Tijdens mijn studietijd in Göteborg werd ik steeds meer verliefd op de stad. De stad heeft een heerlijke sfeer en is fijn om te bezoeken. De mooie oude gebouwen langs de grachten en de vele stadsparken geven de stad karakter. Maar wat te doen in Göteborg? In deze blog deel ik mijn 15 tips die je sowieso moet doen als je in Göteborg bent!

Wat te doen in Göteborg

Fika in Haga

De Zweedse traditie fika is al jaren een bekend fenomeen. Je gaat lekker koffie drinken met een lekker gebakje of een kaneelbroodje. Iedereen in Zweden doet het en daarom zijn er ook veel leuke tentjes waar je kunt genieten van een fika. Mijn lievelingsplek? Kringlan in Haga. Haga is een leuke hippe wijk in Göteborg. Je vindt hier allemaal hippe tentjes die helemaal ingesteld zijn op studenten. De hele wijk heeft een fijne sfeer en je vindt hier veel leuke fika tentjes. Mijn aanrader bij Kringlan? De chocoladecake met een lekkere kop koffie (of thee). Ik ben iedere keer weer helemaal blij als ik bij Kringlan ben geweest en heb genoten van een lekkere fika.

 • Cafe Kringlan is dagelijks geopend van 08.00-21.00
 • Het adres: Haga Nygata 13, 413 01 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Järntorget

Skansen Kronan

Skansen Kronan is een oud fort in Göteborg, waarvan ook de toren nog bewaard is gebleven. Het fort bevindt zich in de wijk Haga, dus je kunt dit goed combineren met een lekkere fika in die wijk. Het is wel even een klim met de trap, maar als je eenmaal boven bent heb je een geweldig uitzicht. Doordat het fort hoog ligt heb je een mooi uitzicht over de gehele stad. Op donderdag & vrijdag heb je geluk en is de toren open, dan kun je hier binnen ook een fika nemen of van een drankje genieten aan de bar. Vanaf boven in het gebouw heb je een nog beter uitzicht, dus als je geluk hebt kun je dat ook zien.

 • Skansen Kronan is open donderdag & vrijdag van 10.00-15.00.
 • Tramhalte: Prinsgatan

Wil je mij bedanken voor alle gratis blogs en tips? Dat kan door middel van een lekker kopje thee!

Slottsskogen

Het grootste stadspark van Göteborg, Slottsskogen, bevind zich in het zuidwesten van de stad. Hier komen de inwoners van Göteborg graag voor rust en ruimte. Het wordt ook veelvuldig gebruikt om te hardlopen, wandelen of fietsen. Maar wat ik het leukst vind? De dieren! In Slottsskogen vind je namelijk een dierenpark, met Scandinavische dieren zoals elanden, rendieren en zeehonden. Het park is helemaal gratis en dat maakt het natuurlijk nog leuker. Ook heb je hier nog een uitzichtpunt, Utsikstornet, waar je ook een mooi uitzicht hebt over de stad maar weer vanaf een ander punt. Je kunt hier echt uren vertoeven, en ook zijn er een aantal leuke restaurantjes en cafés in Slottsskogen.

 • Slottsskogen is 24 uur per dag geopend.
 • Tramhalte: Linnéplatsen

Trädgårdsföreningen

De botanische tuinen naast het centraal station. Je kunt hier de mooiste bloemen en planten vinden. Het grootste deel van de tuinen is buiten maar je hebt ook een tropisch gedeelte dat zich binnen bevindt. Ook kun je het park gebruiken om op een rustige manier de stad te doorkruisen, je loopt namelijk van het centraal station helemaal naar het centrum bij Kungsportplatsen. Een win-win situatie, mooie bloemen en planten en ook nog eens een snelle route naar het centrum. Het park is gedurende de hele dag open, alleen ’s nachts sluiten de poorten.

 • Trädgårdsföreningen is dagelijks geopend van 07.00-20.00
 • Het adres: Slussgatan 1, 411 06 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Central station

Liseberg

Niet iedere stad heeft deze luxe, een pretpark midden in de stad. Eigenlijk mag je dit park dan ook niet overslaan. Het is echt een familiepark, je kunt hier van alles doen: van achtbanen tot draaimolens. Voor de kleinste kinderen is er een “kidsworld”. Het leuke is dat ze in Liseberg altijd meegaan met de seizoenen en het hele park is dan in het thema van winter, zomer of bijvoorbeeld halloween. Een ander voordeel? De entreekosten zijn erg laag vergeleken met pretparken in Nederland. Je betaalt namelijk zo’n €10 euro per persoon. Wil je in een attractie? Dan betaal je nog zo’n €1 euro per ritje. Als je maar in een aantal achtbanen gaat heb je dus helemaal geen dure dag.

 • De openingstijden verschillen per dag en seizoen. Bekijk de website voor alle openingstijden.
 • Het adres: Örgrytevägen 5, 402 22 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Körsvagen

Viskerk

In de havenstad Göteborg wordt veel vis gevangen, gegeten en verkocht. DE plek om die vis te kopen is de viskerk. Deze handelsplek is gevestigd langs de grachten van Göteborg en heeft daarom een mooie ligging. De kerk is doordeweeks geopend als vismarkt en zeker de moeite waard om eventjes te bezoeken. Voor de kerk vind je ook een aantal ligstoelen, waar je ’s zomers lekker kunt genieten van de Zweedse zon en van de omgeving.

 • De viskerk is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00-15.00 en op zaterdag van 10.00-18.00
 • Het adres: Fisktorget 4, 411 20 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Järntorget of Haga kyrkan

Boottocht paddan

De stichter van Göteborg, Adolf Gustav, wilde een stad geïnspireerd op Amsterdam, met veel water en grachten. Hij vroeg dan ook hulp van de Nederlanders bij het stichten van zijn stad in 1621. De grachten hebben daardoor een typisch Nederlandse uitstraling. Via de grachten kun je de hele stad door varen en krijg je veel te zien. Paddan is de sightseeing boot die het leukst is om de stad mee te bekijken. Je vaart in 50 minuten de hele binnenstad door, en met de gids die overal iets over weet sta je een uur later weer op de kade met veel nieuwe informatie en indrukken. De boot vaart door de kou niet het hele jaar door, van april tot oktober vaart Paddan dagelijks door de wateren van Göteborg.

 • De boottocht kost 175 SEK per persoon.
 • De boot vertrekt dagelijks tussen 14 april en 15 oktober. Tijden verschillen per seizoen!
 • Het vertrekadres: Kungsportsplatsen, 411 10 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Kungsportsplatsen

Huur een fiets

Niet alleen de grachten geven je een Nederlands gevoel, ook de vele huurfietsen geven je een gevoel van thuiskomen. De fietsen kun je ongeveer op iedere hoek van de straat huren en brengen je overal naartoe. Voor maar een paar euro kun je al een fiets huren, verder betaal je per uur dat je de fiets gebruikt. Als je ergens gaat eten kun je de fiets gewoon in een depot zetten en dan wordt de tijd niet doorgerekend. De stad is af en toe heuvelig, maar zeker niet onmogelijk om doorheen te fietsen. De hele binnenstad is grotendeels vlak, dus iedereen kan hier makkelijk fietsen.

 • Zorg dat je de fiets iedere keer goed terug zet, je kunt anders een boete krijgen.
 • Er zijn meer dan 50 stations in de stad. Vind hier de stations.
 • Een creditcard is noodzakelijk bij het huren van een fiets.

Barken Viking

Barken Viking is het grootste zeilschip dat ooit in Scandinavië gebouwd is. Het schip ligt in het centrum van Göteborg en is dus niet te missen. Na onder de Deense & Finse vlag te hebben gevaren wilde men het schip slopen. De Zweden wilden dit niet en hebben hem toen in Göteborg aangemeerd. Door de bouw van de “groene” brug is het schip ingesloten in het centrum en kan het schip de haven niet meer uit. Toen is besloten er een horecagelegenheid van te maken, om het schip nog wel te blijven gebruiken. Tegenwoordig kun je hier ook een hapje eten of wat drinken, het schip is namelijk ingericht als restaurant, café en hotel.

 • Barken Viking is maandag t/m vrijdag geopend van 11.30-14.30
 • Het adres: Lilla Bommens torg 10, 411 04 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Lilla Bommen

Shop de Zweedse mode

De mode is Scandinavië loopt vaak voor op die van Nederland en je kunt hier dan ook goed shoppen. Vooral Nord Stan is een leuke bestemming. Alle leuke Zweedse kledingwinkels vind je hier, maar ook interieurwinkels kun je er hier genoeg vinden. Mijn aanraders voor Zweedse winkelketens? Bikbok, Gina Tricot & Kapp Ahl. Verder is het altijd leuk om even de Ahlens, een soort Zweedse Bijenkorf, in te duiken en je ogen uit te kijken. Nord Stan is ook nog eens overdekt dus je kunt hier even “schuilen” als het slecht weer is. Andere leuke winkelstraten zijn Fredsgatan en Kungsgatan.

 • Nordstan is dagelijks geopend van 10.00-20.00 op zaterdag & zondag sluit Nordstan om 18.00
 • Het adres van Nordstan: Nordstadstorget 10, 411 05 Göteborg, Zweden

Bezoek de archipel van Göteborg

De stad ligt op het vasteland van Göteborg, maar de eilanden om Göteborg heen behoren ook tot de stad. Göteborg heeft namelijk een archipel, die uit achttien eilanden bestaat. Je kunt kiezen voor de zuidelijke eilanden of de noordelijke eilanden. Wij bezochten de noordelijke eilanden en hebben onze ogen uitgekeken. Vanuit de stad kun je naar Lilla Varholmen rijden (of met de bus gaan) en dan de boot nemen naar Hönö. Dit duurt zo’n 12 minuten en de veerboot is gewoon gratis.

Als je op Hönö bent kun je ook de eilanden Ockerö, Fotö en Halsö bezoeken, deze zijn namelijk door bruggen met elkaar verbonden. De eilanden zijn prachtig en heerlijk rustig. In de zomer kun je hier heerlijk genieten van het strand en de zee, maar er is het hele jaar door genoeg te doen. Zo kun je er wandelen, kajakken en heerlijk eten. Wil je een dag de stad ontvluchten? Ga dan naar de archipel en geniet van de rust in Göteborg.

 • De boot vertrekt ieder kwartier vanuit Lilla Varholmen.
 • Let bij het weg gaan op de eindtijd, zodat je niet de laatste boot mist 😉

Domkyrkan & de thermometer

De Domkerk is één van de meest opvallende gebouwen in Göteborg, deze kerk is gebouwd in 1815. Je kunt de kerk gratis bezoeken op doordeweekse dagen en zondags buiten de diensten om. De kerk is van binnen erg bijzonder, met prachtige moderne accenten maar toch is het echt een kerk. Ook worden er vaak in het weekend piano of koorconcerten gegeven. Je kunt dan gewoon binnenlopen en genieten van de muziek. Naast de Domkyrkan bevindt zich de beroemde thermometer van Göteborg. Deze thermometer is meer dan 10 meter hoog en geeft de temperatuur in de stad weer. Een leuke plek voor een fotomomentje (zeker als het lekker warm is).

 • Het adres: Kyrkogatan 28, 411 15 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Domkykran

Bezoek een museum

In Göteborg vind je verschillende bijzondere musea; Göteborg museum, Art museum en Designer museum. Deze drie musea heb ik allemaal bezocht en ze waren zeker de moeite waard. Nu begrijp ik dat je tijdens een stedentrip of een paar dagen in de stad niet alle drie de musea kunt bezoeken. Mijn aanrader? Het Göteborg museum, hier vind je veel informatie over de stad van vroeger naar nu. Maar ben je gek op kunst of design, dan zijn de andere musea ook zeker een aanrader.

 • De entree is 40 SEK voor alle musea in Göteborg.
 • Bezoekers onder de 25 zijn gratis.

Museum of Gothenburg:

 • Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00-17.00 en op woensdag van 10.00-20.00.
 • Het adres: Norra Hamngatan 12, 411 14 Göteborg
 • Tramhalte: Brunnsparken

Museum of Art:

 • Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00
 • Het adres: Götaplatsen 6, 412 56 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Götaplatsen

Museum of Design:

 • Het museum is tijdelijk gesloten, juni 2018 zal de heropening zijn.
 • Het adres: Vasagatan 39, 411 37 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Valand

Station

Het station van Göteborg heeft altijd een centrale ligging gehad. Naast Drottningtornet vind je de prachtige stationshal vanwaar je verder het land in kunt reizen. ’s Winters is het station helemaal versierd met lichtjes en is het nog mooier. Er is altijd wel iets te beleven op het station, van een 30 koppig koor dat zingt tot een enthousiaste straatmuzikant. Als je de tijd hebt is het zeker leuk om een trein het binnenland in te nemen richting Jönkoping of Karlstad.

 • Het adres: Drottningtorget 5, Göteborg
 • Tramhalte: Central Station

Stenpiren

Vanaf Stenpiren kun je de boot nemen naar de andere kant van de stad. Maar waar ik Stenpiren vooral voor gebruik; rust en ruimte. Je kunt hier gaan zitten en genieten van alles wat er in de stad gebeurt. Je zit namelijk doordat het een pier is een stuk verder op het water en kunt zo mooi over de hele stad kijken. De bootjes naar de overkant gaan af en aan en als je geluk hebt kun je de Stenaline uit Kiel of Frederikshaven aan zien komen. Mijn tip? Neem je boterhammen mee en ga hier zitten lunchen.

 • Het adres: Skeppsbron, 411 21 Göteborg, Zweden
 • Tramhalte: Stenpiren

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips en dat jullie net als ik verliefd worden op Göteborg. De stad heeft veel te bieden en ik vind dat Göteborg nog te weinig wordt bezocht. Dus op zoek naar een leuke stedentrip bestemming, doe eens gek en kies voor Göteborg.

Heb jij nu een goed idee van wat te doen in Göteborg door deze vijftien tips? Ben jij in Göteborg geweest en heb jij andere leuke tips? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Göteborg?

~ 10 prachtige foto’s van Göteborg

– Hotel tip Göteborg

~ Praktische informatie Göteborg

Bewaren op Pinterest?

45 gedachten over “Wat te doen in Göteborg 15 tips! [Zweden]”

 1. Fietsen door een stad die je niet kent, is inderdaad fantastisch! Ik doe het altijd als het ook maar enigszins kan.
  Dank dat je me op Gotenborg hebt gewezen, het zou tot voor 5 minuten geleden, niet in mijn hoofd zijn opgekomen dat dat een leuke stedentrip kan zijn!

 2. Echt zo leuk dat je hier gewoon gewoond hebt! Zo kan je de stad toch een beetje door de ogen van een local laten zien. Jij hebt plekjes ontdekt die je als toerist nooit in zo’n korte tijd allemaal kan vinden. Leuk overzicht en mooie tips!

 3. Ik vind Göteborg echt super. Ik heb niet specifiek dingen bezocht, met name veel gewandeld en ook wat tochtjes buiten de stad gemaakt. Het was alleen super koud en grauw toen ik naar de archipel ging, dus ga graag nog een keer terug in de zomer als het hopelijk iets warmer is …

 4. Ik zal ook een bezoek brengen aan Goteborg met een vriend. Hopelijk hebben we het naar onze zin. We hebben besloten dat we elke ochtend zo vroeg mogelijk opstaan ​​om genoeg tijd te hebben om zoveel mogelijk dingen te doen tijdens ons verblijf in Goteborg. We hebben een aantal heel leuke dingen gevonden om te doen op Tripadvisor en uit dit artikel (http://www.reiziger365.nl/tips-goteborg). Laat het me weten als je nog tips hebt!

 5. Ik heb nog nooit gedacht aan een tripje naar Göteborg, maar na het lezen van deze tips en het zien van de foto’s, ben ik erg enthousiast geworden! Super leuk ook dat je daar hebt gestudeerd! Ik ga zelf eind deze maand een halfjaar in Italië studeren, dus als je nog tips hebt voor in het buitenland studeren, hoor ik het graag! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge