Over een aantal weken is het zover, dan gaan wij naar Spitsbergen! De meeste mensen verklaren ons voor gek, maar ik heb er super veel zin in. Ik hoop dat ik het noorderlicht ga zien en misschien (met veel geluk) een wilde ijsbeer. Maar Spitsbergen is geen doorsnee bestemming en dus zijn er een aantal voorbereidingen voor nodig. Ik heb de meeste voorbereidingen al getroffen en ga dus goed voorbereid naar Spitsbergen. In dit artikel deel ik mijn tips!

Zorg voor een goede kleding!

De temperaturen op Spitsbergen kunnen ver onder het vriespunt dalen en zeker in de winterperiode is dat normaal. Het belangrijkste is dus: neem goede kleding mee. Klik hier voor goede warme winterkleding. Zelf vind ik een goede warme winddichte jas het belangrijkste. Een jas met net te korte mouwen of overal kieren is echt vervelend. Deze gave jas van Columbia heb ik gekocht via OutdoorSupply. Een goede jas geeft de basis voor goede warme outfit, die zeker nodig is tijdens de wintermaanden op Spitsbergen. Naast een goede jas is het aan te raden om de volgende kleding mee te nemen: skibroek, wanten, dikke sokken, thermokleding, muts, sjaal en baklava/bivakmuts.

Activiteiten op Spitsbergen

Boek excursies van te voren

Buiten de stadsgrenzen op Spitsbergen mag je niet komen zonder gids of wapen tegen de ijsberen. De vele ijsberen op Spitsbergen kunnen zeer gevaarlijk zijn, dus mijn tip? Boek excursies van te voren, alleen op pad gaan op Spitsbergen zit er helaas niet in. De excursie aanbieders zijn erg populair en de meeste excursies in de wintermaanden zitten al snel vol. Het is daarom handig om van te voren excursies te regelen. Dat deden wij via OntdekSpitsbergen, erg makkelijk en voor een goede prijs.

spitsbergen in de winter

Neem een statief mee

Spitsbergen is bij uitstek de plek om het Noorderlicht te spotten, zeker in december & januari. Het kan lastig zijn om het Noorderlicht vast te leggen en daarom is het erg handig om een statief mee te nemen. Een statief zorgt voor de extra stabiliteit die jouw camera nodig heeft om een goede kwalitatieve foto te maken. Wil je voorbereid naar Spitsbergen? Dan staat een statief op jouw reislijstje!

Praktische informatie voorbereid naar Spitsbergen

 • Spitsbergen is onderdeel van Noorwegen maar hoort niet tot de Schengen. Het is dus zo dat je door de douane heen moet, houdt daar rekening mee tijdens de overstap.
 • Een visum voor Spitsbergen is niet nodig.
 • Op Spitsbergen is maar één supermarkt die beperkte openingstijden heeft dus eten & drinken voor na aankomst zijn een must.
 • Je hebt geen wereldstekker nodig.
 • Het is af te raden om het water uit de kraan te drinken.
 • Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Spitsbergen.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Zou jij goed voorbereid naar Spitsbergen gaan? Heb jij nog tips voor ons? Laat het ons weten in de reacties!

Meer Spitsbergen?

~ Vijf activiteiten in winterse Spitsbergen

– Praktische informatie

~ Alle kosten op een rijtje

19 gedachten over “Goed voorbereid naar Spitsbergen [mijn tips]”

 1. Geen tips, maar wat een super toffe reis ga je maken! Ik zou ook heel graag eens naar Spitsbergen gaan. Ga je ook een bezoek brengen aan het verlaten dorp Pyramide? Ook ontzettend gaaf. En dan die ijsbeer, ik hoop zo dat je hem spot!

 2. Ohhh wat gaaf! Ik ben heel erg benieuwd ❁ ❁ ❁
  In ieder geval goed voorbereid, lijkt me dan:-)
  Heel veel plezier! Ik kijk uit naar de foto’s van de reis die jullie gaan maken.
  Erg leuke blog heb je 🙂
  Liefs Florentine

 3. Toffe reis heb je op de planning! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Maak je achteraf ook een post met hoe je ervaringen zijn naar aanleiding van deze blog? En of je de juiste voorbereidingen hebt getroffen? Veel plezier in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge