De westkust van Zweden bestaat uit een grillige rotsachtige kust met veel kleine eilanden. Ook de archipel van Göteborg bestaat uit verschillende kleine en grote eilanden, die erg leuk zijn om te bezoeken. Vanuit de stad kun je op meerdere manieren de archipel bezoeken en daar zal ik vandaag meer over vertellen. De stad ligt op het vasteland van Göteborg, maar de eilanden om Göteborg heen behoren ook tot de stad. Göteborg heeft namelijk een archipel, die uit tientallen eilanden bestaat. Je kunt kiezen voor de zuidelijke eilanden of de noordelijke eilanden.

Wat te doen in Göteborg

De noordelijke eilanden: Hönö, Ockerö, Fotö en Halsö

Wij bezochten de noordelijke eilanden en hebben onze ogen uitgekeken. Vanuit de stad kun je naar Lilla Varholmen rijden (of met de bus gaan) en dan de boot nemen naar Hönö. Dit duurt zo’n 12 minuten en de veerboot is gewoon gratis.

archipel van Göteborg

Als je op Hönö bent, kun je ook de eilanden Ockerö, Fotö en Halsö bezoeken, deze zijn namelijk door bruggen met elkaar verbonden. De eilanden zijn prachtig en heerlijk rustig. In de zomer kun je hier heerlijk genieten van het strand en de zee, maar er is het hele jaar door genoeg te doen. Zo kun je er wandelen, kajakken en heerlijk eten. De eilanden zijn niet al te groot en daarom kun je gemakkelijk in één dag verschillende eilanden bezoeken, helemaal als je met de auto bent. Te voet kun je de eilanden ook makkelijk verkennen, het duurt (logischerwijs) alleen langer. Wil je een dag de stad ontvluchten? Ga dan naar de archipel en geniet van de rust in Göteborg.

 • De boot vertrekt ieder kwartier vanuit Lilla Varholmen.
 • Let bij het weg gaan op de eindtijd, zodat je niet de laatste boot mist ?

De zuidelijke eilanden: Vrångö, Brännö, Styrsö en Vargö.

De zuidelijke eilanden van de archipel van Göteborg zijn een stuk makkelijker te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt namelijk vanaf Saltholmen de boot nemen naar deze rustige autovrije eilanden. Ook hier geldt natuurlijk dat de boot gewoon gratis en dus voor iedereen toegankelijk is.

Op de meeste eilanden wonen zo’n 400-1000 mensen en is het dus echt een plek om tot rust te komen. Je kunt hier erg goed wandelen omdat de eilanden een stuk kleiner zijn dan aan de noordelijke kant. Daarnaast vind je hier de mooiste stranden van Göteborg waar je ’s zomers lekker kunt neerstrijken. De inwoners van de eilanden leven met name van visserij en dat zal je ook in de gerechten terug zien, heerlijk.

Wat te doen in Göteborg
 • De boot vertrekt ieder kwartier vanuit Saltholmen.
 • Let bij het weg gaan op de eindtijd, zodat je niet de laatste boot mist ?
 • Meer informatie over vertrektijden en het vaarschema vind je op Go:teborg.com

Ben jij wel eens in de archipel van Göteborg geweest? Zou jij de archipel bezoeken? Laat het weten in de reacties!

Meer Göteborg?

~ Wat te doen in Göteborg

– Een ho(s)tel tip in Göteborg

~ Praktische informatie Göteborg

Bewaren op Pinterest?

22 gedachten over “De archipel van Göteborg bezoeken [Zweden]”

 1. Wat leuk! Ik zie – door onze voorliefde voor crimi-series van Lumière – best vaak delen van Scandinavië voorbij komen. Het lijkt mij prachtig! H. wil juist echt een zomervakantie met veel zon. Ik daarentegen zou dit wel heel leuk vinden om met zijn drietjes (dochtertje van 6 jaar) te doen. Overigens zijn we twee keer in Stockholm geweest. Fan-tas-tisch!

 2. Ziet er prachtig uit! Ik hou wel van zulke tripjes. Ik ben meer van de cultuur en ontdekken dan naar de party eilanden zegmaar! Dit is ook wel een tripje die ik zou maken ja.

 3. Hoi,

  Wij gaan binnenkort 3 dagen citytrippen in Goteborg. Wat zou je ons aanraden? De noordelijke of de zuidelijke eilanden? Of is het echt een must om ze beiden te zien?

  1. Hoi Sanne,

   Wat leuk, mijn favorieten zijn de noordelijke eilanden! Als je maar 3 dagen hebt, zou ik niet allebei doen want ze hebben veel van elkaar weg. Heel veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge