Tot een aantal maanden geleden had ik nog nooit van Tiengemeten gehoord, het is een eiland van Zuid-Holland. Er zijn slechts 9 inwoners op het eiland te vinden en daarnaast vooral veel flora & fauna. Wandelen op Tiengemeten is daarom een populair en leuk activiteit. Vanuit Schiedam is het overigens ook niet ver om er te komen dus ik vertel graag over mijn ervaring met dit bijzondere eiland.

wandelen op Tiengemeten

Hoe kom je er?

Omdat het een eiland is moet je met de pont komen, de pont vertrekt vanuit Nieuwendijk. Dit is vanaf Rotterdam ongeveer 40 minuten rijden. De boot vaart ieder uur vanaf 10.00 uur tot 17.00 van april tot en met oktober. Wij kozen ervoor om de boot van 10.00 uur te nemen om zoveel mogelijk tijd op het eiland te hebben want wandelen op Tiengemeten neemt veel tijd in beslag. De boot gaat ongeveer 10 minuten over het hele uur van Tiengemeten weer terug naar het vaste land. Je moet dus goed in de gaten houden dat je de boot weer op tijd terug neemt.

wandelen op Tiengemeten
Bron: ANWB
wandelen op Tiengemeten
wandelen op Tiengemeten

De mogelijke wandelingen

Doordat het eiland erg populair is bij wandelaars zijn de wandelroutes goed aangegeven. Je kunt kiezen uit route A van 7 kilometer, B van 4 kilometer of C van 5,5 kilometer. Doordat je bij de boot aankomt en ook weer moet vertrekken is het alleen mogelijk om C te bereiken in combinatie met B. Wij kozen ervoor om A & B te combineren dan wandel je 10 kilometer. Deze route is echt een aanrader want je komt op een groot gedeelte van het eiland. Onderweg kom je langs prachtige plekken en zijn er meerdere punten waar je kunt uitrusten. Er zijn weinig verharde padden op het eiland dus zorg voor goede stevige wandelschoenen.

wandelen op Tiengemeten

Ongerepte natuur

Het mooiste tijdens het wandelen op Tiengemeten is eigenlijk de ongerepte natuur. Overal loop je door het hoge gras, langs de mooie moerassen en kun je ver kijken. Het is heerlijk om op deze manier in de natuur te kunnen zijn, zo dichtbij huis. Je kunt hier echt jouw ogen uitkijken, ik vond het een heel gaaf avontuur om hier zo te wandelen. Tijdens het wandelen zijn we overigens ook maar zes andere mensen tegen gekomen. Hoewel ik wel heb gehoord dat het in de weekenden en zomervakantie een stuk drukker kan zijn. Het is een prachtige plek om te fotograferen, mede door de mooie natuur.

wandelen op Tiengemeten

Prachtige flora & fauna tijdens het wandelen op Tiengemeten

Naar de flora is er ook voldoende fauna te vinden. Er zijn veel diersoorten die erg uniek zijn die hier nog leven. Daarnaast lopen er ook Schotse hooglanders, die het helemaal een unieke plek maken. Je kunt ze eigenlijk overal tegenkomen tijdens het wandelen op Tiengemeten. Daarnaast kwamen wij ook jonge leeuweriken tegen wat erg uniek schijnt te zijn. Verder zie je zwanen, roofvogels, lepelaars en andere bijzondere vogelsoorten af en aanvliegen op Tiengemeten. Het is daarom aan te raden om een verrekijker mee te nemen.

Zou jij ook willen wandelen op Tiengemeten? Ben jij wel eens op dit bijzondere eiland geweest? Laat het ons weten in de reacties!

Meer wandelingen?

~ Felsenpad Gerolstein

~ Wandelen in Marokko

Bewaren op Pinterest?

5 gedachten over “Wandelen op Tiengemeten – ongerepte natuur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge