.me met Guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge