Wandelen in nationaal park De Groote Peel is in één woord genieten. In dit prachtige natuurgebied in Noord-Brabant en Limburg was ik eigenlijk nog nooit geweest, tot een paar weken geleden. Het is een heerlijke plek waar je echt tot rust kunt komen. In dit artikel vertel ik je alles over deze plek.

Nationaal Park de Groote Peel

Bereikbaarheid

Zoals ik al eerder aangaf ligt De Groote Peel in Noord-Brabant en Limburg, het gebied ligt namelijk precies op de grens. Vanaf Utrecht is het één uur en 45 minuten rijden en vanaf Rotterdam precies twee uur. Het gebied ligt tussen Helmond, Weert en Venlo in. En is vanaf de snelweg A67 zo’n 30 minuten rijden. Je kunt het beste navigeren naar Buitencentrum de Pelen of naar de Peelboerderij. Zo kom je aan de goede kant van het gebied waar een grote parkeerplaats is en het bezoekers centrum.

Nationaal Park de Groote Peel

Ontstaan van Nationaal Park de Groote Peel

Het ontstaan van Nationaal Park de Groote Peel heeft alles te maken met de laatste ijstijd (zo’n 12.000 jaar geleden). Toen het klimaat langzaam warmer en vochtiger werd, begon het ijs te smelten en het water probeerde weg te stromen. Doordat er jaren daarvoor zandverstuivingen waren geweest, waren veel sloten en rivieren dichtgeslibd. Het water kon dus niet werd lopen en de peelvennen waren een feit. In deze vennen (meren) konden planten niet verteren door zuurstofgebrek en ontstond er laagveen. Op het laagveen ontstond veenmos en na jaren evalueren werd dat hoogveen.

Nationaal Park de Groote Peel

In Nationaal Park de Groote Peel werd vanaf dat moment hoogveen gestoken voor de houtkachels. Het landschap is dus een combinatie van natuur en mens. Door het afgraven van het veen zijn er veel hoogteverschillen te zien in de Groote Peel.

Nationaal Park de Groote Peel
Nationaal Park de Groote Peel

Verschillende wandelroutes

Er zijn verschillende wandelroutes door het natuurgebied. Blauw, geel en rood. Onderweg zijn er verschillende uitzichtpunten die je zeker even moet bezoeken. Wij kozen voor de rode route, die ongeveer vier kilometer is. Het is een mooie route die ook goed te lopen is met een kinderwagen of rolstoel. Op de rode route kom je naar mijn mening langs alle hoogtepunten die het gebied heeft. Het uitzicht punten waar je alle afgravingen goed kunt terug zien en later door het moeras waar je met een vlonder overheen loopt.

Onderweg zijn er niet veel bankjes om te stoppen, dus houd daar rekening mee. Verdwalen is hier niet mogelijk want er lopen buiten deze paden geen andere paden in het gebied. Wij hebben over die vier kilometer minder dan een uur gelopen en dat is ook makkelijk haalbaar.

Brasserie de Peelboerderij

Brasserie de Peelboerderij is een fijne plek om na een wandeling even te gaan zitten. Je kunt zowel binnen als buiten heerlijk zitten. Wij kozen voor binnen aangezien het al oktober was. De kaart is klein maar fijn en heeft voor ieder wat wils. Wij kozen allebei voor een broodje pittige kip, erg lekker. Een aanrader is ook de appelsap, dit wordt in de buurt gemaakt. Omdat we na nog langer kletsen nog meer trek kregen, hebben we ook nog een heerlijke kersenvlaai gegeten. De Peelboerderij heeft een fijne natuurlijke uitstraling met een lekkere kaart. Je kan dus eigenlijk niet naar huis gaan zonder even bij de Peelboerderij iets te eten of drinken.

Zou jij willen wandelen in Nationaal Park de Groote Peel? Ben jij al wel eens in dit gebied geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Noord-Brabant?

~ Safaritent in Vessem

~ Glamping in Alpen

6 gedachten over “Nationaal Park De Groote Peel: wandelen en genieten”

  1. De Peel, bij het horen van de naam zit het liedje Brabant meteen weer in mijn hoofd. Ik vind het ook een onwijs mooie gebied. En nog lang niet zo bekend en daardoor vaak rustig. Als ik straks weer mobieler ben na de bevalling, ga ik er graag weer eens wandelen. Die route van 4 kilometer die met kinderwagen kan, ken ik nog niet en komt dan goed uit
    Lizette onlangs geplaatst…5 Hotspots in GentMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge