Op reis zonder camera? Dat is er voor mij niet meer bij! Ik ben gek op fotografie en op reizen en combineer deze twee hobby’s graag. De meeste mensen stellen mij vaak de vraag: welke camera heb ik nou nodig voor op reis? Daar zijn veel antwoorden op mogelijk want dat verschilt per reis, per persoon en per budget. Vandaag deel ik vijf handige camera’s voor op reis!

camera's voor op reis
Deze afbeelding komt van Pixabay

360º camera

Deze camera wordt steeds populairder! En dat vind ik niet gek, want het geeft ook een supermooi effect. Jouw lezers of volgers krijgen zo echt een beeld van waar jij bent, omdat ze 360º met jou mee kunnen kijken. De 360º camera is echt compact en makkelijk te gebruiken. De meeste camera’s hebben ook WiFi zodat jij jouw 360º foto of video meteen kunt delen met iedereen. Een 360º camera is vooral leuk op hele drukke plekken bijvoorbeeld tijdens een stedentrip. Je kunt heel goed de hectiek van een plek weergeven, maar ook de vele gebouwen op een plek. Er zijn veel mogelijkheden met een 360º camera, het is helemaal leuk om een 360° foto door een VR-bril te bekijken. Dan heb je echt het idee dat je op een plek bent.

Wat te doen in Göteborg

Systeemcamera

Een systeemcamera, een compacte camera met veel functies die een spiegelreflex camera ook heeft. Je kunt hiermee snel en makkelijk mooie foto’s maken en het zijn handige toestellen. Een systeemcamera neemt niet veel ruimte in beslag en is daarom makkelijk mee te nemen op alle soorten reizen. Het is een goed begin als je mooie foto’s wilt maken maar nog niet helemaal klaar bent voor een spiegelreflexcamera.

Wintersport in Hemsedal - camera's voor op reis

Action camera

Voor mij ook niet te ontbreken in dit rijtje. Ik gebruik een action camera vooral op wintersport, om gave beelden vast te leggen. De Go Pro Hero 5 is echt een aanrader, erg handzaam, prachtige beeldkwaliteit en overal voor te gebruiken. Het voordeel van een action camera is natuurlijk dat deze camera tegen alle weersomstandigheden kan. Van raften tot skiën en van mountainbiken tot kanoën, je kunt een action camera overal mee naartoe nemen. Ben jij echt een adrenaline junkie? Dan is dit echt een camera die niet mag ontbreken op jouw paklijstje.

Spiegelreflexcamera

Veel mensen zullen dit aanraden, wanneer mensen op zoek zijn naar een goede camera voor op reis. Een spiegelreflexcamera is ook zeker een goede in het rijtje camera’s voor op reis. De kwaliteit van de foto’s is prachtig en de mogelijkheden oneindig. Dit komt door de weerkaatsing van de spiegel, die daadwerkelijk in de camera zit. Als je precies wilt weten hoe een spiegelreflexcamera werkt, kun je hier alle informatie vinden. Het grootste nadeel van een spiegelreflexcamera is het gewicht en de handzaamheid. Het is vaak een zware en grote camera en daarom af en toe lastig mee te nemen op reis.

Baker's Dough in Rotterdam

Smartphonecamera’s voor op reis

Yu-Check schreef laatst al een artikel over fotografie op reis met jouw smartphone. Want zeg nou zelf, de meeste camera’s van smartphones zijn tegenwoordig erg goed. Je kunt ook op sommige momenten gewoon goede foto’s maken met jouw telefoon. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je hier geen extra geld aan hoeft uit te geven en je hebt jouw telefoon toch altijd bij je. Het nadeel is natuurlijk de kwaliteit, het is per telefoon verschillend hoe goed de kwaliteit is.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Welke camera’s voor op reis heb jij? Zonder welke camera ga jij nooit op pad? Laat het ons weten in de reacties!

Meer fotografie tips?

~ Fotograferen met jouw smartphone

Meer reistips?

~ Auto huren in het buitenland

23 gedachten over “5x handige camera’s voor op reis [Van 360º camera tot spiegelreflex]”

  1. Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag een 360 graden camera, maar ik gebruik ‘m echt veel te weinig nog. En dan HEB ik er een foto mee gemaakt en vergeet ik die in een blog te delen, haha. Ik gebruik de spiegelreflex toch ’t allermeest.

  2. Tegenwoordig neem ik steeds vaker alleen mijn telefoon mee op reis. Die maakt mooie foto’s en heb ik altijd bij de hand. Anders is het weer zo’n gedoe met fototoestel, dat dan weer vast zit achter m’n rugzak, etc.. Ik heb ook een poosje een Go Pro gehad, maar ik merk wel dat extra apparaten voor mij gewoon niet werken.

  3. Ik gebruik mijn spiegelreflex het meest, maar ik maak de laatste tijd ook steeds vaker foto’s met mijn smartphone. De Action Camera gebruik ik echt zelden, maar dat kan ook liggen aan de slechte kwaliteit van mijn camera 😉 Een systeemcamera lijkt me ook wel handig, maar ze zijn zo ontzettend duur. Ik geef mijn geld dan toch liever uit aan een goede lens voor mijn spiegelreflex.

  4. 360 camera’s geven inderdaad erg toffe beelden! Ik vind het altijd leuk om te zien waar andere reizigers mee rondreizen qua apparatuur 🙂 Een systeemcamera wordt trouwens juist steeds meer door professionele fotografen gebruikt en is qua kwaliteit hetzelfde als een spiegelreflex, alleen de manier hoe de foto wordt gemaakt is anders (en systeemcamera’s zijn vaak een stuk lichter wat handig is wua reizen) ;p Ik ben bijvoorbeeld overgestapt van een Canon spiegelreflexcamera naar Sony systeemcamera en heb daar tot nu toe nog geen spijt van gehad 🙂

    1. Ja precies, ik vind het altijd erg interessant om te zien wat iedereen mee neemt. Echt? Dat wist ik niet, leuke informatie. Ik heb mijn spiegelreflex ook weg gedaan en een Canon systeemcamera gekocht, ook ik heb er nog geen spijt van!

  5. Ik heb mijn spiegelreflex sinds Nepal aan de wilgen gehangen, ik vond het niks om hem steeds mee te slepen. Nu doe ik alles met de Panasonic Lumix TZ80 en alhoewel ik in eerste instantie een beetje nerveus was voor het resultaat, was ik er heel blij mee. En verder gebruik ik mijn iPhone natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge