Je komt ze wel eens tegen op Facebook of Instagram: supergave foto’s van mensen die op reis zijn geweest of die aan het reizen zijn, waarbij jij denkt ‘Wow! Dat ziet er zo professioneel uit! Ik zou willen dat ik dat ook kon.’ Het grappige is dat jij dat eigenlijk al kan, maar dat je het nog niet weet. Fotograferen op reis kan namelijk iedereen!

Voordat wij meteen de inhoud induiken, wil ik graag nog een klein beetje mijn beeld met jullie delen en erbij vertellen dat de tips die ik jullie vandaag meegeef ook echt vanuit mijn eigen ervaringen komen. Ik vertel dit namelijk als iemand die ooit begon met foto’s en video’s maken als hobby, wat nu een beetje uit de hand is gelopen omdat ik er mijn passie in heb gevonden.

Ik moet er meteen bij toegeven dat ik schuldig ben van het bezitten van dure camera’s en lenzen en NEE, dat is echt NIET nodig om goede foto’s te maken! Zoals ik ooit heb gehoord:

‘De beste camera die je kan hebben, is die ene die je bij je hebt.’

En in de meeste gevallen is dat gewoon jouw smartphone! Geloof het of niet, maar tegenwoordig is de kwaliteit van de foto’s van de meeste smartphones al heel wat! Het ligt er maar net aan waarvoor jij je foto’s gaat gebruiken.

Ik heb een iPhone 5S en die neem ik eigenlijk overal mee naartoe. Ik vind het dan ook belangrijk om hem goed te beschermen, zelf heb ik dit eigen ontworpen hoesje eromheen zodat mijn smartphone beschermd is tegen vallen.

‘’Jaaa, maar de kwaliteit van een dure camera is toch altijd beter dan je smartphone.’’ Dat KAN kloppen, maar dat is NIET altijd waar. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan wat je in je handen hebt. Zelfs met mijn iPhone 5S maak ik prima foto’s die ik op sociale media post. En om dit goed met jullie te kunnen delen, heb ik mijn tijd ervoor genomen om dit artikel te schrijven en ben ik een dagje in Rotterdam foto’s gaan maken. Moeite erin steken is daarom belangrijk en vooral omdat dit een blog is over reizen, is thuis achter mijn laptop zitten en een beetje wat tekst tikken totaal niks voor mij. Maar goed, hierbij mijn 6 eenvoudige tips om jouw vakantiefoto’s net een niveautje omhoog te tillen, zodat jij straks thuiskomt met foto’s die er steeds beter uitzien!

Tip #1: Storytelling – Wat wil JIJ vertellen?

Wat wil jij met jouw foto’s vertellen zonder woorden te gebruiken? Wat triggert jou dat jij jouw smartphone uit je broekzak pakt en een foto maakt? Voor wie maak jij die foto? Ga jij ze online posten of is het puur om bij de verjaardag van je tante aan al je familieleden te laten zien waar je allemaal bent geweest? Allebei kan ook natuurlijk. Niks mis mee!

Bij fotografie in het algemeen draait alles eigenlijk om het verhaal, tenminste, zo zie ik het. Natuurlijk hoeft het niet altijd helemaal perfect te zijn en het hoeft het niet heel diepzinnig te zijn. Hoewel jij wel met deze vragen misschien net iets anders gaat denken voordat jij een foto maakt. Anders wordt het ‘maar een vakantie foto’ die je toevallig een aantal maanden geleden hebt gemaakt en die nu op je smartphone of computer staat en waar je nooit meer naar terugkijkt.

‘’Ja oké, een verhaal, leuk, wat kan ik nu doen dan?’’ Jij weet nu in ieder geval dat het eigenlijk om het verhaal draait, maar wat kan je nu dan precies doen? Dit zal ik uitleggen bij de volgende tips met wat praktische voorbeelden, maar houdt wel in je achterhoofd dat het om JOU draait. Dus hoe JIJ het ziet en wat JIJ ermee wilt vertellen.

Tip #2: Leer je smartphone kennen

Hierbij wil ik wel alvast mijn excuses aanbieden aan Android-gebruikers, ik heb altijd al een iPhone gehad, dus de afbeeldingen die hierin voorkomen zijn afkomstig van mijn iPhone (5S). Dat wil niet zeggen dat deze blog enkel gericht is aan Apple-gebruikers, want deze tips kunnen toegepast worden op alle smartphones en misschien heeft jouw smartphone nog meer features die ik niet heb, wat nog handiger is natuurlijk. Het is natuurlijk ook belangrijk om jouw smartphone goed te beschermen. Het gebeurt ons allemaal wel eens dat we onze telefoon laten vallen tijdens het fotograferen op reis, dus een goed telefoonhoesje is altijd belangrijk.

Een van de belangrijkste dingen die ik zelf heb ontdekt, zijn de mogelijkheden van een smartphone of fotocamera. Maar omdat dit blog over fotografie op je smartphone gaat, zal ik het bij smartphones houden.

Leer je smartphone kennen, wat bedoel ik hier precies mee? Soms zie je van die foto’s op het internet met van die watervallen, waarbij het water heel zacht en glad is. Dit komt doordat er een langere sluitertijd is toegepast. Open ik de standaard camera van mijn iPhone 5S, dan is dit het eerste wat ik zie (foto 1). Zoals je ziet zijn er niet zo heel veel opties maar dat is geen probleem, want je hebt apps die dat wel kunnen.

Fotograferen op reis met jouw smartphone
Foto 1

Een van mijn favoriete foto-apps is de app Camera+, want met deze app heb je veel meer opties dan bij de standaard camera-app van mijn iPhone 5S. Veel opties zoals de mogelijkheid om sluitertijd, witbalans, ISO en dergelijke te veranderen (foto 2).

Fotograferen op reis
Foto 2
Fotograferen op reis
Afbeelding 3
Fotograferen op reis
Foto 4

Bekijk puur als praktisch voorbeeld foto 3 en foto 4. Waar het voornamelijk om draait is het water dat uit de kraan komt. Bij foto 3 heb ik een sluitertijd van 1/180e van een seconden genomen. Je ziet dan meer details in het water. In foto 4 heb ik een sluitertijd van 1/2e van een seconden genomen. Het water is veel zachter en gladder, wat soms mooi kan zijn.

Tip #3: Het onderwerp en compositie

Zoals ik bij tip #1 heb verteld, draait het maken van foto’s om het verhaal. Een onderwerp is van belang, zonder onderwerp kan een foto saai worden. Waar draait jouw foto om? Een persoon? Landschap? Wil je iets duidelijk laten zien of juist niet? Wil je alles strak houden door precies in het midden te staan of wil je iets benaderen van een hoek? Eigenlijk allemaal dingen die jij zelf bepaalt, maar soms kan je het onderwerp net iets beter uit laten komen. Compositie begint hier dan een belangrijke rol te spelen.

Een praktisch voorbeeld: Het is duidelijk dat dit rode mannetje mijn onderwerp is. Normaal gesproken zou je zo langslopen en snel een foto maken (foto 5). Maar kom je wat dichterbij, is het misschien toch interessant om alleen zijn gezicht in beeld te brengen (foto 6). Persoonlijk vind ik dat de achtergrond voor afleiding zorgt, dus ging ik nog een stukje dichterbij (foto 7). Het is natuurlijk een persoonlijke mening, maar foto 7 vind ik er toch beter uitzien dan foto 5 en dit heb ik dus bereikt door er heel gewoon naartoe te lopen. Het kost niets, dus waarom niet?

Hetzelfde geldt voor foto’s 8, 9 en 10. Doordat ik erachter kwam dat er vogelpoep op het beeld zat nadat ik foto 10 had gemaakt, is foto 9 uiteindelijk toch iets beter.

Tip #4: Kom nog eens terug of kijk om je heen!

Persoonlijk vind ik dat foto’s in het algemeen het mooist zijn wanneer ze genomen zijn tijdens het gouden uur, oftewel: zonsopkomst en zonsondergang. Maar goed, de zon schijnt niet iedere dag en misschien ben je ergens maar 1 dag en heb je geen tijd om terug te komen. Maar wanneer dat wel kan, waarom niet?

Fotograferen op reis
Foto 11
Foto 12

Kijk om je heen! Soms ben je zo afgeleid dat je niet door hebt dat er iets interessants achter je gebeurt. Net zoals toen ik foto’s ging maken bij de kubuswoningen (Foto 13) bij Blaak. Ik merkte pas dat dit gebouw (Foto 14) achter me stond toen iemand anders een foto ervan aan het maken was.

Foto 13
Foto 14

Tip #5: Bewerk je foto’s naar eigen smaak

Filters gebruiken kan iedereen. Dat kan soms ook wel heel mooi zijn hoor, daar niet van! Maar wat nou als je zelf kan bepalen hoe jouw foto eruit komt te zien? En dat gewoon op je smartphone?

Even weer een praktisch voorbeeld: Ik heb deze foto (foto 15) gemaakt met de app Camera+. In de app zelf kan je allerlei filters toevoegen. Een van mijn favoriete is de Clarity filter (foto 16). Het geeft de foto net wat meer pit, maar wat nou als ik bijvoorbeeld meer lucht wil zien? Of ik wil dat het groen er net wat groener uitziet of juist niet? Dat kan, met de Lightroom app.

Foto 17 heb ik zelf bewerkt naar mijn eigen smaak. Persoonlijk vind ik een beetje ‘desaturated’ (minder sterke kleur) met wat hoger contrast en een beetje ‘clarity’ mooi. Ik vind het er dan allemaal net wat dramatischer uitzien. Ieder zijn mening natuurlijk, maar het gaat meer om het idee wat je allemaal kan doen tegenwoordig met je smartphone. Ik heb deze foto bewerkt in de Lightroom app voor iOS. Ben je benieuwd hoe ik dit heb gedaan en wil je de gedachtegang weten in mijn bewerkingsproces, laat het dan even weten. Misschien kan ik daar dan een aparte blog erover schrijven.

Tip #6: Vergeet alle regels en gewoon doen!

Al die regeltjes zijn wel leuk en aardig en ze zijn handig, maar uiteindelijk draait het allemaal om wat jij er zelf van vind. Ik spreek mijzelf hier nu wel een klein beetje tegen vanwege alle voorgaande tips die ik jullie meegegeven heb, maar dat is juist goed, want soms heb je gewoon van die momenten dat je op je gemak een foto met je smartphone wilt maken zonder al die regeltjes in je hoofd te hebben. Het kan ook zelfs zo zijn dat je je kansen mist wanneer je er teveel over na gaat denken.

Spontane foto’s die gemaakt worden op het juiste moment zijn DE foto’s die ik persoonlijk ook echt vet vind. Je weet wel, zo’n once-in-a-lifetime-moment en meestal heb je toch eerder je smartphone gereed dan een fotocamera. Het is ook altijd beter dat je een foto hebt, dan dat je er geen hebt. Dan is het maar een keer een foto die niet gemaakt is tijdens het gouden uur. Dan is het maar een keer niet perfect recht of dan gebruik je maar je standaard foto-app in plaats van die uitgebreide. Die foto heb je dan in ieder geval wel en wie weet vinden anderen het wel supermooi!

Ik weet dat dit een hele hoop informatie is en ik zou ook niet alles in één keer kunnen onthouden, maar ik hoop dat ik jullie met deze tips in ieder geval anders heb laten denken. En de volgende keer dat jullie op reis gaan en dat jullie met foto’s thuiskomen, zullen anderen dit keer misschien wel ’Wow!’ gaan zeggen. En vergeet vooral niet: gewoon doen en blijven oefenen!

Als je meer tips wilt weten over fotografie op een digitale camera of een spiegelreflex camera, laat hieronder en reactie achter of laat het GlobeGirl weten en wie weet schrijf ik in de toekomst hier een blog over!

Disclaimer: Dit artikel is ontstaan in samenwerking met Smartphonehoesjes.nl. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Maak jij vaak foto’s op reis met jouw smartphone? Heb jij nog aanvullende tips voor fotograferen op reis met jouw smartphone? Laat het ons weten in de reacties!

Meer reistips?

~ Drone op reis

~ Camera’s op reis

29 gedachten over “TIPS voor: Fotograferen op reis met jouw smartphone”

 1. Wat een leuk en handig artikel meid! En het is helemaal waar: een telefoon heb je altijd bij je en tegenwoordig maken de meeste telefoons erg mooie foto’s. Lightroom is inderdaad een erg fijne app en daarnaast gebruik ik Snapseed voor snelle edits op m’n telefoon (bv voor Instagram).

 2. Goed uitgelegd voor wie vooral nog kiekjes maakt en foto’s meteen ergens plaatst zonder er eens goed naar te kijken. Ik maak tegenwoordig ook bijna alles met mijn iPhone, ook voor mijn blog. Ik heb wel een wat oudere (de iPhone SE), en er zijn zeker telefoons met een betere camera, maar meestal weet ik er toch wel iets moois van te maken. De foto iets bewerken kan idd een hoop uitmaken!
  Denise onlangs geplaatst…Zuid-Italië: via Umbrië naar Puglia, Basilicata en CampaniëMy Profile

 3. Handige post en het triggert mij weer eens om goed naar de mogelijkheden van een camera te kijken voor andere effecten. Duidelijk is dat ik mijn smartphone nog beter moet leren kennen;)

 4. Wat heb je het goed uitgelegd, zo met behulp van de voorbeelden. Heel duidelijk. Ik maak steeds vaker foto’s met mijn smartphone. Het is zo handig, die heb je namelijk altijd bij je. Vaak is het resultaat ook nog eens heel mooi.

 5. Nummer 2 is op het moment voor mij wel even een dingetje. Net overgestapt op nieuwe telefoon en moet erg wennen aan de nieuwe camera en de vele extra functies die ik er nu bijgekregen heb. Dit weekend maak ik een stedentrip in Nederland (Rotterdam) dat lijkt de het perfecte moment, bovenstaande eens in de praktijk te gaan brengen. Bedankt voor de tips/reminder 😉

 6. Fijne tips. Ik maak ook steeds vaker foto’s met mijn telefoon want die pak je immers sneller dan een spiegelreflex 😉 . Ik heb ook twee apps voor fotobewerking op mijn telefoon, maar die gebruik ik eigenlijk vrij weinig.

 7. Handige tips! Ik fotografeer zelf zelden met mijn smartphone.. ik vind de kwaliteit toch nog niet mooie genoeg. Maar met een i-phone zie je vaak geen verschil met een goede camera vind ik. Dan snap ik echt dat je veel meer foto’s met je telefoon maakt!

 8. Wat een fijne tips. Zelf neem ik overal mijn telefoon mee naar toe en maak ik vaak naast mijn camera foto nog een foto met mijn iPhone van een bepaalde plek. Zelf gebruik ik ook Afterlight en VSCO. Maar al mijn foto’s met camera+ maar vind daarin de nabewerking minder fijn.

 9. Handige tips! Mijn telefoon heb ik altijd bij me, mijn camera laat ik steeds vaker thuis. Ik gebruik ook de app Camera+ en NightCap voor avond- en nachtfotografie. De nabewerking doe ik met Snapseed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge