Wanneer je aan Canada denkt, dan denk je aan uitgestrekte bossen en ongerepte natuur. Algonquin Provincial Park is een van de mooiste plekken in Oost-Canada en geeft je de mogelijkheid om de prachtige Canadese natuur in te duiken. Het park beslaat ruim 7,700 vierkante kilometer en is daarmee met recht enorm te noemen. Om het in het juiste perspectief te plaatsen: 7,700 vierkante kilometer is ongeveer 20% van Nederland. In dat gebied kun je Highway 60 gebruiken om het park te doorkruisen. Buiten deze weg zijn er weinig andere mogelijkheden om het park in en uit te komen. Wanneer je Highway 60 verlaat kom je dan ook echt in de wildernis terecht. De foto’s in dit artikel zullen voor zich spreken! Wij gingen hiken in Algonquin Provincial Park.

Hiken in Algonquin Provincial Park
Hiken in Algonquin Provincial Park

Aankomst

Vanaf Toronto ben je in ongeveer 3 uur rijden bij de westelijke ingang en vanaf Ottawa ben je in ongeveer 3 uur rijden bij de oostelijke ingang. De weg maakt Algonquin dus tot een toegankelijk en daardoor erg geliefd park. Al meer dan honderd jaar weten Canadezen het park te vinden, later vergezeld door steeds meer toeristen. Wij kozen ervoor om twee nachten in het park door te brengen, op een van de campgrounds die er zijn te vinden. We kwamen voornamelijk om te hiken in Algonquin Provincial Park en zo kennis te maken met de Canadese natuur. Na een nacht goed te hebben geslapen werden we wakker, dit was eind oktober. We werden totaal verrast door een witte wereld! Het had de hele nacht gesneeuwd waardoor er een mooi pak was blijven liggen. Tijd om eropuit te gaan!

Hiken in Algonquin Provincial Park

Track and Tower trail

De hikes die je kunt doen in Algonquin zijn op de kaart van het park duidelijk aangegeven. Vanaf de Highway starten er meerdere, variërend in lengte. Wij kozen voor de ‘’Track and Tower’’ trail. Deze hike is ongeveer 7,5 kilometer lang en voert je diep de bossen in. Nadat we geparkeerd waren liepen we het bos in. Hier wachtte pas echt iets moois op ons: alle boomtakken waren bedekt met een laag sneeuw. Zo’n mooi winterlandschap als dit had ik nog niet vaak gezien, en dat nota bene in oktober. Over beekjes en langs fraaie meren liepen we steeds verder het bos in. De paden zijn onverhard en soms uitdagend, maar wel goed herkenbaar. Ook zijn er genoeg blauwe bordjes geplaatst die je de weg wijzen op lastige punten. Langs de route komen we langs 13 paaltjes met de nummers 1 t/m 13 erop. Bij elk van deze paaltjes hoort een verhaal over de plek. In de routebeschrijving, te koop bij het visitors center en bij de ingang van het park voor 50 cent, staan de verhalen beschreven die bij de paaltjes horen.

Hiken in Algonquin Provincial Park

Een oude spoorlijn

Op een gegeven moment komen we bij een dam uit, vanwaar het water met een woeste stroom verder het bos in verdwijnt. Dit riviertje volgen we een tijdje en we steken hem ook over. Langs fantastische beeklandschappen en rotsformaties lopen we verder. Uiteindelijk bereiken we een door de mens aangelegde dijk, raar zo midden in het bos. Uit de beschrijving blijkt echter dat hier vroeger een spoorlijn liep, midden door de bossen van Algonquin. Precies waar wij nu lopen reden vroeger de treinen door het landschap. Al gauw komen we weer uit bij de rivier, die we oversteken. Hier vinden we ook de pilaren van een vroegere spoorbrug, best mysterieus allemaal.

Hiken in Algonquin Provincial Park

De laatste loodjes tijdens het hiken in Algonquin Provincial Park

Op het laatste deel van de route van deze hike buigen we af van de oude spoorlijn en duiken we weer dieper de bossen in, over een smal pad. Op dit gedeelte van de route moeten we flink klimmen, wat in het besneeuwde bos soms lastig is. Toch zetten we door over dit zware deel van de route en we bereiken de mooiste plekjes. Na ruim drie uur hiken horen we voor het eerst weer de autoweg, waarna we snel weer de camper instappen. Hiken in Algonquin Provincial Park is genieten met een hoofdletter G. Voor de echte liefhebber is een langere hike aan te raden, maar er zijn ook routes tussen de 1 en 3 kilometer uitgezet. Zo is er voor iedere wandelaar wat wils. Kom je in de zomerperiode, dan kun je meer mensen verwachten op je route maar zo eind oktober kom je op een langere hike nauwelijks mensen tegen.

Zou jij ook willen hiken in Algonquin Provincial Park? Welke wandelingen lijkt jou mooi? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Canada?

~ Niagara Falls

– Een camperreis Canada voorbereiden

~ Een ETA Canada aanvragen

Bewaren op Pinterest?

12 gedachten over “Hiken in Algonquin Provincial Park [Oost-Canada]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge