De zoektocht naar een ideale fotocamera is voor iedereen anders. Toch vragen mensen mij vaak naar mijn ervaringen, daarom deel ik ze in dit artikel. Zelf begon ik ooit met een kleine compactcamera, kocht vervolgens een spiegelreflexcamera om te eindigen met een systeemcamera. Zoals je begrijpt heb ik een hele route afgelegd voordat ik bij mijn ideale fotocamera terechtkwam.

Spiegelreflexcamera

Toen ik mijn website over reizen begon, had ik een spiegelreflexcamera. Een mooie en handige Canon die van alle gemakken was voorzien. Bij de aanschaf van een spiegelreflex adviseer ik dat je deskundig advies vraagt van bijvoorbeeld Foto de Vakman. Ik nam hem altijd mee op reis, ook al nam het veel ruimte in in mijn bagage. Jarenlang ben ik ontzettend blij geweest met mijn spiegelreflexcamera en op sommige momenten heb ik nog steeds spijt dat ik hem ooit heb weggedaan. Een spiegelreflexcamera is namelijk volledig handmatig in te stellen en kan dus alles wat je graag wilt. Verder vind ik het grote voordeel van een spiegelreflexcamera dat je echt de tijd neemt om te fotograferen en dat je er bewust mee bezig bent.

Elektronica op reis - aanschaffen van elektronica

Systeemcamera

Toen ik hoorde wat een systeemcamera was, duurde het niet lang voordat ik er zelf één had aangeschaft. Een systeemcamera is een combinatie tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera. De fotocamera is erg compact maar heeft de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera, je kunt namelijk de lens verwisselen. Een super groot voordeel en daarnaast heeft een systeemcamera vaak meer opties qua verbinden met telefoon en zelfontspanner. Dit was voor mij ook een reden om over te stappen, nu heb ik altijd de foto’s van mijn camera meteen op mijn telefoon. Zo kan ik op Instagram en Facebook meteen hoogwaardige kwaliteit foto’s delen. Een ander groot voordeel is het formaat, je kunt namelijk de camera eigenlijk overal mee naartoe nemen. De camera is klein en compact maar heeft de voordelen van een spiegelreflexcamera, er is namelijk een hoop mogelijk qua instellingen.

ideale fotocamera

Bepaal welke features jij nodig hebt in een ideale fotocamera

Maar dat ik nu een systeemcamera heb, wil niet zeggen dat dit voor iedereen de ideale fotocamera is. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jij belangrijk vindt in een camera. Een vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Wat fotografeer ik op reis?’ Ga je voor een mooie bloem in het gras liggen of word je intens blij van een voorbij lopende fanfare?

Voor die mooie bloem in het gras kun je namelijk beter een spiegelreflexcamera hebben want daarbij kun je alles instellen en de tijd nemen om een goede foto te maken. Maar voor de voorbijlopende fanfare kun je beter voor een systeemcamera gaan, die neemt snel foto’s in de automatische stand.

ideale fotocamera

Proberen, proberen en nog eens proberen

Het belangrijkste van de zoektocht naar de ideale fotocamera is proberen. Misschien heeft je tante een fotocamera, vraag eens of je een dagje op pad kunt met haar camera. Dan ervaar je wat je fijn vindt en misschien minder fijn. Zo kun je weer bepalen wat je zelf belangrijk vindt in een camera. Daarnaast is het ook verstandig om een lijstje te maken met belangrijke punten voor jou. Dus bijvoorbeeld Wifi op de camera zodat je de foto’s meteen op sociale media kunt zetten. Maar ook het toevoegen van een externe flitser kan een must zijn voor jou. Denk daar allemaal over na voordat je een camera aanschaft want de aanschaf van een camera is (vaak) een grote uitgave.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Heb jij de ideale fotocamera al gevonden? Wat vind jij belangrijk bij het aanschaffen van een camera? Laat het ons weten in de reacties!

Meer cameratips?

~ 5 camera’s voor op reis

~ Fotograferen van het noorderlicht

Bewaren op Pinterest?

4 gedachten over “Ideale fotocamera voor op reis: mijn zoektocht en ervaring”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge