Volgens mij is het een droom van vrijwel iedere reiziger: het noorderlicht zien. Ik heb het geluk gehad om het noorderlicht afgelopen januari te mogen zien op Spitsbergen. Het was echt een geweldige ervaring, maar je wilt het natuurlijk ook vastleggen voor het thuisfront en in mijn geval voor mijn website. Daarom deel ik mijn tips voor het fotograferen van het noorderlicht vandaag met jullie.

Allereerst wil ik zeggen dat ik absoluut geen fotograaf ben en dat ik deze tips gewoon deel uit mijn eigen ervaringen. Wij hebben tijdens een snowcat excursie op Spitsbergen het noorderlicht mogen zien en tijdens het zien van het noorderlicht heb ik geoefend met het maken van foto’s.

Elektronica op reis

Zonder spiegelreflex camera lijkt het misschien lastig maar het kan zeker!

Het is helaas echt waar, ik heb een aantal maanden voor ons bezoek aan Spitsbergen mijn spiegelreflex camera verkocht en toen ik daar onder het noorderlicht stond baalde ik daar even van. Met een spiegelreflex camera heb je veel meer mogelijkheden en kun je op deze manier het noorderlicht een stuk makkelijker vastleggen.

Ik heb een systeemcamera van Canon, en na wat uitzoeken en wat proberen had ik uiteindelijk de goede mogelijkheden om het noorderlicht vast te leggen!

Neem een statief mee

Dit geldt overigens ook wanneer je met een spiegelreflex camera het noorderlicht wilt fotograferen. Het noorderlicht fotograferen gaat eigenlijk niet zonder een statief. Je hebt namelijk een lange sluitertijd nodig om een goede foto te maken en je kunt een camera maar een aantal seconden doodstil houden. Een statief biedt daarom uitkomst en is een echte must wanneer je het noorderlicht wilt vastleggen. Zelf had ik deze kleine tripod bij me die voldoende uitkomst bood. Ik had niet voldoende ruimte om mijn grote statief mee te nemen, maar dat is vaak nog handiger. Hierdoor krijg je een foto waarbij de horizon lager is en je dus meer van het licht ziet.

noorderlicht fotograferen

Zoek een focuspunt/lichtpunt

Doordat je camera weinig licht binnen krijgt, is het soms lastig om een goed focuspunt te vinden, maar een goed focuspunt heb je echt nodig. Het noorderlicht komt natuurlijk voor wanneer het donker is en dan heeft je camera weinig lichtinval. Een focuspunt is daarom hard nodig. In mijn geval heb ik de stad als focuspunt genomen. Hierdoor zag de camera voldoende licht en kon ik een goede foto maken. Je kunt ook zelf een klein lichtpunt realiseren wanneer er geen lichtpunt in de buurt is.

het noorderlicht fotograferen

Maak een foto in de landschap stand – noorderlicht fotograferen

Bij mijn systeemcamera kan ik zelf de sluitertijd, diafragma en ISO instellen maar bij veel systeem en compact camera’s kan dat niet. Een goede tip is daarom om in de landschap stand de foto te maken. Dit zorgt ervoor dat de camera zelf een lange sluitertijd hanteert wanneer die merkt dat er weinig lichtinval is. Doordat je met een statief fotografeert kun je gemakkelijk een lange sluitertijd hanteren en wordt de foto alsnog scherp.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips, als laatste is het natuurlijk voornamelijk belangrijk dat je geniet tijdens het noorderlicht. Het is een heel bijzonder natuurfenomeen, het noorderlicht fotograferen is natuurlijk leuk maar je wilt het ook zelf meemaken. Dus leg die camera ook af en toe weg en geniet!

Heb jij het noorderlicht wel eens gezien? Het noorderlicht fotograferen, lijkt jou dat ook lastig? Laat het weten in de reacties!

Meer noorderlicht?

~ Dromen komen uit: het noorderlicht zien

Meer Spitsbergen?

~ Winterse activiteiten die je gedaan moet hebben

~ Praktische informatie voor Spitsbergen

Bewaren op Pinterest?

15 gedachten over “Noorderlicht fotograferen met een systeem of compact camera”

  1. Met de meeste systeemcamera’s kun je de zelfde kwaliteit foto’s van het noorderlicht maken als met een compactcamera. Je hoeft wat dat betreft echt niet rouwig te zijn, dat je je DSLR niet meer had.

  2. Wij hebben een digitale camera en hebben het noorderlicht afgelopen december ook heel goed weten vast te leggen, dus het kan zeker ook heel goed met een digitale camera 🙂

  3. Wij hebben in februari in de Noorse mediamarkt gestaan om een spiegelreflexcamera te komen om toch het Noorderlicht nog beter op de gevoelige plaat vast te leggen. Impulsaankoop, gelukkig toch niet gedaan. Een spiegelreflex koop je natuurlijk niet zomaar 1,2,3. Met onze systeemcamera hebben we het aardig weten vast te leggen, maar het had mooier gekund. Goede reden om nog een keer te gaan. 🙂

  4. Ik heb een spiegelreflex, maar een statief lijkt me idd nodig als er zo weinig licht is. Ik hoorde van een vriendin, dat ze met het blote oog het Noorderlicht helemaal niet zo groen zag, maar dat het achteraf op de foto’s veel duidelijker zichtbaar was. Heb jij dat ook zo ervaren?

  5. Lijkt mij geweldig om een keer te zien! Wij zitten op dit moment in Nieuw-Zeeland en ik hoop heel erg om een keer hier het Zuiderlicht te zien. Dan ga ik ook zeker foto’s ervan proberen te maken. Alleen nog even een statief regelen ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge