Op zoek naar een leuk en rustgevend dagje weg in de omgeving van Den Haag? Ga dan lekker wandelen in Meijendel. Dit prachtige gebied is geschikt voor fijne wandelingen in de unieke natuur voor deze regio. Vandaag vertel ik je alles over deze plek en deel mijn ervaringen.

Hoe kom je er?

Vanuit Den Haag centraal is het ongeveer 20 minuten met de auto, met de fiets is het maar 30 minuten. Het is dus echt een uniek natuurgebied omdat het zo dicht in het centrum van een grote Nederlandse stad ligt. Je kunt het beste parkeren op de centrale parkeerplaats die op Google Maps goed is aangegeven. De auto parkeren is geheel veilig en gratis op deze plek. Vanaf hier kun je beginnen aan verschillende wandelroutes waar je later in het artikel meer over leest maar eerst het ontstaan van het gebied.

Ontstaan van Meijendel

Hoewel veel natuurgebieden in Nederland in de laatste ijstijd zijn gevormd, is Meijendel pas in 1.000 gevormd. De aanwezige duinkuilen werden uitgehold door de aanrukkende winden. Deze stuifwinden legden het zand op verschillende plekken terug en vormden struifduinen. De duinkuilen zoals ooit aanwezig waren in Meijendel zijn nu nog terug te vinden op andere plekken in de omgeving zoals De Horsten.

Dit is in principe geen unieke vorming maar doordat de vallei van Meijendel werd gebruikt voor drinkwater vanaf de 19e eeuw is dit gebied beschermd gebleven. Veel gelijksoortige gebieden zijn door de mens veranderd en zijn niet meer zo authentiek gebleven. De naam van het natuurgebied is te danken aan de vele meidoorns die in de vallei te vinden zijn.

Wandelen in Meijendel

Wandelroutes

Er zijn drie verschillende wandelroutes te vinden in Meijendel:

  • Strandroute – 3,8 km geel
  • Eikenroute – 3,2 km blauw
  • Reeënroute – 2,6 km rood

Dit zijn de drie basis wandelroutes, wij kozen er echter voor om de gele en blauwe route te combineren dan kom je op ongeveer 6,2 km wandelen. Een hele fijne uitdagende wandeling. De strand- en eikenroute beginnen bij het bezoekerscentrum en de centrale parkeerplaats, de reeënroute begint aan de andere kant van het natuurgebied bij de Kievitsduin.

Als je de twee routes combineert dan kom je langs de meest veelzijdige plekken van het natuurgebied. Duinen, bossen en waterplassen en zandvlaktes, het is een unieke combinatie van landschappen die je onderweg tegen komt. Daarnaast staat Meijendel ook erg bekend om de vele flora en fauna.

Wandelen in Meijendel

Uitzichtpunt tijdens het wandelen in Meijendel

De Strand- en eikenroute komen allebei langs uitzichtpunt ‘De Piek’. Het is ook mogelijk om hier naartoe te wandelen vanaf de parkeerplaats en vervolgens weer terug te lopen. Het is niet nodig om de hele routes af te leggen om hier te komen. Op zo’n kilometer van de parkeerplaats vind je het uitzichtpunt. Vanaf hier heb je echt een te gek uitzicht! Wij hebben hier echt heerlijk lang staan kijken naar de mooie omgeving. Je hebt uitzicht over de duinen, de bossen en kunt Den Haag en zelfs Scheveningen zien liggen.

Wandelen in Meijendel

Naar mijn mening is het echt een must om deze plek tijdens het wandelen in Meijendel te bezoeken. Het uitzichtpunt is gewoon geopend tijdens de corona periode maar wees respectvol en wacht totdat de vorige mensen van de toren naar beneden zijn gekomen. Zorg ook dat je op de uitzichttoren 1,5 meter bewaard.

Ben jij wel eens gaan wandelen in Meijendel? Welke route zou bij jou passen? Laat het ons weten in de reacties!

Meer natuurgebieden?

~ Wandelen in de Maasduinen

~ Wandelen bij de Groote Peel

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Wandelen in Meijendel in Den Haag [rust in de stad]”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge