Wandelen in Rockanje bij het waterbos is ontzettend leuk. Het is tof om hier te wandelen want het is een goede combinatie tussen bos en duinen. Daarnaast vind je ontzettend veel wilde dieren in dit gebied en dat is natuurlijk altijd leuk tijdens het wandelen. Wij hebben hier een wandeling van 8,4 kilometer gemaakt maar je kunt zo lang of kort wandelen als je zelf wilt.

Hoe kom je er?

Rockanje is een plaats in Zuid-Holland op het eiland Voorne-Putten. Het ligt vlakbij de Maasvlakte van de Rotterdamse haven en is vanuit Rotterdam goed te bereiken. Het is ongeveer 35-40 minuten rijden vanuit Rotterdam. Als je uit Amsterdam komt ben je ongeveer 1 uur en 15 minuten bezig. Het vanuit de Randstad dus goed te bereiken en je bent meteen helemaal zen als je hier gewandeld hebt. Parkeren bij Waterbos P is gratis.

Woon je verder weg? Dan is het leuk om een vakantiehuis in Rockanje te boeken. Naast wandelen kun je hier namelijk nog veel meer leuke dingen beleven.

Wandelen in Rockanje

Ontstaan van het waterbos & Voornes duin

Het waterbos en de Voornes duin is een gebied dat gezamenlijk ontstaan is. Deze twee gebieden lopen in elkaar over en tijdens de wandeling van 8.4 kilometer kom je door allebei de gebieden. De Voornes duin is ontstaan in de Late middeleeuwen, het zijn jonge duinen. Dit betekent dat de duinen relatief hoog zijn en nog niet erg geërodeerd. Doordat er jarenlang te veel dieren dit gebied hebben begraasd is was de dreiging groot, bijna alle begroeiing was weg. Daarom mocht er vanaf de 20e eeuw geen vee meer grazen en moest er bos worden gevormd.

Wandelen in Rockanje

Routes voor wandelen in Rockanje

In dit gebied zijn er geen specifieke wandelroutes die je kunt volgen. Het leukste is om zelf een route uit te stippelen met behulp van de wandelknooppunten. Maar je kunt natuurlijk ook onze route wandelen van 8,4 kilometer.

De wandelknooppunten: 31 - 32 - 35 - 54 - 71 - 59 - 31 

De wandeling begint bij het Waterbos, je wandelt een groot gedeelte door een smal bospad. Een ontzettend leuke manier om een gebied te doorkruizen vind ik zelf. Als je steeds meer richting de kust gaat, dan zie je dat er steeds meer duinen verschijnen. Onderweg veranderd het landschap van bos naar duinen. Op verschillende punten kun je heerlijk genieten van een bankje, zodat je even tot rust kunt komen. Wandel je hier tijdens een heldere dag? Dan zie je de havens van Rotterdam duidelijk liggen.

Ondanks dat je de haven ziet liggen, is het muisstil in de Voornes duin en het waterbos, je hebt geen geluidsoverlast van de havens. Een unieke plek vlakbij Rotterdam waar je echt het gevoel hebt dat je midden in de natuur bent.

Wandelen in Rockanje
Wandelen in Rockanje

De wilde dieren

In het gebied leven veel wilde dieren, wat natuurlijk ontzettend tof is. Onderweg zijn wij verschillende dieren tegen gekomen zoals een hert, een vos en meerdere konijnen en fazanten. Hoe eerder op de dag je hier bent, hoe meer dieren zich nog laten zien. Later op de dag zijn de dieren al verder het bos in getrokken en zal je ze nog maar weinig zien.

Wees wel respectvol voor de dieren, het is belangrijk dat de dieren hier rustig kunnen leven. Ga niet naar de dieren toe en zorg voor een veilige afstand. Naast de dieren die wij tegen zijn gekomen, heb je ook in dit gebied veel roofvogels zoals de havik en de buizerd.

Ben jij wel eens gaan wandelen in Rockanje? Heb jij hier wel eens wilde dieren gespot? Laat het ons weten in de reacties!

Meer natuurgebieden?

~ Wandelen in Meijendel

~ Wandelen in de Groote Peel

Bewaren op Pinterest?

12 gedachten over “Wandelen in Rockanje bij het Waterbos – 8,4 kilometer”

 1. Ik ben hier nog nooit geweest, wij zijn iets meer Noord-Holland enUtrecht georiënteerd qua wandelen. Maar dit is zeker het naar toe rijden waard. Prachtig zeg, mooie afstand ook voor een vrijde dag om te wandelen. Goede tip!

 2. o, ik ziet hier echt te genieten van je foto’s! Een goed idee Rockanje, voor mij is dat in een uurtje bereikbaar, maar ik heb het nog nooit gedaan..dom, besef ik nu

 3. Vandaag deze route gelopen. Wat een geweldig mooi stukje natuur. Echt een fijn aanrader. Ik ga het zeker nog eens doen. Echt mooi. Bedankt.

 4. Ha Gabriëlle,
  Superleuk om vanochtend jouw site te ontdekken! Ik was op zoek naar een nieuwe wandelroute in Rockanje en die vond ik op jouw aantrekkelijke site!
  Rockanje en Oostvoorne ken ik vrij goed. Online, onder andere op de sites van Route.nl en Natuurmonumenten, zijn er veel mooie routes in deze gebieden te vinden.
  Tijdens de voettochten heb ik meerdere keren reebokken, Schotse hooglanders, zwarte runderen en zwarte paarden gezien.
  In het voorjaar bloeien er in de duinen op diverse plekken fotogenieke wilde orchideeën. Beslist een aanrader om dan nog eens terug te keren naar Rockanje!
  Het zou leuk zijn wanneer belangstellenden van jouw site een foto van hun wandeling zouden kunnen toevoegen aan hun commentaar. Wie weet vind je dit een goede tip en is dit te realiseren.
  Veel wandelplezier toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge