Op zoek naar een mooi gebied om te wandelen? Dan is Nationaal Park de Maasduinen een goede optie. Het is één van de Nationale parken die ons land kent en ligt in de provincie Limburg. Wandelen in Nationaal Park de Maasduinen is echt indrukwekkend, met name door de mooie duinen in combinatie met het gigantische meer.

Bereikbaarheid

Nationaal Park de Maasduinen ligt tussen Nijmegen en Venlo in en is vanaf Utrecht ongeveer 1,5 uur rijden. Vanuit Rotterdam is het minder dan twee uur rijden en 145 kilometer. Je kunt het beste de navigatie instellen richting Bosbrasserie de Sluis, dit is een punt wat iedere navigatie kent. Daar is een grote parkeerplaats en kun je ook alle routes vinden die door het gebied lopen. Het parkeren is gratis.

wandelen in Nationaal Park de Maasduinen

Ontstaan van Nationaal Park de Maasduinen

Het ontstaan van de Maasduinen is een kwestie die jaren geleden ontstond in de laatste ijstijd, zo’n 21.000 jaar geleden. Toen liep hier een zijtak van de Rijn en de Maas en ontstonden daarom hoge oevers. Toen de laatste ijstijd begon en er veel kou en droogte was. Kwam het dekzand vanaf de zee helemaal tot aan de oevers van de rivieren terecht. Hier ontstonden dus dekzandduinen en dat vormde een bijzonder landschap zo in het oosten van ons land. Rond de duinen ontstonden er naaldbossen en zelfs heide. Helaas waren er in de prehistorie veel boeren die gebruik maakten van deze heide en lieten de schapen hier grazen. Een groot gedeelte van de heide is daarom helaas verdwenen in dit gebied. In 1996 kwam er eindelijk begrip voor de schoonheid van het gebied en werd het een officieel Nationaal park in ons land.

Verschillende wandelroutes

Wandelen in Nationaal Park de Maasduinen is ontzettend leuk en voor iedereen goed te doen. Er zijn namelijk lange en korte wandelingen te doen, wij kozen voor de witte route, die ongeveer 4 kilometer is en ook voor rolstoelen en kinderwagens begaanbaar. Je kunt ook voor de langere rode route kiezen die is 9 kilometer en gaat met het trekpontje over het water. Een leuke uitdaging maar wij hadden al een wandeling van 4 kilometer erop zitten dus gingen voor de kortere versie. De witte route loopt langs het water en komt langs een mooi uitkijkpunt over de hele omgeving. Verder kom je ook langs een bosspeeltuin voor kinderen dus ook met kinderen is het een hartstikke leuke route.

Zorg wel voor goede schoenen want de paden zijn op sommige plekken schots en scheef. Een andere aanrader is om een verrekijker mee te nemen want er zijn ook mooie vogels te spotten in het gebied.

wandelen in Nationaal Park de Maasduinen

Brasserie in de Sluis

Na een flinke wandeling heb je wel een beetje ontspanning verdient. Daarom kun je gaan zitten bij de Bosbrasserie in de Sluis. Het is een fijne plek waar je verschillende soorten eten kunt bestellen van lunch, diner en koffie en thee. Wij dachten eerst aan een ijscoupe maar uiteindelijk gingen we toch voor een warme wafel met kersen en ijs. Dat was echt een verwennerij na een mooie wandeling gemaakt te hebben van 4 kilometer. Het uitzicht is geweldig want je zit letterlijk in de sluis tussen de Maas en de Maasduinen.

Wij waren hier in de corona periode en alles was hier goed geregeld. Je kunt via een QR code op de tafel zelf bestellen en de obers houden goed afstand.

Zou jij willen wandelen in Nationaal Park de Maasduinen? Ben jij hier al wel eens geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer natuurgebieden?

~ Loons en Drunense duinen

~ Tiengemeten

Bewaren op Pinterest?

2 gedachten over “Wandelen in Nationaal Park de Maasduinen: indrukwekkend!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge